Snel op ta­fel

Geen tijd maar wel trek? Met de­ze re­cep­ten kun je in een half uur­tje aan ta­fel.

Foodies - - VESTERS -

De knol­sel­de­rij met kur­ku­ma is een voed­zaam en ge­zond al­ter­na­tief voor ge­wo­ne friet.

Knol­sel­de­rijf­riet met ro­de­bie­ten­sa­la­de en kool­ra­bi ★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 253 kcal 5 g ei­wit 15 g vet 18 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 knol­sel­de­rij zout en pe­per 1 el kur­ku­ma 4 el olijf­olie 1 kool­ra­bi 2 el vlier­bloe­se­ma­zijn (of an­der fruit­azijn) 150 g bie­ten (rauw, ju­li­en­ne) 2 el pis­ta­che­no­ten­olie ½ ver­se gra­naat­ap­pel bak­pa­pier 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 220°C / he­te­lucht: 200°C). Schil de knol­sel­de­rij, was hem, snijd hem in dun­ne plak­ken en snijd de plak­ken in dun­ne frie­ten. Meng de friet op een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat met zout en pe­per, de kur­ku­ma en 3 el olijf­olie. Bak de friet in het mid­den van de oven in ca. 20 mi­nu­ten goud­bruin en knap­pe­rig. Schep tus­sen­tijds re­gel­ma­tig om. 2 Schil in­tus­sen de kool­ra­bi en snijd hem in dun­ne plak­jes. Meng de kool­ra­bi met 1 el vlier­bloe­se­ma­zijn en 1 el olijf­olie. Breng op smaak met zout. Meng de bie­ten met de ove­ri­ge vlier­bloe­se­ma­zijn en de pis­ta­che­no­ten­olie. Breng op smaak met zout en pe­per. 3 Klop de pit­jes uit de gra­naat­ap­pel en ver­wij­der de bit­te­re wit­te vlies­jes. Ser­veer de friet met de bie­ten­sa­la­de. Strooi de gra­naat­ap­pel­pit­jes over de kool­ra­bi en ser­veer er­bij. Ge­hakt­bal­le­tjes in pa­pri­ka-to­ma­ten­saus met aard­ap­pel­pu­ree ★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 588 kcal 20 g ei­wit 32 g vet 50 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 kg krui­mi­ge aard­ap­pels zout en pe­per 1 teen­tje knof­look 1 tak­je ro­ze­ma­rijn 1 tak­je ore­ga­no 1 tak­je tijm 1 tak­je sa­lie 300 g lams­ge­hakt 400 g to­ma­to fri­to (ba­sis­saus) 6 el olijf­olie 2 ge­gril­de pa­pri­ka’s (pot) 75 g ge­meng­de olij­ven (ont­pit) 1 Schil de aard­ap­pels, was ze, snijd de gro­te exem­pla­ren in stuk­ken en kook ze in een laag­je wa­ter met wat zout in ca. 25 mi­nu­ten gaar. 2 Pel de knof­look en hak hem fijn. Was de ro­ze­ma­rijn, de ore­ga­no, de tijm en de sa­lie, ris de blaad­jes van de tak­jes en hak de blaad­jes fijn. Kneed het lams­ge­hakt, de knof­look en een kwart van de krui­den door el­kaar en breng op smaak met zout en pe­per. Draai er met voch­ti­ge han­den klei­ne ste­vi­ge bal­le­tjes van. 3 Ver­warm in een klei­ne steel­pan de to­ma­to fri­to, 4 el olijf­olie en de ove­ri­ge krui­den en roer door el­kaar. Voeg de ge­hakt­bal­le­tjes toe en smoor ca. 10 mi­nu­ten op laag vuur en roer niet door de saus. 4 Laat in­tus­sen de pa­pri­ka’s uit­lek­ken en snijd ze in reep­jes. Voeg de pa­pri­ka en de olij­ven toe aan de ge­hakt­bal­le­tjes en ver­warm. 5 Giet de aard­ap­pels af, stamp ze fijn en breng op smaak met de ove­ri­ge olie, zout en pe­per. Ver­deel de aard­ap­pel­pu­ree over 4 bor­den en schep de ge­hakt­bal­le­tjes in pa­pri­ka­to­ma­ten­saus er­over­heen. Ser­veer di­rect.

Pe­ter­se­lie-munt­pas­ta met broc­co­li en cher­ry­to­ma­ten

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 622 kcal 17 g ei­wit 35 g vet 53g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 350 g spelt­s­pa­ghet­ti 450 g broc­co­li 100 ml + 3 el olijf­olie 150 g cher­ry­to­ma­ten zout en pe­per 3 tak­jes + ex­tra munt 6 tak­jes pe­ter­se­lie ½ teen­tje knof­look 1 Kook de spa­ghet­ti in ruim ko­kend wa­ter met wat zout vol­gens de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king gaar. Was in­tus­sen de broc­co­li en snijd hem in roos­jes. Ver­hit 3 el olie in een wok en roer­bak de broc­co­li er in ca. 4 mi­nu­ten beet­gaar in. Voeg de cher­ry­to­ma­ten toe en bak ca. 4 mi­nu­ten mee. Breng op smaak met zout en pe­per. 2 Was 3 tak­jes munt en ris de blaad­jes van de tak­jes. Was de pe­ter­se­lie. Pu­reer de munt­blaad­jes met de pe­ter­se­lie, de knof­look, 100 ml olijf­olie, pe­per en zout. 3 Giet de spa­ghet­ti af en ver­deel hem over 4 bor­den. Ver­deel het broc­co­li­to­ma­ten­meng­sel en de groe­ne olie er­over­heen. Was de ove­ri­ge munt, ris de blaad­jes van de tak­jes en strooi de blaad­jes over de spa­ghet­ti.

Chip­stor­til­la met ba­by­boe­ren­kool­sa­la­de

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 947 kcal 21 g ei­wit 66 g vet 64 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 ro­de ui 1 teen­tje knof­look 6 ei­e­ren zout en pe­per 1 el ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der 3 tak­jes tijm 150 g chips (na­tu­rel) 8 el olijf­olie 2 to­ma­ten 3 el sher­ry­a­zijn 100 g ba­by­boe­ren­kool 1 Pel en snip­per de ui en de knof­look. Kluts de ei­e­ren met zout en pe­per en het ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der. Was de tijm en ris de blaad­jes van de tak­jes. Ver­brok­kel de chips grof. Meng het ei­meng­sel met de ui, de knof­look, de tijm en de chips. Roer goed door. 2 Ver­hit 6 el olie in een gro­te hap­jes­pan op laag vuur. Schenk het tor­til­la­meng­sel in de pan en bak de tor­til­la ca. 8 mi­nu­ten op laag vuur. Schud tus­sen­tijds ge­re­geld met de pan. Leg het dek­sel of een bord op de pan en stort de tor­til­la er­op. Schuif de tor­til­la voor­zich­tig te­rug in de pan en gaar ca. 8 mi­nu­ten ver­der. 3 Hal­veer in­tus­sen de to­ma­ten en knijp de zaad­jes er­uit (be­waar het vrucht­vlees voor in een soep of sa­la­de). Roer de zaad­jes met de ove­ri­ge olie en de azijn door el­kaar. Breng op smaak met zout en pe­per. Was de ba­by­boe­ren­kool en laat goed uit­lek­ken. Ver­deel de dres­sing over de ba­by­boe­ren­kool. 4 Stort de tor­til­la op een plank of plat­te schaal. Ser­veer met de boe­ren­kool­sa­la­de. Lek­ker met stok­brood en ai­oli.

Pom­poen­stamp­pot met spi­cy rook­worst

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 587 kcal 24 g ei­wit 31 g vet 48 g kool­hy­dra­ten In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 1 klei­ne pom­poen (bi­o­lo­gisch) 1 kg krui­mi­ge aard­ap­pels zout en pe­per 1 rook­worst 3 el ara­chi­de­olie sam­bal bad­jak 175 g ge­kook­te so­ja­bo­nen (to­ko) 2 tak­jes Thais ba­si­li­cum 2 tak­jes ko­ri­an­der 1 Was de pom­poen, hal­veer hem, ver­wij­der de zaad­lijs­ten en snijd hem in blok­jes. Schil de aard­ap­pels en snijd ze in ge­lij­ke stuk­ken. Breng de pom­poen met de aard­ap­pels in een laag­je koud wa­ter met wat zout aan de kook en kook in ca. 25 mi­nu­ten gaar. 2 Snijd de rook­worst in plak­jes. Ver­hit 2 el ara­chi­de­olie in een wok op mid­del­hoog vuur en roer­bak de rook­worst er ca. 3 mi­nu­ten in. Voeg naar smaak wat sam­bal toe en bak kort mee. Schep de so­ja­bo­nen er­door­heen en ver­warm. 3 Giet de pom­poen en de aard­ap­pels af. Voeg 1 el ara­chi­de­olie toe. Breng op smaak met sam­bal en stamp fijn. 4 Was het ba­si­li­cum en de ko­ri­an­der en hak ze grof. Ver­deel de stamp­pot over 4 bor­den en ver­deel de rook­worst en de so­ja­bo­nen er­over­heen. Be­strooi met het ba­si­li­cum en de ko­ri­an­der.

Chips: in de tor­til­la een niet al­le­daags maar ge­mak­ke­lijk al­ter­na­tief voor aard­ap­pel­schijf­jes.

Knol­sel­de­rijf­riet met ro­de­bie­ten­sa­la­de en kool­ra­bi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.