Lek­ker door de week

Inspi­ra­tie no­dig voor die door­snee dag? Met de­ze re­cep­ten krijg je weer lust for li­fe! Of in ie­der ge­val zin om te ko­ken.

Foodies - - FOODIES -

Voor wie geen ge­noeg krijgt van Ita­li­aans: voor­jaars­mi­ne­stro­ne en spi­na­zie-ri­cot­ta­la­sag­ne. En voor wie toe is aan iets an­ders: zoe­te aard­ap­pel ge­vuld met bo­nen, plat­brood met hal­lou­mi en nood­les met kip­sa­té.

Nood­les met kip­sa­té

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 524 kcal 38 g ei­wit 24 g vet 36 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

4 sja­lot­jes ge­snip­perd ½ tl ge­ma­len ko­ri­an­der ½ tl ge­ma­len ko­mijn ¼ tl kur­ku­ma 1 el vis­saus 3 el pin­da­kaas 4 kip­pen­dij­fi­lets in blok­jes ge­sne­den

Voor de nood­lesa­la­de

¼ kom­kom­mer sap van 1 li­moen 1 tl brui­ne sui­ker 1 ro­de pe­per fijn­ge­hakt 1 el vis­saus 100 g ra­dijs­jes in plak­jes 1 bos­je munt ge­plukt 150 g ei­er­mie ge­kookt 4 hou­ten spie­sen 1 Week 4 hou­ten spie­sen ca. 20 mi­nu­ten in warm wa­ter. Meng de helft van de sja­lot­jes met de ko­ri­an­der, de ko­mijn, de kur­ku­ma, 1 el vis­saus en de pin­da­kaas. Voeg 3 el ko­kend wa­ter toe om een glad­de saus te ma­ken. Meng het ge­heel door de kip­blok­jes en laat min­stens 15 mi­nu­ten ma­ri­ne­ren. 2 Hal­veer voor de sa­la­de de kom­kom­mer in de leng­te. Schep met een thee­le­pel de zaad­lijs­ten uit de kom­kom­mer en snijd het vrucht­vlees in dun­ne plak­jes. Meng in een kom het li­moen­sap, de sui­ker, de ro­de pe­per, 1 el vis­saus en de ove­ri­ge sja­lot­jes tot de sui­ker is op­ge­lost. Meng de dres­sing met de ra­dijs­jes, de kom­kom­mer en de munt. 3 Rijg aan ie­de­re hou­ten spies 3­4 stuk­ken kip. Gril de kip ca. 6 mi­nu­ten aan el­ke zij­de. Be­strijk de kip tij­dens het gril­len af en toe met de ma­ri­na­de. Meng de ge­kook­te ei­er­mie door de sa­la­de. Ver­deel de sa­la­de over 2 bor­den en leg de spie­sen er­bo­ven­op.

Ge­pof­te zoe­te aard­ap­pel met bo­nen

★ Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur Per por­tie: ca. 429 kcal 7 g ei­wit 15 g vet 60 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

2 gro­te zoe­te aard­ap­pels 1 klei­ne ui ge­snip­perd 1 el olijf­olie 2 tl ro­de­wijn­azijn 1⁄ tl + ex­tra ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der 2 200 g to­ma­ten­blok­jes blik 400 g wit­te bo­nen blik, af­ge­spoeld en uit­ge­lekt zout en pe­per 2 el zu­re room 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Leg de aard­ap­pels op een bak­plaat en bak ze ca. 1 uur in de oven tot ze zacht zijn. 2 Fruit de ui in de olijf­olie tot hij zacht is. Voeg de azijn, 1⁄ tl pa­pri­ka­poe­der en de 2 to­ma­ten­blok­jes toe. Stoof het ge­heel tot het wat in­ge­dikt is. Voeg de bo­nen toe en stoof nog ca. 5 mi­nu­ten. Breng op smaak met zout en pe­per. 3 Hal­veer de aard­ap­pels en prak het vrucht­vlees in de schil met een vork. Ver­deel de bo­nen over de ge­prak­te aard­ap­pels. Maak af met de zu­re room en wat ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der.

Ka­bel­jauw met ko­kos en gem­ber 'en pa­pil­lot­te'

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 399 kcal 32 g ei­wit 25 g vet 7 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

1 bos­je ko­ri­an­der ge­plukt ½ teen­tje knof­look sap van 1 li­moen 25 g gem­ber ge­schild en ge­hakt 1 groe­ne pe­per grof ge­hakt 50 g ge­rasp­te ko­kos ½ tl ge­ma­len ko­mijn zout en pe­per bo­ter 2 ka­bel­jauw­fi­lets à ca. 150 g 4 ba­by­pak­soi 2 el se­sam­olie alu­mi­ni­um­fo­lie 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Maal de ko­ri­an­der, de knof­look, het li­moen­sap, de gem­ber en de groe­ne pe­per in een keu­ken­ma­chi­ne tot een pas­ta. Meng de spe­ce­rij­en­pas­ta in een kom met de ko­kos en de ko­mijn. Breng op smaak met zout. 2 Be­strijk 2 gro­te stuk­ken alu­mi­ni­um­fo­lie met bo­ter. Schep op ie­der stuk 2 el van het ko­kos­meng­sel. Leg de vis­fi­lets er­op en be­dek met het ove­ri­ge ko­kos­meng­sel. Leg er nog een klont­je bo­ter op en vouw het fo­lie strak dicht tot pak­ket­jes. Leg de pak­ket­jes op een bak­plaat. Bak ze 15­20 mi­nu­ten in de oven, af­han­ke­lijk van de dik­te van de vis­fi­let. Con­tro­leer na 15 mi­nu­ten of de vis gaar is. 3 Stoom in­tus­sen de pak­soi in een stoom­mand­je en be­druip hem met se­sam­olie. Ser­veer de vis met de pak­soi.

Ri­ga­to­ni met kaas­ge­hakt­bal­le­tjes

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur Per por­tie: ca. 557 kcal 39 g ei­wit 36 g vet 16 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

500 g half-om-half ge­hakt 1 ui ge­snip­perd 2 tl ven­kel­zaad ge­kneusd 1 bos­je plat­te pe­ter­se­lie ge­plukt en ge­hakt 50 g pa­neer­meel 1 ei los­ge­klopt zout en pe­per 200 g moz­za­rel­la in blok­jes van 1 cm 2 teen­tjes knof­look in plak­jes 3 el olijf­olie 800 g kers­to­ma­ten blik chi­li­vlok­ken 1 bos­je ba­si­li­cum blaad­jes ge­hakt 400 g ri­ga­to­ni of an­de­re kor­te pas­ta 1 Doe het ge­hakt met de ui, het ven­kel­zaad, de pe­ter­se­lie, het pa­neer­meel en het ei in een gro­te kom. Breng op smaak met zout en pe­per en kneed al­les goed door el­kaar. Ver­deel het ge­hakt in ca. 30 bal­le­tjes. 2 Druk een blok­je moz­za­rel­la in ie­der ge­hakt­bal­le­tje en zorg dat de kaas he­le­maal is in­ge­pakt in ge­hakt. Zet de ge­hakt­bal­le­tjes op­zij ter­wijl je de saus maakt. 3 Fruit de knof­look ca. 3 mi­nu­ten in 2 el olie. Voeg de to­ma­ten en 1 snuf­je chi­li­vlok­ken toe en stoof het ge­heel ca. 20 mi­nu­ten tot de saus dik­ker wordt. Breng op smaak met zout en pe­per. 4 Ver­hit 1 el olie in een an­de­re pan en bak er de ge­hakt­bal­le­tjes por­tie­ge­wijs rond­om goud­bruin in. Kook in­tus­sen de pas­ta vol­gens de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king beet­gaar. 5 Meng de ge­hakt­bal­le­tjes en het ba­si­li­cum door de to­ma­ten­saus en stoof nog 10­15 mi­nu­ten. Ser­veer met de pas­ta.

Voor­jaars­groen­te­soep met ci­troen

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 284 kcal 13 g ei­wit 12 g vet 26 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

2 sten­gels bleek­sel­de­rij in dun­ne plak­jes 1 el olijf­olie 1 el bo­ter 2 prei­en dun­ge­sne­den 1 teen­tje knof­look ge­perst 1,3 l groen­te­bouil­lon 100 g klei­ne pas­ta 1 hand­je ba­by-spi­na­zie grof ge­hakt 1 bos­je ba­si­li­cum ge­hakt ge­rasp­te schil en sap van 1 ci­troen 4 el par­me­zaan­se kaas ge­raspt 1 Fruit de sel­de­rij ca. 5 mi­nu­ten in de olijf­olie en de bo­ter in een gro­te pan. Voeg de prei toe en fruit nog ca. 5 mi­nu­ten. Voeg de knof­look toe en fruit nog ca. 1 mi­nuut. Blus af met de bouil­lon en breng het ge­heel aan de kook. Voeg de pas­ta toe en kook ca. 4 mi­nu­ten. Voeg de spi­na­zie toe en kook nog ca. 4 mi­nu­ten tot de pas­ta gaar is. 2 Roer het ba­si­li­cum door de soep. Roer de ci­troen­schil en het ci­troen­sap er­door­heen en ver­deel de soep over kom­men. Be­strooi voor het ser­ve­ren met de par­me­zaan.

Plat­brood met hal­lou­mi en ha­ris­sadres­sing

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 964 kcal 42 g ei­wit 42 g vet 10 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

4 plat­bro­den Turk­se win­kel 225 g hal­lou­mi in plak­ken 4-6 el hum­mus ½ kom­kom­mer ge­schild, ge­hal­veerd

en in dun­ne plak­jes

Voor de dres­sing

2 el ha­ris­sa 2 el ho­ning sap van 1 ci­troen 1 bos­je plat­te pe­ter­se­lie blaad­jes fijn­ge­hakt 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Leg de plat­bro­den op een bak­plaat en bak 5­7 mi­nu­ten in de oven. Klop in­tus­sen al­le in­gre­di­ën­ten voor de dres­sing door el­kaar. Gril of bak de plak­ken hal­lou­mi goud­bruin. Be­strijk de plat­bro­den met de hum­mus. Ver­deel de hal­lou­mi, de kom­kom­mer en de dres­sing er­over­heen. Ser­veer de plat­bro­den zo of rol ze op.

Chi­li-pad­den­stoe­leno­me­let

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 519 kcal 37 g ei­wit 40 g vet 2 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 1 per­soon

bo­ter 150 g kas­tan­je­cham­pig­nons in plak­jes 2 len­te-uitjes ge­hakt 1 ro­de pe­per fijn­ge­hakt 1 teen­tje knof­look ge­snip­perd zout en pe­per 3 ei­e­ren ge­klutst 50 g ched­dar ge­raspt 1 hand­je ru­co­la 1 Ver­hit een klont­je bo­ter in een koe­ken­pan en bak er de cham­pig­nons zacht en goud­bruin in. Voeg de len­te­ui, de ro­de pe­per en de knof­look toe en bak nog 3­4 mi­nu­ten op ma­tig vuur. Breng op smaak met zout en pe­per en schep het ge­heel op een bord. Houd af­ge­dekt warm. 2 Veeg de pan schoon met keu­ken­pa­pier en smelt er nog ½ el bo­ter in. Breng de ei­e­ren op smaak met zout en pe­per en schenk ze in de pan. Bak de ome­let op laag vuur en duw de zij­den steeds met een le­pel naar bin­nen zo­dat het vloei­ba­re ei weer naar de rand loopt. Strooi als het ei bij­na he­le­maal ge­stold is de ched­dar er­over en schep het pad­den­stoe­len­meng­sel er­op. 3 Laat de kaas en­ke­le mi­nu­ten smel­ten en ver­deel de ru­co­la over de ome­let. Vouw de ome­let dub­bel en laat hem op een bord glij­den.

Snel­le ri­cot­ta-spi­na­zie­la­sag­ne

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 447 kcal 24 g ei­wit 33 g vet 12 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

200 g ba­by­spi­na­zie 250 g ri­cot­ta 4 el mas­car­po­ne zout en pe­per 4 gro­te ver­se pasta­vel­len of 8 klei­ne 2-3 el ver­se pes­to 200 g ge­kook­te ham in plak­ken 2 el par­me­zaan­se kaas ge­raspt 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 220°C / he­te­lucht: 200°C). Doe de spi­na­zie in een ver­giet en giet er een pan ko­kend wa­ter over­heen om hem te la­ten slin­ken. Laat af­koe­len en knijp zo­veel mo­ge­lijk vocht uit de spi­na­zie. Hak de spi­na­zie fijn. 2 Meng de ri­cot­ta, de mas­car­po­ne en de spi­na­zie en breng op smaak met zout en pe­per. Kook de pasta­vel­len ca. 3 mi­nu­ten in wa­ter met wat zout. Laat de pasta­vel­len goed uit­lek­ken. Strijk 1 el van het ri­cot­ta­meng­sel over de bo­dem van een oven­schaal. Maak laag­jes van af­wis­se­lend pas­ta, ri­cot­ta­meng­sel, pes­to en ham. 3 Ein­dig met een laag ri­cot­ta. Be­strooi met de par­me­zaan en bak in 15­20 mi­nu­ten goud­bruin in de oven.

Nood­les met kip­sa­té

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.