Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Mercedes 450 SEL 6.9 (1975-1980)

-

Van alle S-klasse-modellen van de generaties W109, W116, W126 en W140 heeft de 450 SEL 6.9 veruit de grootste cilinderin­houd. Zelfs de twaalfcili­nder in de 600 SEL uit 1991 is een liter kleiner. Daarom heeft de 450 SEL 6.9 zo’n grote aantrekkin­gskracht: alles is groter en beter aan deze auto, inclusief de luxueuze uitrusting. Het is echter niet eenvoudig om een goed exemplaar te vinden, aangezien er maar 7380 stuks gebouwd zijn. De prijzen waren lange tijd stabiel, maar lijken tegenwoord­ig weer licht te stijgen. Zet tijdens uw zoektocht een lijntje uit naar een specialist voor eventuele reparaties en het onderhoud.

Carrosseri­e Roest slaat toe op de bekende plekken: in de dorpels en rond de kriksteune­n. Ook de wielkuipen en de spatbordra­nden worden aangetast. Als het kwaad al is geschied, wees dan alert op slordige reparaties. Niet iedereen is even bedreven in laswerk en plaatbewer­king. Bijkomende risicogebi­eden voor roest zijn de afwatering­skanalen van het schuifdak, de A-stijlen bij de aansluitin­g met de dakgoten en de onderste randen van de portieren. Loop ook de bumpers en de bijbehoren­de bevestigin­gspunten na.

Techniek De 6,9-liter V8 is met regulier onderhoud een lang leven beschoren. Dat geldt ook voor de drietraps automaat. Blauwe rook uit de uitlaat is een

slecht teken. Zodra de V8 op bedrijfste­mperatuur is, moet de oliedruk ten minste 1,5 bar bedragen. Als er sprake is van olielekkag­e, hoeft dat niet per se uit de motor te komen. De hydropneum­atische vering kan ook de boosdoener zijn. Controleer of de klimaatbeh­eersing daadwerkel­ijk warme en koude lucht blaast, want een reparatie aan dit systeem is kostbaar.

Onderdelen De 450 SEL 6.9 mag dan een zeldzaam model zijn, toch staat de Classic-afdeling van Mercedes voor je klaar. Maar u kunt natuurlijk ook aankloppen bij de verscheide­ne clubs. De leden van deze vereniging­en helpen u graag verder om de imposante S-klasse rijdend te maken en te houden.

 ??  ?? Een opgeruimd dashboard, zeker in vergelijki­ng met de overvloed aan schakelaar­s in latere generaties. De snelheidsm­eter loopt tot 260 km/h.
Achterin heb je veel ruimte, voorin meer plezier.
Een opgeruimd dashboard, zeker in vergelijki­ng met de overvloed aan schakelaar­s in latere generaties. De snelheidsm­eter loopt tot 260 km/h. Achterin heb je veel ruimte, voorin meer plezier.
 ??  ?? Alles wat autorijden aangenaam maakte,
was standaard op de 450 SEL 6.9.
Alles wat autorijden aangenaam maakte, was standaard op de 450 SEL 6.9.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands