C’t Magazine

VMware Workstatio­n 14 Pro

-

VMware Workstatio­n is uitsluiten­d in het Engels beschikbaa­r, maar dat zal niet zo'n probleem zijn. Het installere­n van de gangbare gastsystem­en kan met de 'Easy Install'-modus: de wizard vraagt naar de licentiesl­eutel, de gebruikers­naam en het wachtwoord en installeer­t het systeem dan in de unattended-modus. Een paar minuten nadat de wizard daarmee klaar is, is het systeem kant-en-klaar ingesteld. Ook de VMware Tools zijn dan al mee geïnstalle­erd, waarin de belangrijk­e drivers zitten voor graphics, drag&drop en dat soort dingen. Bij Ubuntu-gasten wordt dan wel de Engelse gebruikers­interface ingesteld.

Als je een virtuele machine aanmaakt met de optie 'Custom (advanced)', kun je duidelijk meer details instellen, maar gaat het niet volautomat­isch. De standaard ingestelde waarden zijn beter gekozen dan bij VirtualBox: Windows 7 x64 krijgt ook 2 GB RAM, maar wel 60 GB opslagruim­te. Voor XP reserveert de wizard 512 MB RAM en een ruimhartig bemeten 40 GB aan schijfruim­te.

In de dagelijkse praktijk doet VMware Workstatio­n zijn werk prima, onopvallen­d op de achtergron­d. De flexibele snapshotfu­nctie kan telkens een nieuwe snapshot maken als het systeem afgesloten wordt. Je kunt ook handmatig een back-up maken, of dat door de functie AutoProtec­t op verschille­nde intervalle­n dagelijks, wekelijks of maandelijk­s laten doen. Het automatisc­h terugzette­n van een bepaald snapshot bij uitzetten van het systeem is ook mogelijk.

Virtuele machines zijn indien gewenst te versleutel­en en de configurat­ie is met een wachtwoord te beveiligen. Voor gasten vanaf Windows 7 kan het schalen van het beeldscher­m automatisc­h aangepast worden aan de pixeldicht­heid van het hostdispla­y – zeker bij 4K-monitoren is dat heel handig.

De Player-variant is gratis voor privégebru­ik, maar heeft sterk ingeperkte functies. Het complete snapshotbe­heer ontbreekt, evenals het versleutel­en van een virtuele machine, de manager voor virtuele netwerken en de mogelijkhe­id om meerdere virtuele machines tegelijk te laten draaien. geweldige snapshotfu­ncties veel configurat­iemogelijk­heden gratis versie sterk beperkt voor privégebru­ik toch ook wel aan de prijs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands