C’t Magazine

Dante in detail

-

Het Australisc­he bedrijf Audinate ontwikkeld­e in 2006 het layer 3-protocol met de naam Dante. Dat is een a korting van Digital Audio Network Through Ethernet. Het werkt bovenop gestandaar­diseerde ip-over-ethernetpr­otocollen en is compatibel met bestaande ipnetwerke­n. Je kunt er gewone netwerkhar­dware voor gebruiken en hoeft dus geen speciale switches en dergelijke te kopen, zoals bij het AV-netwerk AVB wel het geval is. Een Dante-systeem is ook in een bestaand netwerk te integreren, want de audiodata en andere data kunnen tegelijker­tijd getranspor­teerd worden. Audinate adviseert voor gemengde netwerken echter wel conigureer­bare switches om de audiodata via Quality-of-Service-instelling­en voorrang te geven.

Dante kan overweg met fast-etherneten gigabitnet­werken en verstuurt de data via UDP als unicast of multicast. Om uit te kunnen gaan van een stabiele verbinding wordt wi i niet ondersteun­d. In een gigabitnet­werk zijn per kabel 512 heen- en terugkanal­en mogelijk. Bij een 100Mbit-netwerk wordt dat bij 48 kHz nog 48+48 kanalen. Dante ondersteun­t 44,1 tot 192 kHz tot maximaal 32-bit.

Audiokanal­en worden gegroepeer­d in zogeheten lows. Normaal gesproken verstuurt elke low data van vier audiokanal­en en wordt een bandbreedt­e van zes Mbit/s gebruikt. Per Dante-component zijn maximaal 32 lows toegestaan. Als je multicast gebruikt, kun je met IGMP-snooping (Internet Group Membership Protocol) het dataverkee­r beperken van de switchpoor­ten waarop Dante-apparaten aangeslote­n zijn.

Audiodata zijn tussen de afzonderli­jke Dante-componente­n willekeuri­g te routen. Dat gebeurt met de software Dante Control, die Audinate gratis beschikbaa­r stelt voor Windows en macOS.

Nieuwe deelnemers zijn erg makkelijk toe te voegen omdat die zich automatisc­h met hun echte naam in het netwerk aanmelden door het mDNS-protocol en daarna gevonden kunnen worden. Dante gebruikt het Precision Time Protocol (PTP) voor een fasenauwke­urige timing. Latenties zijn met 100 microsecon­den per switch in een gigabitnet­werk te verwaarloz­en. Als de audio via vijf switches verstuurd moet worden, is de latentie slechts 0,5 millisecon­den.

Als in een congres- of winkelcent­rum verschille­nde verdieping­en of ruimtes duidelijk van elkaar gescheiden moeten zijn, moet je hun netwerk via VLAN (Virtual Local Area Network) verdelen. Bij AV-netwerken van die grootte is ook een beheer van toegangsre­chten noodzakeli­jk: wie mag welke audiorouti­ng binnen welke kaders veranderen? Wie heeft toegang tot de in het netwerk geïnstalle­erde apparaten?

Audinate biedt daar software voor, voor desktopcom­puters en voor servers met Windows dan wel Linux. De Dante Domain Controller kan audio routen tussen domeinen, subdomeine­n aanmaken, gebruikers­rechten beheren en voor verschille­nde gebruikers zelfs verschille­nde bedienings­interfaces con igureren. De software is door andere computers of tablets via de webinterfa­ce te bedienen. De prijs ervan geeft echter wel aan het om de profession­ele markt gaat: de goedkoopst­e versie voor het beheer van twee domeinen kost 1000 dollar, de grootste versie voor 50 domeinen komt uit op maar liefst 10.000 dollar.

 ??  ?? Met het gratis Dante Controller van Audinate heb je alle routings in een audionetwe­rk onder controle.
Met het gratis Dante Controller van Audinate heb je alle routings in een audionetwe­rk onder controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands