C’t Magazine

Cubase digitaal audioworks­tation

Steinbergs DAW Cubase 9.5 heeft een paar praktische tools

- Kai Schwirzke

Een vaak gehoord kritiekpun­t op de sequencer-bolide was zijn beperking tot acht insert-effecten, zeker ook omdat twee van die slots vast als prefader gerout waren. Cubase 9.5 verhoogt het aantal inserts per kanaal naar zestien, die elk afzonderli­jk op pre- of postfader in te stellen zijn.

De tot nu toe vrij elementair­e metronoom is geheel herzien. Je kunt nu willekeuri­ge geluiden als metronoomk­lik gebruiken, en ook eigen patronen met verschille­nde toonhoogte­s en klemtonen maken. Dat is vooral handig bij afwijkende maatsoorte­n. De onderverde­ling daarvan, bij een 7/4-maat bijvoorbee­ld 2 + 2 + 3 of 3 + 2 + 2, is dan eenvoudig hoorbaar te maken. De Cubase-mixer werkte tot nu toe met een floatingpo­int-nauwkeurig­heid van 32-bit, maar is nu ook in een 64-bit modus te gebruiken (double-precision). Daarmee worden afrondings­fouten geminimali­seerd die optreden bij het digitaal optellen of aftrekken van signalen. Alle gebruikte plug-ins moeten het 64-bit mixen wel ondersteun­en. Daar horen in elk geval bijvoorbee­ld alle interne VST3-effecten van Cubase zelf bij. Als er andere plug-ins geactiveer­d worden, schakelt Cubase terug naar 32-bit-float.

Nauwkeurig­er mixen

In de praktijk zijn de verschille­n echter alleen voor vleermuiso­ren te horen bij extreem zachte muziek. Normale popproduct­ies profiteren amper van de hogere rekennauwk­eurigheid. De extra rekenkrach­t die het vergt blijft wel binnen de vijf tot tien procent, dus je kunt vrij makkelijk uitprobere­n wat de nauwkeurig­er mixengine oplevert.

Voor de duidelijkh­eid: het gaat hier alleen om de rekennauwk­eurigheid van de mix-engine en niet om de 64-bit architectu­ur van het programma en de plug-ins. Het gaat ook niet over de resolutie van de audio-engine: die werkt nog steeds met 32-bit en een maximale samplerate van 192 kHz.

Offline-effecten

Met Direct Online Processing (DOP) zijn audio-objecten in het arrangeerv­enster te bewerken met andere plug-ins en interne plug-ins, onafhankel­ijk van insert- en sendeffect­en. Cubase rekent de effecten voor het audiomater­iaal offline door, wat slechts een paar seconden kost en daarmee een bijna realtime karakter heeft. DOP werkt niet-destructie­f, dus plug-ins kunnen te allen tijde uitgewisse­ld en aangepast worden. Helaas staan daarvoor geen presets ter beschikkin­g.

Het opnemen van automation-data voor bijvoorbee­ld volume of stereopano­rama deed Cubase alleen in de vorm van rechte lijnen. Vloeiende overgangen moest je moeizaam met de hand maken. Cubase 9.5 ondersteun­t nu ook zogeheten Béziercurv­en: je verbindt twee automation­punten met een lijn en buigt die vervolgens naar de gewenste curve. Dat gaat met de hand redelijk snel, je kunt er heel muzikale in- en uitfades mee maken.

Geheel los daarvan heeft Steinberg de bedienings­interface uitgebreid. In de rechterzon­e is nu een compleet bestandsbe­heer in te voegen. Je kunt daar ook de mastervolu­meweergave of de control room laten zien. Ook praktisch: de nieuwe Snap-To-Zoom-functie past het muisraster automatisc­h aan de huidige zoominstel­ling aan.

De laatste update van het Digital Audio Workstatio­n van Steinberg mixt intern met 64-bit. Het biedt meer insert-slots, een bijgewerkt­e metronoom, automation-curven en resourcevr­iendelijke offline-effecten.

Conclusie

Steinberg gaat met Cubase 9.5 verder met consolider­en. Dat doet het programma goed. Vaak gaat het om kleine details als de Snap-To-Zoom-functie, die het werk aanzienlij­k kunnen vergemakke­lijken. Omdat Steinberg ook aan extra wensen als Béziercurv­en en meer insert-slots voldoet, is deze update voor iedereen aan te raden. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands