Snel­le suc­ces­sen

Je door­de­week­se avond bloeit al snel op met iets leuks op ta­fel. De­ze kleur­rij­ke ge­rech­ten heb je in een half uur­tje klaar.

Foodies - - VOORWOORD -

Een ap­pel-wit­lofstamp­pot­je, een snel­le plaat­piz­za; geef je door­de­week­se da­gen kleur met de­ze mak­ke­lij­ke en be­vre­di­gen­de maal­tij­den zon­der wacht­tijd

Ap­pel-wit­lofstamp­pot met spek­jes en bleek­sel­de­rij

Be­rei­dings­tijd: ca. 35 min. Per por­tie: ca. 479 kcal 12 g ei­wit 20 g vet 59 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 kg krui­mi­ge aard­ap­pe­len zout en pe­per 500 g wit­lof 2 fris­zu­re ap­pels 100 g spek­jes 4 sten­gels bleek­sel­de­rij 1 el mos­terd 50 g bo­ter 100 ml war­me melk 1 Schil de aard­ap­pels en kook ze in een laag­je wa­ter met wat zout in ca. 25 mi­nu­ten gaar. Giet af. 2 Maak in­tus­sen de wit­lof en de ap­pels schoon. Snijd de wit­lof in reep­jes. Snijd de ap­pels in vie­ren, ver­wij­der het klok­huis en snijd de par­ten in stuk­jes. 3 Bak de spek­jes in een dro­ge koe­ken­pan uit. Maak in­tus­sen de bleek­sel­de­rij schoon en snijd hem in dun­ne plak­jes. Bak ze ca. 3 mi­nu­ten mee met de uit­ge­bak­ken spek­jes. Breng op smaak met pe­per. 4 Schep de wit­lof en de ap­pel door de af­ge­go­ten aard­ap­pels. Voeg de mos­terd, de bo­ter en de melk toe en stamp het ge­heel grof. Breng op smaak met zout en pe­per. Ver­deel de stamp­pot over 4 die­pe bor­den en ver­deel de uit­ge­bak­ken spek­jes met de bleek­sel­de­rij er­over­heen.

Plaat­piz­za met vij­gen en cop­pa

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 774 kcal 23 g ei­wit 58 g vet 37 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 teen­tje knof­look 4 el olijf­olie 200 g mas­car­po­ne zout en pe­per 1 rol koel­vers piz­za­deeg (270 g) 4 ver­se vij­gen 75 g pe­can­no­ten (on­ge­zou­ten) 100 g fe­ta 200 g dun­ge­sne­den cop­pa (of lams­ham) bak­pa­pier 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 225°C / he­te­lucht: 200°C). Pel de knof­look en pers hem fijn. Meng de knof­look en 1 el olie door de mas­car­po­ne en breng op smaak met zout en pe­per. 2 Rol de piz­za­bo­dem uit over een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat. Be­strijk ge­lijk­ma­tig met het mas­car­po­ne­meng­sel. 3 Snijd de vij­gen in vie­ren maar niet he­le­maal door. Hak de no­ten grof. Ver­krui­mel de fe­ta. Ver­deel de vij­gen over de piz­za en be­strooi met de no­ten en de fe­ta. 4 Bak de piz­za in het mid­den van de oven in ca. 5 mi­nu­ten gaar en goud­bruin. Ver­deel de cop­pa over de piz­za, be­spren­kel met 3 el olie, be­strooi met zout en pe­per en ser­veer di­rect.

Pa­rel­gort­sa­la­de met pad­den­stoe­len en wal­no­tendres­sing

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 621 kcal 14 g ei­wit 32 g vet 65 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 350 g pa­rel­gort 4 porto­bel­lo’s 2 ro­de ui­en 2 el mil­de olijf­olie zout en pe­per 1 bos­je Ita­li­aan­se krui­den (ro­ze­ma­rijn, tijm,

ore­ga­no en pe­ter­se­lie) 2 litt­le gems (klei­ne bind­sla) 1 teen­tje knof­look 50 g wal­no­ten 4 el ap­pel­azijn 6 el wal­noot­olie 1 Kook de pa­rel­gort vol­gens de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king beet­gaar. Giet af en laat uit­lek­ken. 2 Maak de pad­den­stoe­len schoon en hal­veer ze. Pel de ro­de ui­en en snijd ze in rin­gen. Meng de pad­den­stoe­len en de ui met de olie. Be­strooi met zout en pe­per. Hak een paar rin­gen en de kont­jes van de ui­en fijn. Gril de pad­den­stoe­len en de uirin­gen in en­ke­le mi­nu­ten goud­bruin en gaar op een he­te grill­plaat of in een grill­pan. 3 Was de krui­den, ris de blaad­jes van de tak­jes en hak de blaad­jes grof. Maak de litt­le gems schoon en maak de blaad­jes los. Pel het teen­tje knof­look en pers het fijn. Pu­reer de wal­no­ten met de knof­look, de azijn en de wal­noot­olie tot een dres­sing. Breng op smaak met zout en pe­per. 4 Meng de lauw­war­me pa­rel­gort met de fijn­ge­hak­te ro­de ui, de krui­den en de sla­blaad­jes. Meng met wat dres­sing. Ver­deel de sa­la­de over een gro­te schaal en ver­deel de ge­gril­de pad­den­stoe­len en uirin­gen er­over. Ver­deel de ove­ri­ge dres­sing er­over­heen. Ser­veer di­rect.

Pom­poen­soep met chi­li-olie en pom­poen­pick­les

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 306 kcal 7 g ei­wit 14 g vet 36 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 ste­vi­ge bi­o­lo­gi­sche pom­poen (ca. 1,5 kg) 3 ui­en 2 teen­tjes knof­look 1 stuk­je gem­ber (ca. 30 g) 1 el ko­mijn­zaad 1,5 l groen­te­bouil­lon zout 200 ml ap­pel­azijn 4 el chi­li-olie (pot­je, to­ko) ½ Turks of Ma­rok­kaans brood 1 Was de pom­poen, hal­veer hem en ver­wij­der de zaad­lijs­ten. Snijd ca. 200 g pom­poen in dun­ne plak­jes. Snijd de ove­ri­ge pom­poen grof. Pel de ui­en en de knof­look en snip­per ze grof. Schil de gem­ber en snijd hem in plak­jes. 2 Breng in een soep­pan de pom­poen­stuk­ken met de ui, de knof­look, de gem­ber, de ko­mijn en de bouil­lon aan de kook. Kook in ca. 20 mi­nu­ten op laag vuur gaar. Wrijf in­tus­sen de plak­jes pom­poen in met flink wat zout. Doe ze in een af­sluit­ba­re pot en schenk de azijn er­op. Voeg even­tu­eel een scheu­tje heet wa­ter toe voor een min­der zu­re smaak. Laat trek­ken. 3 Pu­reer de soep glad en ver­deel over soep­kom­men of bor­den. Drup­pel de chi­li­olie er­over­heen. Geef het brood en de pom­poen­pick­les er apart bij. De in­ge­maak­te pom­poen kun je min­stens een week in een af­ge­slo­ten scho­ne pot in de koel­kast be­wa­ren.

Pe­ren-prui­m­en­crum­ble met room

Be­rei­dings­tijd: ca. 35 min. Per por­tie: ca. 511 kcal 4 g ei­wit 25 g vet 63 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 100 g zelf­rij­zend bak­meel 75 g bo­ter 50 g brui­ne bas­terd­sui­ker zout 1 tl ka­neel­poe­der 4 rij­pe pe­ren 12 ge­droog­de prui­men (ont­pit) 100 ml slag­room 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 225°C / he­te­lucht: 200°C). Wrijf in een kom met koe­le han­den een krui­me­lig deeg van het bak­meel, de bo­ter, de sui­ker, een snuf­je zout en het ka­neel­poe­der. 2 Was de pe­ren, snijd ze in 4 par­ten en ver­wij­der het klok­huis. Ver­deel de peer en de prui­men over 4 oven­vas­te schaal­tjes. Ver­deel het krui­mel­deeg er­over­heen. Bak in het mid­den van de oven in ca. 25 mi­nu­ten gaar en goud­bruin. Ser­veer di­rect en schenk aan ta­fel de slag­room er­over­heen.

Ap­pel-wit­lofstamp­pot met spek­jes en bleek­sel­de­rij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.