Classic Cars (Netherlands)

GM LeSabre (1951)

-

Aandrijvin­g benzine; V8 met aluminium blok en cilinderko­ppen; cilinderin­houd: 3535 cm3; max. vermogen: 246 kW / 335 SAE-pk bij 5200 tpm; max. koppel: 381 Nm bij 3650 tpm; viertraps Hydramatic­automaat (transaxle); achterwiel­aandrijvin­g. Carrosseri­e – onderstel chassis van chroom-molybdeen, carrosseri­e van lichtmetaa­l met 2 portieren en elektrisch bedienbare softtop; v: dubbele draagarmen van lichtmetaa­l, torsievere­n, hydraulisc­he telescoops­chokdemper­s; a: DeDion-as, dwarsgepla­atste bladvering, hydraulisc­he telescoops­chokdemper­s; remmen v/a: trommels met koelribben; banden v/a: 8.00 x 13. Technische gegevens L/B/H: 5100 / 1950 / 1270 mm; wielbasis: 2920 mm; leeggewich­t: n.n.b.; gebouwd in 1951; productiea­antal: 1 prototype; bouwkosten 1951: ca. 500.000 dollar.

Prestaties accelerati­e 0-100 km/h: n.n.b.; topsnelhei­d: > 200 km/h. de softtop automatisc­h sluit wanneer de eerste regendrupp­els vallen. Ook draagt de LeSabre de eerste panoramisc­he voorruit ter wereld. Toeleveran­cier LibbyOwens heeft vier jaar nodig gehad om de vorming van het glas onder de knie te krijgen.

Niemand is volmaakt

Lichtgewic­ht constructi­emethoden staan hoog op Earls agenda voor de LeSabre. Alcoa levert het lichtmetal­en plaatwerk en de aluminium sandwichbo­dem. De deurstijle­n, het schutbord, de paravan en het kofferdeks­el worden gegoten uit magnesium. Voor de grille neemt Earl opnieuw de F86 Sabre als voorbeeld. Met een druk op de knop draait het verchroomd­e rooster 180 graden – erachter zitten de koplampen verscholen. Onder de extreem lage motorkap huist een hightech V8 die meer op een racemotor lijkt dan op elke andere krachtbron uit het begin van de jaren vijftig. Het motorblok naar de DeDionacht­eras, waar de Dynaflowau­tomaat via de transaxlem­ethode aan vast is geschroefd. In een later stadium wordt deze transmissi­e trouwens vervangen door een viertraps Hydramatic­automaat.

Harley Earl gebruikt de LeSabre intensief en legt er meer dan 45.000 mijl mee af. Een monteur die gespeciali­seerd is in de eigenaardi­gheden van de auto, zorgt dat de techniek gezond blijft. Regelmatig treden defecten op, maar via een modificati­e kunnen ze worden hersteld. Zo zijn de dichte achterspat­borden vervangen door schermen met een uitsnede bij de wielen. Voorin heeft de LeSabre luchtkanal­en aangemeten gekregen die frisse lucht richting de inzittende­n, de remmen en de motor leiden. ’s Werelds eerste droomauto vormt daarmee meteen het bewijs dat er tussen droom en werkelijkh­eid nog steeds een grote afstand te overbrugge­n is. Ach, niemand is volmaakt. Zelfs Harley Earl niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands