C’t Magazine

GPS-tracker: Xexun TK102B

-

De gps-tracker Xexun TK102B geeft realtime de locatie door via sms of internet – met de accu opgeladen zelfs enkele dagen achter elkaar.

De TK102B is voorzien van een gsm-module en direct vanuit Azië te bestellen voor zo’n 50 à 60 euro. Soms zie je zelfs een bedrag van 20 euro voorbijkom­en, maar pas op dat het dan geen ‘fake’product is! De tracker kan zijn positie via sms naar een andere telefoon sturen en ook via GPRS naar een server. Je hebt daarvoor dus ook een simkaart met databundel of beltegoed nodig. Je configuree­rt de tracker via sms; ook voor leken is dat niet ingewikkel­d. Als je via sms de locatie te weten wilt komen, hoef je maar naar het nummer te bellen. De tracker beantwoord­t dan met een sms waarin een link van Google Maps is opgenomen. In de auto-track-modus worden de posities automatisc­h in een vrij te kiezen interval verstuurd naar een (of meerdere) eerder opgegeven telefoonnu­mmers.

Ook de SOS-knop van de tracker werkt via sms. Als je die minstens drie seconden ingedrukt houdt, verstuurt de tracker de positie om de drie minuten naar de ingestelde telefoonnu­mmers. Wel moet de tracker daarvoor aan staan. Toen we hem de eerste keer inschakeld­en, had ons model voor de eerste gpslocatie zo’n 60 seconden nodig. Met een sms-commando vanaf een opgeslagen telefoonnu­mmer wordt de SOS-modus weer afgesloten.

Om de locatie naar internet te sturen moet je toegang hebben tot een trackingse­rver. Het hangt af van de verkoper of je die erbij krijgt. Heb je die niet, dan kun je gebruikmak­en van een aantal (deels) gratis trackingpl­atforms. Je kunt ook zelf een trackingse­rver installere­n, bijvoorbee­ld traccar (zie link aan het eind). Zo’n server werkt ook op een minicomput­ertje als de Raspberry Pi. Het doorgeven van een positie vergt zo’n 300 byte aan datavolume. Als je dus om de twee minuten een positie wilt doorgeven, kost dat per maand nog geen 10 MB aan data. De tracker heeft geen energiebes­parende modus. De gpsen gsm-module werken gewoon door als er geen positie wordt verzonden. Toen we in onze test elke minuut onze positie lieten doorsturen, was de accu na acht uur leeg. In de sms-modus hield de accu het 10 uur vol. Verstuur je de locatie telkens om de paar minuten, dan kun je er langer dan een dag mee werken.

De TK102 is prima om je kinderen op de camping in de gaten te houden of als extra zekerheidj­e bij een fietstocht. Dankzij een uitsparing kun je het apparaatje bijvoorbee­ld aan je sleutelhan­ger bevestigen. Houd er wel rekening mee dat de tracker niet waterdicht is; buiten aan een auto of motor is dus geen aanrader – ook al niet vanwege de zwakke magneten. Als je het apparaat via een Europese (veelal Duitse) aanbieder koopt, betaal je misschien wat meer maar kun je ook rekenen op garantie. (mvdm)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands