3x vis uit blik

Sar­di­ne, to­nijn en an­sjo­vis vind je vaak in de mooi­ste blik­jes ver­pakt; en te­recht, want in de­ze ge­rech­ten wordt vis uit blik een de­li­ca­tes­se.

Foodies - - VOORWOORD -

Koop die sar­dien­tjes niet meer al­leen voor het mooie blik­je, maar maak er ook wat lek­kers mee. Sa­la­de met ge­roos­ter­de pa­pri­ka bij­voor­beeld

Sar­di­ne­sa­la­de met ge­roos­ter­de pa­pri­ka

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 409 kcal 18 g ei­wit 23 g vet 29 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

2 ro­de pa­pri­ka’s 2 oran­je pa­pri­ka’s 150 g ci­a­bat­ta in stuk­ken olijf­olie zout en pe­per 1 ven­kel dun ge­sne­den 1 bos­je plat­te pe­ter­se­lie grof ge­hakt 280 g sar­di­nes op olie blik Voor de dres­sing 3 el olijf­olie ex­tra vier­ge 2 el wit­te­wijn­azijn 1½ tl mos­terd­poe­der 2 teen­tjes kno ook ge­perst ver­s­houd­fo­lie

1 Ver­hit de grill van de oven. Leg de pa­pri­ka’s op een bak­plaat en gril ze ca. 10 mi­nu­ten on­der af en toe om­draai­en tot ze rond­om zwart­ge­bla­kerd zijn. Doe de pa­pri­ka’s in een kom, dek goed af met ver­s­houd­fo­lie en laat ca. 10 mi­nu­ten rus­ten. Pel de pa­pri­ka’s en ver­wij­der de zaad­lijs­ten en de ste­len. Be­waar het vocht in de kom voor de dres­sing. Scheur de pa­pri­ka’s in stuk­ken en leg ze in een sa­la­de­schaal.

2 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Meng de ci­a­bat­ta met 2 el olijf­olie en pe­per en ver­deel hem over een bak­plaat. Bak de ci­a­bat­ta ca. 8 mi­nu­ten in de oven. Schep hem om en bak nog 2-5 mi­nu­ten ver­der tot hij goud­bruin en kro­kant is.

3 Meng de in­gre­di­ën­ten voor de dres­sing met 2 el van het pa­prikavocht door el­kaar. Breng op smaak met zout en pe­per. Schenk de dres­sing over de ge­roos­ter­de pa­pri­ka’s en meng door el­kaar. Voeg de ven­kel, de pe­ter­se­lie en de ci­a­bat­ta toe en meng goed door el­kaar. Voeg de sar­di­nes in stuk­ken toe en meng voor­zich­tig door el­kaar. Ser­veer met­een zo­dat de ci­a­bat­ta nog kro­kant is.

Pas­ta met an­sjo­vis en zwar­te olij­ven

Be­rei­dings­tijd: ca. 45 min. Per por­tie: ca. 644 17 g ei­wit 21 g vet 93 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

2 ui­en in hal­ve rin­gen olijf­olie ex­tra vier­ge 1 el on­ge­zou­ten bo­ter zout 175 g orec­chiet­te 2 teen­tjes kno ook in dun­ne plak­jes 2 tl poe­der­sui­ker 1 el bal­sa­mi­co 1 el + ex­tra tijm jn­ge­hakt 25 g ro­zij­nen 1 hand­je zwar­te olij­ven zon­der pit 6 an­sjo­vis lets grof ge­hakt par­me­zaan ge­raspt

1 Fruit de ui met 2 el olijf­olie, de bo­ter en een snu e zout 20-30 mi­nu­ten in een gro­te koe­ken­pan op laag vuur on­der re­gel­ma­tig roe­ren tot hij zacht en goud­bruin is.

2 Kook de pas­ta vol­gens de aan­wij­zin­gen op de ver­pak­king beet­gaar in wa­ter met wat zout.

3 Roer in­tus­sen de kno ook, de poe­der­sui­ker, de bal­sa­mi­co en 1 el tijm door de ui. Zet het vuur hoog en bak ca. 1 mi­nuut. Voeg een soep­le­pel kook­vocht van de pas­ta (ca. 200 ml), de ro­zij­nen, de olij­ven en de an­sjo­vis toe en gaar af­ge­dekt ca. 5 mi­nu­ten op laag vuur.

4 Giet de pas­ta af en voeg hem toe aan de saus met nog eens 2 el van het kook­vocht. Meng al­les goed door el­kaar. Ser­veer met par­me­zaan en gar­neer met nog wat ex­tra tijm.

To­nijn­pa­té ni­çoi­se

Be­rei­dings­tijd: ca. 15 min. + 1 nacht wacht­tijd Per por­tie: ca. 370 kcal 15 g ei­wit 28 g vet 14 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

320 g to­nijn op olie blik, uit­ge­lekt 100 g on­ge­zou­ten bo­ter op ka­mer­tem­pe­ra­tuur 35 g mas­car­po­ne 65 ml slag­room 1 ci­troen ge­rasp­te schil + 2 el sap zout 2 el plat­te pe­ter­se­lie jn­ge­hakt 6 snee­tjes ge­roos­terd brood 2 ei­e­ren ge­kookt, af­ge­koeld, ge­peld

en grof ge­hakt 3 el zwar­te olij­ven zon­der pit, grof ge­hakt 3 el kap­per­tjes uit­ge­lekt ver­s­houd­fo­lie

1 Pu­reer de to­nijn met de bo­ter, de mas­car­po­ne, de slag­room, de ge­rasp­te ci­troen­schil en het ci­troen­sap in een keu­ken­ma­chi­ne glad. Breng op smaak met zout. Meng de pe­ter­se­lie er­door­heen.

2 Be­dek een pa­té­vorm met ver­s­houd­fo­lie, ver­deel het to­nijn­meng­sel er­in en zet 1 nacht in de koel­kast om op te la­ten stij­ven.

3 Neem ca. 10 mi­nu­ten voor het ser­ve­ren de pa­té uit de koel­kast. Ser­veer met het ge­roos­terd brood en de ei­e­ren, de olij­ven en de kap­per­tjes om over de pa­té te strooi­en.

Sar­di­ne­sa­la­de met ge­roos­ter­de pa­pri­ka

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.