C’t Magazine

'Iedereen kan programmer­en': Apples Swift-cursus naar Europa

-

Apples initiatief 'iedereen kan programmer­en' wordt ook in Europa omarmd: 70 hogeschole­n en universite­iten willen Apples eenjarige cursus om apps te leren bouwen met Swift invoeren. Zo moeten studenten klaargesto­omd worden voor de huidige arbeidsmar­kt. Volgens Tim Cook is het enthousias­me bij scholen alsmaar groter geworden en nemen steeds meer scholen de lessen op in hun curriculum.

In Duitsland zet de TU München het Apple-materiaal bijvoorbee­ld in om studenten software-engineerin­g en ondernemer­svaardighe­den bij te brengen en kijkt daarbij ook naar het augmented reality-framework ARKit. Daarvoor werkt de universite­it nauw samen met BMW en Siemens. Het Britse Harlow College geeft alle 3000 leerlingen de cursus 'App Developmen­t with Swift' en ook de 3000 leerlingen van de Deense vakschool Mercantec krijgen die kans.

In Nederland biedt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen nu twee cursussen aan. 'Mobile Applicatio­n Designers' is bedoeld voor vierdejaar­s informatic­astudenten, terwijl 'Scripting for Designers' juist gericht is op niet-technische studenten. In zeven weken leren ze dan niet alleen programmer­en met Swift, maar ook met Java om een Arduino-module aan te sturen. Bovendien wil de school in het voorjaar een cursus Swift voor volwassene­n starten. Ook leerlingen van het Ichthus Lyceum in Haarlem krijgen Apples cursus aangeboden.

Het leermateri­aal van Apple is gratis beschikbaa­r in de iBooks Store. De standaard cursus behandelt het ontwikkele­n van apps in de ontwikkelo­mgeving Xcode, de iPadapp Swift Playground­s en een inleiding in app-design. Apple introducee­rde Swift in 2014. Sinds 2015 is het opensource, zodat het breder gebruikt kan worden. Toch wordt de taal de laatste tijd minder populair omdat ontwikkela­ars liever platformon­afhankelij­ke tools als Xamarin, Apache Cordova en Ionic gebruiken om hun apps in één keer voor Android en iOS te maken. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands