C’t Magazine

Kil(ling) in de ruimte

-

je voor: de Amerikaans­e president John F. Kennedy overleeft zijn moordaansl­ag, en het Amerikaans­e ruimteprog­ramma krijgt een enorme boost. Deze versnelde Space Race trekt echter aliens aan, de Typhon, die door de Amerikanen en Russen in een ruimtestat­ion worden opgesloten. Fast forward in deze alternatie­ve tijdlijn van Prey naar 2030, en zie daar Talos I: een groot onderzoeks­station waar de Typhon worden bestudeerd. Met de opgedane kennis worden neuromods ontwikkeld. Daarmee kunnen mensen nieuwe vaardighed­en aanleren. Je bent Morgan Yu, bezig met een serie tests omdat je graag naar Talos I wilt vertrekken. Dan breekt de hel los, en langzaam maar zeker kom je erachter hoe de vork nu precies in de steel zit. Terwijl je je een weg door het ruimtestat­ion baant, krijg je via achtergela­ten berichten mee hoe het alledaagse leven eraan toeging en wat er gebeurde na de uitbraak.

Het wapenarsen­aal is erg vernuftig. Zo heb je de GLOO cannon waarmee je klodders lijm schiet om aliens vast te pinnen of een nieuw pad tegen een wand op te maken. Met de recycler charge zet je alle spullen in een bepaalde ruimte (of liever nog: een Typhon) om in grondstoff­en. Zo kun je rondslinge­rend afval en delen van aliens uiteindeli­jk weer gebruiken in een fabricator om nieuwe items te maken. Deze middelen zijn schaars, dus je zult vaak een extra rondje door het station moeten maken om spullen te vinden.

De game hangt van keuzes aan elkaar: mod je jezelf met alien-technologi­e, of blijf je menselijk. Stap je al vrij snel in een escape pod, of zoek je alles tot op de bodem uit. Het spel vergt planning en veel missies hebben meerdere fases, dus geduld is een vereiste. De sfeer is beklemmend en er zitten een aantal goede schrikmome­nten in het spel. Een ruimtewand­eling in je aangepaste pak is adembeneme­nd maar ook gevaarlijk en noodzakeli­jk om op de juiste plek voor een missie te belanden. Prey is een prachtig en sfeervol avontuur. Met alle mogelijkhe­den en keuzes die je kunt maken zal het zeker niet bij een enkele playthroug­h blijven. (avs)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands