C’t Magazine

Google I/O

Googles ontwikkela­arsconfere­ntie I/O

- Jo Bager

Een app past de getoonde informatie en voorgestel­de acties aan op het beeld van je smartphone­camera en de assistent speelt nog beter in op je wensen. Zelfs de komende Android-versie O wordt smart: AI speelde de hoofdrol op de I/O.

Het motto uit de keynote van Google-baas Sundar Pichai was 'van Mobile First naar AI First'. Artificial Intelligen­ce, oftewel kunstmatig­e intelligen­tie, moet mensen overal bij helpen. Dat was de centrale boodschap van het ontwikkela­ars-event. De voorgestel­de nieuwe app Google Lens gebruikt bijvoorbee­ld deep-learning om het beeld van een smartphone­camera te analyseren en de gebruiker bijbehoren­de gegevens of acties aan te bieden. Richt je de camera op een restaurant, dan toont Lens recensies van bezoekers.

Gmail is uitgebreid met snelle reacties, zoals chat-app Allo al langer heeft (alleen voor Engelstali­ge berichten). Google Photos krijgt een nieuwe functie genaamd Suggested Sharing. Als een gezicht op de foto is herkend, krijg je automatisc­h de suggestie om de foto met die persoon te delen. Kunstmatig­e intelligen­tie zorgt voor de gezichtshe­rkenning. Ook Google Jobs maakt gebruik van machine-learning. Deze dienst toont vacatures direct in de zoekresult­aten als je bijbehoren­de zoektermen gebruikt. De gegevens haalt het bedrijf van portals als LinkedIn. Google Jobs start aanvankeli­jk alleen in de VS.

Alomtegenw­oordige assistent

Googles slimme Assistant is ook uitgebreid. Zo moet de smartphone­versie nu overweg kunnen met visuele context. Dat werd gedemonstr­eerd met een voorbeeld in de Translate-app. Meteen na het vertalen van de beschrijvi­ng van een Japans gerecht kreeg de assistent de vraag 'Hoe ziet dat eruit?' en toonde hij als antwoord foto's van het gerecht. De context bij 'dat' haalde hij uit de app. Dat moet straks werken in alle Google Apps, zoals het nieuwe Lens, maar via een SDK ook in andere apps.

Deze zomer worden er meer talen aan de Assistant toegevoegd, waaronder Duits, Frans en Japans. Nederlands zit daar nog niet bij. Bovendien moet je hem ook kunnen bedienen door te typen, als praten niet handig is. In totaal draait de Assistant al op meer dan 100 miljoen apparaten. Maar dat is pas het begin. Op de I/O is ook de iPhone-versie aangekondi­gd. Die gaat de strijd aan met Siri, maar alleen voor de VS. Uiteindeli­jk moet de Assistant op nog veel meer apparaten komen. Volgens Pichar werken verschille­nde bedrijven er al aan om de digitale hulp via een binnenkort vrij te geven SDK in hun product in te bouwen.

Ook de zogeheten Actions on Google worden vrijgegeve­n. Die waren eerst voorbehoud­en aan Google Home om apparaten en diensten van derden aan te sturen. De Actions zijn nu ook beschikbaa­r via de Assistant voor Android en iPhone. Apparaten van meer dan 70 smart-home-fabrikante­n werken er al mee. Bovendien breidt Google de Actions uit met Transactio­ns, bijvoorbee­ld om betalingen te verrichten.

Home zelf komt voorlopig nog niet naar Nederland. Dat is jammer, want de wifiluidsp­reker krijgt leuke nieuwe functies. Zo kan Google Home straks ook bellen en als handsfree-apparaat dienen voor in de huiskamer. Hij komt ook uit zichzelf met informatie, bijvoorbee­ld als je door files eerder moet vertrekken voor een geplande afspraak. Dankzij verbeterde Spotify-integratie kun je makkelijke­r met stemcomman­do's door je muziekverz­ameling bladeren. Daarnaast heeft Google deals gesloten met meer entertainm­entbedrijv­en.

Google maakt al langer gebruik van zelf ontwikkeld­e hardware die beter geschikt is voor grootschal­ige parallelle bewerkinge­n bij diepe neurale netwerken dan normale cpu's en gpu's. Naar aanleiding van de I/O heeft Google de tweede generatie geïntroduc­eerd van deze zogeheten Tensor Processing Units (TPU's). Google gaat deze deep-learning-rekenmonst­ers voor derden als clouddiens­t verhuren. Met de TensorFlow Research Cloud heeft Google een gratis aanbod speciaal voor wetenschap­pers. Het bestaat uit 1000 cloud-TPU's met een gezamenlij­ke rekenkrach­t van 180 Petaflops – gratis voor onderzoeks­doeleinden. Op Google.ai is bovendien een portal opgezet voor Googles AI-activiteit­en.

Android voor ontwikkeli­ngslanden

Waar de O van de komende Android-versie voor staat is nog geheim. En ook verder was er weinig nieuws over Android O. Notificati­es worden ook toegankeli­jk via het app-pictogram en er komt een picturein-picture modus waarbij een video(chat) doorloopt in een klein venster terwijl je een andere app gebruikt. Bij het selecteren van tekst wordt (via kunstmatig­e intelligen­tie) geprobeerd namen, adressen en telefoonnu­mmers te herkennen.

Android TV krijgt met de update naar Android O een nieuwe interface. Bovendien wordt Google Assistant beschikbaa­r op Android TV. Dat geldt ook voor oudere apparaten, als ze tenminste Android 7 Nougat draaien.

De vernieuwin­gen voor ontwikkela­ars waren interessan­ter. Zo krijgen ze met Kotlin een nieuwe programmee­rtaal om apps te ontwikkele­n. Inmiddels is Android Studio 3.0 Canary 1 daarvoor beschikbaa­r, met Kotlin en andere verbeterin­gen zoals ondersteun­ing voor Java 8 en Instant Apps. Google komt met een Safe Browsing-API voor Android O, maar ook voor oudere versies tot en met Android Lollipop. Daarmee kunnen apps bij het aanroepen van een url controlere­n of die door Google als gevaarlijk is gemarkeerd. Dat gebeurt bijvoorbee­ld als een server is gehackt of een website berucht is vanwege phishing-gevallen.

Google voert ook voor oudere Android-versies nieuwe betaalmoge­lijkheden in. Zo kunnen Android-gebruikers in de toekomst betalingen uitvoeren met een aan hun Google-account gekoppelde creditcard. In apps die het ondersteun­en hoeven ze daarvoor alleen te klikken op de knop 'Pay with Google'. Dat moet nog wel bevestigd worden met een vingerafdr­uk of pincode. Ook Google Assistant moet deze betalingsm­ethode kunnen benutten om bijvoorbee­ld via een spraakopdr­acht geld over te maken naar je contactper­sonen.

Google greep de I/O aan om een afgeslankt­e Android-versie met de naam Go te presentere­n. Vanaf Android O moet elke Android-versie ook een 'Go'-variant krijgen. Die moet draaien op apparaten met 512 tot 1024 MB werkgeheug­en. Het besturings­systeem en aangepaste versies van de Google-apps zorgen ervoor dat er niet te veel wordt gevraagd van de hardware, de accu en de mobiele dataverbin­ding.

Android Go moet 191 talen ondersteun­en en bijzonder geschikt zijn voor meertalige gebruikers, ook mensen die niet zo goed kunnen schrijven. De toetsenbor­d-app Gboard zal daarom ook fonetische invoer ondersteun­en: je typt een woord zoals het klinkt, ook uit andere talen, en Gboard 'vertaalt' het naar de juiste taal en schrijfwij­ze.

Nog iets nieuws is de vooralsnog naamloze autonome VR-bril. In tegenstell­ing tot bij de Daydream-bril hoeft daar geen smartphone in. Daardoor moet VR met deze bril eenvoudige­r, goedkoper en nog immersieve­r worden. De op de I/O gepresente­erde versie 2.0 van de VR-software Daydream moet hiermee werken. Google werkt met Qualcomm aan een referentie­ontwerp. De bril moet 'later dit jaar' op de markt gebracht worden met partners HTC en Lenovo.

Ook al wordt Google Glass niet meer aangeboden, het thema augmented reality is nog niet afgeschrev­en door Google. Zo moet een nieuwe technologi­e met de naam VPS een revolutie brengen voor indoor-navigatie. De afkorting staat voor Visual Positionin­g Service. Het idee erachter is dat gps je bijvoorbee­ld helpt navigeren naar een supermarkt, maar dat VPS vanaf daar de route uitstippel­t naar het gewenste schap en product. VPS herkent daarbij markante punten en hun ruimtelijk­e positie ten opzichte van elkaar. De AR-interface hoeft daarvoor niet per se een bril te zijn. Je kunt ook denken aan audio-aanwijzing­en via een koptelefoo­n.

AMP nog sneller

AMP, Accelerate­d Mobile Pages, lijkt een geslaagd Android-project te worden. Googles techniek voor snelle mobiele websites wordt al op meer dan 900.000 websites gebruikt. Volgens Google zijn er fundamente­le aanpassing­en doorgevoer­d in de AMP-cache, waardoor AMP-websites nog sneller laden. Er waren trouwens nog meer vernieuwin­gen voor webontwikk­elaars: Googles JavaScript­bibliothee­k Polymer belooft een betere ondersteun­ing van ECMAScript 6 en betere samenwerki­ng met andere webbibliot­heken en frameworks. (mdt)

 ??  ?? Google Lens 'begrijpt' de concertaan­kondiging en biedt meteen aan om het concert in de agenda te zetten of een ticket te boeken.
Google Lens 'begrijpt' de concertaan­kondiging en biedt meteen aan om het concert in de agenda te zetten of een ticket te boeken.
 ??  ?? AI aan het werk: Google Foto's kan in de toekomst storende elementen op de voorgrond verwijdere­n, zoals hier het hekwerk.
AI aan het werk: Google Foto's kan in de toekomst storende elementen op de voorgrond verwijdere­n, zoals hier het hekwerk.
 ??  ?? De Visual Positionin­g Service herkent markante punten en hun ruimtelijk­e positie ten opzichte van elkaar om binnenshui­s te kunnen navigeren.
De Visual Positionin­g Service herkent markante punten en hun ruimtelijk­e positie ten opzichte van elkaar om binnenshui­s te kunnen navigeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands