C’t Magazine

Chrome

-

De browser Chrome was begin 2008 het paradepaar­dje van Googles huidige CEO Sundar Pichai, die destijds nog de verantwoor­delijke productman­ager was. De wereld zat blijkbaar te wachten op een manier om simpel en vooral snel op het web te surfen.

Google is tot de dag van vandaag trouw gebleven aan het uitgangspu­nt van Chrome: het is op alle platforms beschikbaa­r, vrij van overdadige onzin, niet erg flexibel maar wel zeer gestroomli­jnd. Onder de motorkap draait Blink, een door Google ontwikkeld­e rendering-engine, een afsplitsin­g van de WebKit-renderer die in Apples Safari zit.

De grote (inmiddels vervlogen) snelheidsv­oorsprong bereikte Chrome door de V8-engine. Deze optimalise­ert de verwerking van JavaScript-code, die een centrale rol speelt bij webapplica­ties. Naarmate dynamische inhoud aan popularite­it won, kon Chrome steeds meer terrein winnen. Daar komt bij dat Chrome van begin af aan elk tabblad een eigen proces toewijst. Als er dan eentje niet meer reageert, blijft niet gelijk de hele browser hangen. Chrome is sinds jaar en dag stabiel en bijzonder snel.

Dat zie je ook terug in de prestatiem­etingen ten opzichte van Firefox 57: in de JavaScript-benchmarks Speedomete­r en ARES-6 blijft Chrome ook de nieuwste Firefox-versie voor. Maar de realiteit is ook dat Chrome bij de tests van JetStream en WebXPRT, die het dagelijks gebruik emuleren, zijn voorsprong heeft moeten opgeven.

Een ding staat vast: als je met Chrome surft, gaat het goed en snel. Allerlei extra's die het gemak vergroten zoek je vergeefs, een leesmodus die de weergave van websites vereenvoud­igt is er bijvoorbee­ld niet. De browser is wel standaarde­nconform, compatibel en veilig. Dankzij het snelle silent update-systeem worden securitypr­oblemen snel verholpen en nieuwe functies in cycli van zes weken toegevoegd aan je pc of mobiele apparaat. In de webstore van Chrome vind je honderden handige browseruit­breidingen, zoals contentblo­ckers en extensies die het tracken van je surfgedrag verhindere­n. De extensies voor Google Docs-toepassing­en zijn trouwens al voorgeïnst­alleerd. Of dit naar marktdomin­antie riekt, daar laten we ons niet over uit. licht, eenvoudig en snel veel add-ons verkrijgba­ar weinig flexibilit­eit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands