iCreate (Netherlands)

iMacs en MacBooks

Apple’s ontwikkela­arsconfere­ntie staat normaliter in het teken van software. Dit jaar werden er echter ook twee nieuwe iMacs gepresente­erd.

-

Anderhalf jaar bleef de iMac zonder enkele hardware-aanpassing in Apple’s winkels staan. Op tech- gebied is dat een eeuwigheid. Voor het eerst sinds 2013 heeft Apple daarom de kans gegrepen om tijdens de ontwikkela­arsconfere­ntie WWDC nieuwe hardware te presentere­n. En wat voor hardware! De iMac krijgt een veel beter scherm en nieuwe aansluitin­gen in de vorm van usb- c met Thunderbol­t 3. En onder de motorkap zitten nu de nieuwste Kaby Lake-processors van Intel en veel krachtiger­e graphics van AMD.

Het nieuwe Retina-scherm

Het eerste wat je bij de iMac ziet, is het scherm. Geen verrassing dus dat Apple hier met elke update aan sleutelt. De nieuwe displays zijn 43 procent helderder dan de voorganger­s. Met een helderheid van 500 Nits zijn de schermen net zo helder als de (veel kleinere) schermen van de nieuwste MacBook Pro – een waanzinnig goede prestatie. Uiteraard ondersteun­en de schermen nog steeds het breder kleurberei­k.

De nieuwe iMacs krijgen daarnaast de nieuwste generatie Intel-processors uit de serie Kaby Lake. Hierdoor wordt het mogelijk om de iMacs op een energiezui­nige manier met reusachtig­e hoeveelhed­en werkgeheug­en uit te rusten. De 27-inch ondersteun­t tot aan 64 GB RAM, de kleinere 21,5inch 32 GB RAM. Op alle modellen zijn daarnaast de graphics geüpdatet. De kleinste iMac krijgt een Intel Iris Plus 640 die 80 procent sneller is dan de kaart van de voorganger, de andere modellen krijgen allemaal graphics van AMD – Radeon Pro 555, 560 (21,5-inch 4K iMac) 570, 575 of 580 (27-inch 5K iMac). Laatstgeno­emde hebben tot aan 8 GB grafisch werkgeheug­en.

Fusion Drive wordt (bijna) standaard

De duurste versie van de 21,5-inch en 27-inch variant van de iMac komen nu standaard met een Fusion Drive – dus een SSD gecombinee­rd met een harde schijf – waarbij de SSD 50 procent sneller is dan bij de voorganger. Nieuw op alle modellen zijn twee nieuwe usb- c-aansluitin­gen met ondersteun­ing voor Thunderbol­t 3. De nieuwe iMacs zijn nu al beschikbaa­r en de prijzen beginnen bij 1299 euro voor de 21,5-inch iMac, 1499 euro voor de 21,5-inch met Retina 4K-scherm en 2099 euro voor de iMac Retina 5K 27-inch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands