We­reld brood­jes

Foodies - - INTERVIEW -

In Viet­nam eet je bánh mì, in Grie­ken­land een wrap sou­vlaki en in New York een hot­dog - on­ze fa­vo­rie­te brood­jes uit elk deel van de we­reld.

Hot­dogs met ho­me­ma­de ho­ning­mos­terd

Be­rei­dings­tijd: ca. 55 min. + ca. 24 uur wacht­tijd Per por­tie: ca. 464 kcal 20 g ei­wit 29 g vet 30 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 70 g geel mos­terd­zaad 60 ml ci­der­azijn 1 el + 1 tl ho­ning 1 tl kur­ku­ma zout en pe­per 4 bock­wor­sten 1 ro­de ui 1 el olijf­olie 4 wit­te punt­jes 25 g jon­ge blad­sla 1 Meng het mos­terd­zaad met 80 ml wa­ter en de ci­der­azijn in een kom. Dek af en laat ca. 24 uur staan. 2 Roer 1 el ho­ning, de kur­ku­ma en een snuf zout door het mos­terd­meng­sel. Pu­reer met een staaf­mixer tot een glad­de mos­terd. 3 Ver­warm de bock­wor­sten ca. 10 mi­nu­ten in een pan met heet wa­ter. Pel en snip­per de ro­de ui. Ver­hit de olijf­olie en fruit er de ui ca. 5 mi­nu­ten in. Voeg 1 tl ho­ning toe en laat ca. 5 mi­nu­ten ka­ra­mel­li­se­ren. Breng op smaak met zout en pe­per. 4 Snijd de brood­jes door en be­smeer ze met de ho­ning­mos­terd. Be­leg met de war­me worst­jes, de ge­ka­ra­mel­li­seer­de ui en de blad­sla. Vouw de brood­jes dicht en ser­veer.

Bánh mì

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. + wacht­tijd Per por­tie: ca. 555 kcal 35 g ei­wit 4 g vet 92 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen 1 sten­gel ci­troen­gras 4 el so­ja­saus 1 el ho­ning 200 g bief­stuk 1 klei­ne ro­de pe­per 4 el ci­troen­sap 2 el vis­saus 3 el rijst­azijn 1 tl sui­ker 1 wor­tel ½ kom­kom­mer ¼ bos­je ko­ri­an­der 1 stok­brood ver­s­houd­fo­lie 1 Ver­wij­der de bui­ten­ste bla­de­ren van het ci­troen­gras. Hak het ci­troen­gras fijn en meng met 2 el so­ja­saus en de ho­ning in een diep bord. Snijd de bief­stuk in reep­jes en leg ze in de ma­ri­na­de. Dek af met ver­s­houd­fo­lie en zet ca. 2 uur in de koel­kast. 2 Hal­veer de ro­de pe­per en ver­wij­der de zaad­lijs­ten. Was de ro­de pe­per en hak hem fijn. Meng hem in een kom met het ci­troen­sap, de vis­saus, 1 el rijst­azijn en de sui­ker. Schrap de wor­tel en was hem. Rasp de wor­tel en be­drup­pel hem met 2 el rijst­azijn. Snijd of schaaf de kom­kom­mer in dun­ne plak­jes. Was de ko­ri­an­der en pluk de blaad­jes van de tak­jes. 3 Ver­hit een grill­pan en gril er de reep­jes vlees 1-2 mi­nu­ten in. Snijd het brood in 2 helf­ten, snijd ze open en be­drup­pel ze met elk 1 el so­ja­saus. Be­leg het brood met het vlees, de wor­tel, de kom­kom­mer, de ko­ri­an­der en de ro­de­pe­per­saus. Ser­veer het ge­heel.

Brood­je Ni­çoi­se

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur + wacht­tijd Per por­tie: ca. 472 kcal 22 g ei­wit 29 g vet 29 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen 24 kwar­tel­ei­tjes 200 g ge­dop­te tuin­bo­nen (evt. diep­vries) 3 lente-uitjes 1 groe­ne pa­pri­ka 8 cher­ry­to­ma­ten aan de tak 1 teen­tje knof­look 18 sar­di­ne­fi­lets (in olie, blik) 4 an­sjo­vis­fi­lets (in olie, blik) 4 el ge­meng­de olij­ven pe­per 6 klei­ne olij­ven­brood­jes 4 el olijf­olie 1 el sher­ry-azijn ½ bos­je ba­si­li­cum vij­zel 1 Kook de kwar­tel­ei­tjes ca. 4 mi­nu­ten in een pan met ko­kend wa­ter. Laat de ei­tjes schrik­ken in koud wa­ter en leg ze even in een kom met koud wa­ter. Pel de ei­tjes en hal­veer ze. 2 Blan­cheer de tuin­bo­nen ca. 1 mi­nuut in ko­kend wa­ter met wat zout. Giet ze af en dop ze dub­bel door het grij­ze vel­le­tje te ver­wij­de­ren. 3 Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dun­ne rin­gen. Hal­veer de pa­pri­ka en ver­wij­der de zaad­lijs­ten. Was de pa­pri­ka en snijd hem in blok­jes. Snijd de to­ma­ten in plak­jes. Pel de knof­look. Maal de sar­di­nes en de an­sjo­vis grof in de vij­zel. Voeg de knof­look, de olij­ven en pe­per toe. Stamp het ge­heel tot een gro­ve pu­ree. 4 Snijd de brood­jes open en be­drup­pel ze met de olijf­olie en de azijn. Ver­deel het sar­di­ne­meng­sel, de groen­ten, het ba­si­li­cum en de kwar­tel­ei­tjes over de brood­jes en ser­veer met­een.

Wrap sou­vlaki

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur 15 min. + ca. 1 uur wacht­tijd Per por­tie: ca. 923 kcal 38 g ei­wit 63 g vet 49 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 500 g kip­pen­dij­fi­let 3 teen­tjes knof­look 2 el olijf­olie 1 tl ge­droog­de ore­ga­no sap van 1 ci­troen zout en pe­per 8 el may­o­nai­se 6 el gro­ve mos­terd 4 gro­te aard­ap­pels 1 klei­ne ge­le cour­get­te ¼ bos­je bies­look 1 klei­ne ro­de ui 1,5 l olie om te fri­tu­ren 4 klei­ne plat­bro­den 50 g fe­ta 1 tak­je tijm hou­ten spie­sen 1 Snijd de kip­pen­dij­fi­let in blok­jes. Pel en snip­per 1 teen­tje knof­look. Meng de kip met de olijf­olie, de ore­ga­no, het ci­troen­sap, de knof­look, zout en pe­per. Zet ca. 1 uur af­ge­dekt in de koel­kast. 2 Pel en snip­per 2 teen­tjes knof­look. Meng de may­o­nai­se met de mos­terd en de knof­look. Zet de saus tot ge­bruik in de koel­kast. 3 Schil de aard­ap­pels en was ze. Snijd de aard­ap­pels in ge­lijk­vor­mi­ge frie­ten. Snijd de cour­get­te in dun­ne schijf­jes. Was de bies­look en hak hem fijn. Pel de ro­de ui en snijd hem in dun­ne rin­gen. Prik de kip­blok­jes aan hou­ten spie­sen. 4 Ver­warm de olie in een rui­me pan tot ca. 180°C. Fri­tuur de aard­ap­pels goud­bruin en gaar in de olie. Gril in­tus­sen de kip­spie­sen 6-8 mi­nu­ten in een giet­ij­ze­ren grill­pan of op de bar­be­cue. 5 Be­strijk de plat­bro­den met de saus. Be­leg met de kip­spie­sen, de cour­get­te, de ro­de ui en de bies­look. Ver­krui­mel de fe­ta en de tijm over de friet­jes. Ser­veer de brood­jes met de friet­jes.

Dit brood­je uit Ni­ce heet daar 'pan bag­nat' – ba­dend brood, van­we­ge de roy­a­le dres­sing van olijf­olie en azijn.

Lam­spi­ta met ha­ris­sa

Be­rei­dings­tijd: ca. 50 min. + wacht­tijd Per por­tie: ca. 776 kcal 37 g ei­wit 48 g vet 43 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 500 g lam­snek 8 tak­jes munt 4 lente-uitjes 1,5 el + 1 tl ko­mijn­zaad zout en pe­per 8 el olijf­olie 5 teen­tjes knof­look 100 g ro­de pe­pers 1,5 el ko­ri­an­der­zaad 1,5 el kar­wij­zaad 250 ml Griek­se yog­hurt 2 el ci­troen­sap 1 tl ge­rasp­te ci­troen­schil 1 klei­ne au­ber­gi­ne 1 cour­get­te 4 pi­ta­brood­jes 8 cher­ry­to­ma­ten keu­ken­ma­chi­ne 1 Snijd het lams­vlees in blok­jes. Pluk de blaad­jes van 1 tak­je munt en hak ze fijn. Maak de len­teuit­jes schoon en hak ze fijn. Wrijf het lams­vlees in met de ge­hak­te munt, de lente-ui, 1 tl ko­mijn­zaad, zout, pe­per en 2 el olijf­olie. Zet ca. 1 uur af­ge­dekt in de koel­kast. 2 Pel 4 teen­tjes knof­look. Hal­veer de pe­pers in de leng­te en ver­wij­der de zaad­lijs­ten. Was de pe­pers. Pluk de blaad­jes van 1 tak­je munt. Meng de pe­pers met de knof­look, het ko­ri­an­der­zaad, het kar­wij­zaad, 1,5 el ko­mijn­zaad, de munt­blaad­jes, 5 el olijf­olie en wat zout in een keu­ken­ma­chi­ne tot een glad­de pas­ta. Be­waar de ha­ris­sa in de koel­kast. 3 Pluk de blaad­jes van 5 tak­jes munt en hak ze fijn. Pel en snip­per 1 teen­tje knof­look. Meng de yog­hurt met de munt, de knof­look, het ci­troen­sap en de ge­rasp­te ci­troen­schil. Be­waar in de koel­kast. 4 Snijd de au­ber­gi­ne en de cour­get­te in dun­ne schijf­jes en be­drup­pel ze met 1 el olijf­olie. Gril de groen­ten ca. 2 mi­nu­ten per zij­de in een he­te grill­pan. Neem uit de pan en gril het vlees ca. 6 mi­nu­ten rond­om in de he­te grill­pan. 5 Ver­warm de pi­ta’s kort in de grill­pan. Was de to­ma­ten en snijd ze in kwar­ten. Snijd de pi­ta’s open en be­strijk ze met de saus. Vul de brood­jes met de ha­ris­sa, het vlees, de ge­gril­de groen­ten en de to­ma­ten.

Cro­que-mon­si­eur met ha­zel­no­ten

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 654 kcal 24 g ei­wit 43 g vet 40 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 8 snee­tjes boe­ren­brood 80 g + 2 el ge­zou­ten bo­ter 8 plak­jes ge­droog­de ham (bijv. par­ma­ham) 4 plak­jes ou­de ched­dar pe­per 1 el ha­zel­no­ten 50 g ge­meng­de jon­ge blad­sla 1 Be­strijk de snee­tjes brood met 2 el bo­ter. Be­leg 4 snee­tjes met de ham en de ched­dar. Be­strooi met wat pe­per en dek af met de ove­ri­ge 4 snee­tjes brood. Hak de ha­zel­no­ten grof. 2 Smelt 80 g bo­ter in een rui­me koe­ken­pan op laag vuur. Bak de tos­ti’s in ca. 2 mi­nu­ten per zij­de goud­bruin en kro­kant. Bak de ha­zel­no­ten mee. Klap de cro­que-mon­si­eurs open en ver­deel de ha­zel­no­ten en de sla er­over.

Ho­me­ma­de ba­gels met bie­ten­hum­mus

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur en 50 min. + wacht­tijd Per por­tie: ca. 784 kcal 30 g ei­wit 23 g vet 107 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen 600 g tofu 3 ui­en 1 ro­de pe­per 30 g + 6 tl sui­ker 12 el so­ja­saus 2 ci­troe­nen (bi­o­lo­gisch) 3 tl ho­ning 3 tl se­sam­olie 450 g + ex­tra bloem zout en pe­per 2 el olijf­olie 1 zak­je ge­droog­de gist (7 g) 20 g aard­ap­pel­zet­meel 20 g riet­sui­ker bo­ter 1 ei 1 el maan­zaad 1 teen­tje knof­look 250 g ge­kook­te ro­de bie­ten 100 g kik­ker­erw­ten (blik) 2 el Griek­se yog­hurt 4 el ta­hin (se­sam­pas­ta) 1 tl ko­mijn­poe­der 1 bos­je bies­look 75 g kiem­groen­ten bak­pa­pier 1 Snijd de tofu in plak­ken van 3 cm. Pel en snip­per de ui­en. Hal­veer de ro­de pe­per en ver­wij­der de zaad­lijs­ten. Was de ro­de pe­per en hak hem fijn. Meng de ui, de ro­de pe­per, 6 tl sui­ker, de so­ja­saus, het sap en de ge­rasp­te schil van 1 ci­troen, de ho­ning en de se­sam­olie tot een ma­ri­na­de. Wrijf de tofu in met de ma­ri­na­de. Zet ca. 2 uur af­ge­dekt in de koel­kast. 2 Doe 450 g bloem, 9 g zout en 30 g sui­ker in de kom. Voeg 1 el olijf­olie toe en meng en­ke­le mi­nu­ten met de deeg­haak van een keu­ken­ma­chi­ne of hand­mixer. Los de gist op in 230 ml lauw­warm wa­ter. Voeg het gist­meng­sel toe en kneed mi­ni­maal 10 mi­nu­ten tot een soe­pel deeg. Ver­deel het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­blad in 6 stuk­ken en vorm er bol­le­tjes van. Vorm van ie­der bol­le­tje een rol van ca. 15 cm. Rol de deeg­rol­len op tot ba­gels. Het gat moet ca. 5 cm door­sne­de zijn. Leg de ba­gels op een met bloem be­sto­ven bak­plaat en dek af met een scho­ne doek. Laat op een war­me, tocht­vrije plek ca. 2 uur rij­zen. Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 250°C / he­te­lucht: 225°C). 3 Breng in een rui­me pan 3 l wa­ter met het aard­ap­pel­zet­meel, de riet­sui­ker en 40 g zout aan de kook. Po­cheer ie­de­re ba­gel ca. 1 mi­nuut en keer ze na 30 se­con­den om. Schep de ba­gels uit het wa­ter en leg ze op een scho­ne doek. Be­kleed een bak­plaat met bak­pa­pier en be­strijk met bo­ter. Leg de ba­gels op de bak­plaat. Kluts het ei en be­strijk er de ba­gels mee. Be­strooi de ba­gels met het maan­zaad en bak ze in ca. 20 mi­nu­ten goud­bruin en gaar in de oven. Laat ze af­koe­len op een roos­ter. 4 Pel de knof­look. Pu­reer de bie­ten, de kik­ker­erw­ten, de yog­hurt, de ta­hin, het sap en de ge­rasp­te schil van 1 ci­troen, 1 el olijf­olie, de ko­mijn en de knof­look tot een glad­de pu­ree. Breng op smaak met zout en pe­per. Be­waar de hum­mus in de koel­kast. 5 Ver­hit een giet­ij­ze­ren grill­pan en gril er de tofu ca. 1 mi­nuut per zij­de in. Was de bies­look en hak hem fijn. Snijd de ba­gels door­mid­den en be­leg ze met de hum­mus en de tofu. Gar­neer met de kiem­groen­ten en de bies­look.

Hot­dogs met ho­me­ma­de ho­ning­mos­terd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.