C’t Magazine

SEH myUTN-2500 usb-server

-

Met SEH's myUTN-2500 hang je USB 3.0-apparaten vrij makkelijk in het netwerk. En dan wel met fatsoenlij­ke beveiligin­gs- en beheeropti­es.

Een usb-apparaat op grotere afstand van een pc gebruiken gaat zeker bij USB 3.0 moeilijk. SEH biedt met de myUTN-2500 een oplossing voor vele niet-isochrone usb-toepassing­en. Het apparaat biedt drie SuperSpeed-poorten die via een gigabit ethernetpo­ort aan het netwerk worden gekoppeld. Via hubs is het aantal poorten eventueel uit te breiden. Een van de poorten is tevens een oplaadpoor­t (CDP, oftewel Charging Downstream Port), handig voor bijvoorbee­ld mobiele apparaten. De fabrikant noemt als een van de mogelijke inzetgebie­den het gebruik van randappara­tuur in een gevirtuali­seerde omgeving. De garantie op het kleine apparaat is lekker ruim (36 maanden) en is zelfs nog te upgraden naar 60 maanden. De technische support is gratis, wereldwijd.

De apparaatfi­rmware van SEH laat weinig te wensen over. Gangbare netwerkmon­itoring en beheer is mogelijk via SNMPv1 of v3. Bij problemen stuurt de myUTN zelfstandi­g een e-mail naar de admin.

De usb-poorten kunnen worden toegewezen aan een van de maximaal drie VLAN's, zodat ze alleen van daaruit toegankeli­jk zijn. Om de toegang verder te beveiligen kan de server gebruikers­accounts of certificat­en (EAP) vereisen.

Standaard verstuurt myUTN usb-pakketten onversleut­eld over het netwerk. Je kunt per afzonderli­jke usb-poort echter versleutel­ing inschakele­n met SSL 3.0 of TLS (1.0, 1.1, 1.2). Bij een test met een usbssd haalden we leessnelhe­den van circa 80 MB/s zonder versleutel­ing. De aanwezige Marvell-cpu Armada 88F6811 versnelt AES, DES en SHA-1 en -2 hardwarema­tig. In de TLS-modus 'High' met AES256-SHA als cipher-suite haalden we 17 MB/s. Met SEED-SHA zonder hardwareve­rsnelling was de snelheid circa 10 MB/s.

De aangeslote­n usb-apparaten worden gekoppeld aan het besturings­systeem met de UTN-Manager. Bij Windows 10 werkte dat meteen. Een wizard vindt automatisc­h de usb-server in het subnet en leidt je door de installati­e. De UTN-manager kan bij het booten starten en automatisc­h de aangemaakt­e poorten verbinden.

Alleen de foutmeldin­gen zijn ietwat cryptisch waardoor troublesho­oten wat meer tijd vergt: een incompatib­ele cyphersuit­e leidde bijvoorbee­ld tot de melding "Plugin [apparaatna­am] failed". SEH gaat daar nog aan sleutelen om dat te verbeteren

Met de myUTN-2500 haal je een goed doordacht apparaat in huis waar ook administra­tors blij van worden. Een isochrone modus wil SEH in een aparte firmware aanbieden. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands