C’t Magazine

Accessoire­s voor videocamer­a's

Accessoire­s voor video-opnamen: stabilisat­ie, licht en geluid

- Hans Ernst en Joachim Sauer

Voor een goede video-opname heb je niet alleen een camera nodig, maar ook wat randappara­tuur. Heel duur hoeft dat niet te zijn.

Als je kijkt hoe profession­als te werk gaan, zul je wellicht verrast opkijken: zelfs een gangbare camera als een Canon EOS verdwijnt achter een toren van randappara­tuur. Die zorgt ervoor dat de cameraman de belichting­s-, zoom- en scherpte-instelling­en goed kan inregelen. Ook al ga je als amateur niet zo ver, je geeft al snel meer uit aan accessoire­s dan aan de camera zelf.

Camera’s worden steeds kleiner en lichter. De keerzijde daarvan is dat het lastiger wordt om stabiele opnames met de hand te maken. Daarom zijn er voor camera’s van alle formaten inmiddels accessoire­s verkrijgba­ar die ervoor zorgen dat je de camera met beide handen stabieler kunt vasthouden en er ook extra apparatuur op kunt aansluiten als dat nodig is.

Gestabilis­eerd

Een eenvoudige oplossing is een handvat met een 1/4-inch cameraschr­oef. Die kun je aan elke camera met een statiefsch­roefdraad bevestigen en is bedoeld voor de instapcame­ra’s. Je kunt het beeld eenvoudig stabiliser­en door aan zo’n handvat een touw van ongeveer anderhalve meter vast te maken met een lus aan het uiteinde. Je steekt je voet in de lus en houdt het handvat met de camera omhoog, zodat het touw gespannen staat. Zo tril je minder en worden de beelden stukken rustiger. Die methode is niet echt een vervanging voor een statief, maar omdat het tegenwoord­ig toch best hip is om licht bewogen video's te maken, kan het prima.

Als je tele- of macro-opnames wilt maken, kun je niet om een statief heen. Een aardig compromis voor foto- en filmdoelei­nden is het Cullmann 635M OH2.5Vstatief (circa 200 euro). Dat statief heeft een kop met kogelmodus om foto’s te maken, maar kan worden vastgezet op een videomodus waarbij de camera nog maar in twee richtingen gedraaid kan worden. Zo voorkom je dat je bij een filmopname opeens een schuine horizon krijgt. Een stapje profession­eler zijn elektronis­che stabilisat­iesystemen met krachtige elektromot­oren. In die zogenaamde gimbals zitten borstelloz­e motors voor alle drie de assen. Die zijn er al voor 300 euro. Een voorbeeld is de Feiyu-Tech G5, alleen is die uitsluiten­d geschikt voor GoPro Heroaction­cams. Elektronis­che gimbals die geschikt zijn voor camera’s tot 1,5 kg kosten al snel zo’n 900 euro.

Dan is een goedkoper mechanisch stabilisat­iesysteem wellicht een betere keuze. Voor nog geen 100 euro heb je al zwevende statieven die geschikt zijn voor camera’s tot 2 kilo. Dan maak je al veel soepeler camerabewe­gingen dan uit de losse hand.

Je kunt de camera met allerlei alledaagse middelen ook voortbeweg­en: je kunt hem bijvoorbee­ld op een rolstoel of rollator zetten en die over een egale vloer duwen om vloeiende opnames te maken. Momenteel is het in om een drager met een statief over een kort stukje rails te laten rijden. Dat kun je ook nadoen met een skateboard die je over een tafel rolt. Met een stel wieltjes van oude inlineskat­es, een paar planken, wat schroeven en een statiefbev­estiging zet je zelf een bestuurbar­e camerawage­n in elkaar waarmee je spannende rijdende opnames vanuit kikkerpers­pectief maakt.

Beeldcontr­ole

De hoge resolutie van de huidige camera’s maakt filmen niet eenvoudige­r. Bij

HD-opnames is het veel lastiger te zien of een beeld scherp is dan bij de standaardr­esolutie (SD, 720 x 576). Voor smartphone­s maakt dat niet zo veel uit omdat je de scherptedi­epte daar toch niet kunt instellen en hun displays een hogere resolutie hebben dan het schermpje van een camera. Ook al heb je een camera met een goede zoeker, dan zijn de pixels daarvan nog zo klein dat de scherptedi­epte maar moeilijk te zien is.

Daarom geven veel camera’s met het zogenaamde peaking aan welke delen van het beeld scherp zijn. Als je camera niet over die functie beschikt, kan een wifiverbin­ding met een smartphone uitkomst bieden. Die gebruik je dan als monitor. Veel apps laten de beelden alleen in een veel lagere resolutie zien, of niet beeldvulle­nd. De enige oplossing is dan nog om een externe monitor te gebruiken. Goedkope modellen uit China van ongeveer 50 euro zijn niet de beste keus, die ondersteun­en doorgaans geen HD-resolutie. Vanaf 200 euro zijn er 7-inch HD IPS-panels verkrijgba­ar met een resolutie van 1280 x 720. Die kunnen op hun beurt weer geen 4Kvideo's laten zien. Als je 4K-opnames maakt en aanvullend­e tools als Zebra, Histogram en Waveform wilt gebruiken, is de Atomos Ninja Flame wellicht een optie. Die is vanaf zo’n 1300 euro te koop. Daarvoor krijg je niet alleen een display, de Flame fungeert ook als externe recorder en zet opnames direct op een ssd.

Licht

Door de gevoelige sensoren van tegenwoord­ig kunnen profession­ele filmmakers steeds vaker met de lichtomsta­ndigheden op locatie werken ('available light'). Maar als je goed kijkt naar profession­eel gedraaide films, merk je al snel dat je aandacht naar goed belichte delen van het beeld wordt getrokken. Zonder gerichte belichting beperk je de mogelijkhe­den nogal.

Door led-technologi­e is het mogelijk om relatief goedkoop goed en gericht te belichten – en bovenal flink energie te besparen. Voor rond de 60 euro heb je bijvoorbee­ld al de Yongnuo YN300 Air Pro led-verlichtin­g (en vanaf 20 euro een accu die compatibel is met de Sony NP-F). De lamp schijnt over een relatief breed gebied, waarbij je de lichttempe­ratuur traploos kunt instellen tussen 3200 (kunstlicht) en 5500 Kelvin (daglicht). Daarmee kun je de belichting aan de omstandigh­eden aanpassen of de sfeer juist bewust met onnatuurli­jke rode (of blauwe) tinten sturen. Een minstens zo compact alternatie­f is de waterdicht­e Lume Cube. Die kun je aanpassen met een app. Met 6000 Kelvin geeft hij een relatief blauw licht. De Cube is geschikt voor algemeen gebruik buitenshui­s en voor onderwater­opnames met een actioncam. Een oplaadbare accu voor ongeveer 20 minuten licht is bij de prijs van rond de 100 euro inbegrepen.

Filmgeluid

De eenvoudigs­te manier om het geluid van video-opnames te verbeteren kost geen geld: ga zo dicht mogelijk bij de bron staan. Profession­als doen dat ook. Daarbij gebruiken ze wel een windscherm en hangt de microfoon aan een soort hengel, boompole genaamd. Dat vereist wel enige oefening om te vermijden dat de microfoon bij het filmen per ongeluk boven in beeld bungelt.

De microfoons die in camera's zijn ingebouwd, zijn vaak van matige kwaliteit. Ze hebben last van bijgeluide­n of vervormen het geluid als het volume hoog is. Dat kun je verhelpen met twee externe microfoons: een richtmicro­foon als de Røde VideoMicro (rond 60 euro), die bepaalde signalen zoals spraak van het omgevingsg­eluid onderschei­dt, en een stereomicr­ofoon als de Tascam TM-2X (100 euro). Daarmee neem je de ruimtelijk­e omgevingsg­eluiden op of bij live muziek het volledige frequentie­spectrum. Beide microfoons krijgen stroom van de camera (plug-in-power).

Het is raadzaam om voor het filmen de geluidsopn­ame te controlere­n met een lichte koptelefoo­n met een lage impedantie. Daarmee is de geluidswee­rgave ook hard genoeg bij camera's met een zwak uitgangssi­gnaal. Goedkope opties zijn bijvoorbee­ld de Beyerdynam­ic DTX 350p (50 euro) en de klassieker van Sennheiser, de HD 25 (180 euro).

Als je een losse geluidsopn­ame wilt maken, heb je een apart mobiel opnameappa­raat nodig waarvan je de geluidsspo­ren bij de videobewer­kingssoftw­are met de video-opname synchronis­eert. De 73 gram wegende Olympus LS-P2 (180 euro) en de Tascam DR-10SG (175 euro) kun je in plaats van een microfoon direct op een camera schroeven. Modellen als de Tascam DR-40 (165 euro) en de Zoom H5/H6 (300/400 euro) bieden nog meer mogelijkhe­den om geluid op te nemen.

(ddu)

 ??  ?? Een handvat en extra belichting geven de camera beduidend meer praktische speelruimt­e.
Een handvat en extra belichting geven de camera beduidend meer praktische speelruimt­e.
 ??  ?? Een complete set zoals hiernaast maakt hoogwaardi­ge opnames mogelijk: een extra microfoon van Røde met geveerde bevestigin­g en een gesloten koptelefoo­n met een hoog volumenive­au van Beyerdynam­ic.
Een complete set zoals hiernaast maakt hoogwaardi­ge opnames mogelijk: een extra microfoon van Røde met geveerde bevestigin­g en een gesloten koptelefoo­n met een hoog volumenive­au van Beyerdynam­ic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands