C’t Magazine

Bouwvoorst­el voor een allround-pc

Bouwvoorst­el voor een krachtige desktop-pc met AMD Ryzen 7 1700

- Christian Hirsch (mdt) www.ct.nl/softlink/1803038

Dankzij een 8-core processor en ssd kan deze configurat­ie ook zwaardere taken moeiteloos aan en blijft hij lekker stil. Stel uit meerdere opties je ideale allround-pc samen.

Wie een systeem met hoge multithrea­d-prestaties wil met een AMD-processor, kan uitgaan van dit bouwvoorst­el. Met 16 threads, 16 GB DDR4-geheugen en een 500GB-ssd is de Ryzen-allrounder geschikt voor Rawfotobew­erking, videobewer­king en het draaien van meerdere virtuele machines. Kies daarbij uit een van de driegrafis­che kaarten om van de pc een krachtige game-machine te maken.

In c’t 9/2017 hebben we eerder aandacht besteed aan het zelf bouwen van een Ryzen-pc. De bouwvoorst­ellen zijn nu op veel punten geüpdatet.

Omdat het in elkaar zetten hetzelfde in zijn werk gaat, vind je het betreffend­e artikel gratis op onze website. Je vindt het artikel makkelijk terug via de link aan het einde van dit artikel.

Sneller werkgeheug­en

De up-to-date Ryzen-allrounder hebben we uitgerust met DDR4-2666 RAM in plaats van DDR4-2400. Vooral de prestaties in 3Dgames nemen enkele procenten toe dankzij het snellere werkgeheug­en.

Verder is de pc uitgerust met nieuwe grafische kaarten. De basisuitvo­ering maakt gebruik van een passief gekoelde (en dus onhoorbare) GeForce GT 1030. Die kan via DisplayPor­t 1.2 en HDMI 2.0 twee 4K-schermen met 60 Hz aansturen. In het bouwvoorst­el hebben we gekozen voor nieuwe modellen van de GeForce GTX 1060 voor Full HD-gamen (1080p) en GeForce GTX 1070 voor als je nog een stapje omhoog wilt en gaat voor WQHD-gamen (1440p).

In een directe vergelijki­ng met de Intel-allrounder wint de Ryzen 7 1700 bij de render-benchmark Cinebench R15 van de Core i5-8400. De Ryzen heeft een voorsprong van een behoorlijk­e 48 procent. Bij office-toepassing­en scoort de Core i-processor beter dankzij hogere single-threadpres­taties.

Als je voor de Ryzen-allrounder kiest, vind je via de artikelen op pagina 54 en op de website tips voor het in elkaar zetten. De BIOS-instelling­en voor dit project zijn eveneens beschikbaa­r via deze link.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands