iCreate (Netherlands)

HomePod: een nieuw geluid van Apple

Een compleet nieuw Apple-product? Dat klinkt ons als muziek in de oren. Hallo, HomePod!

-

De sprekers tijdens een keynote van Apple strooien altijd kwistig met superlatie­ven: hun praatjes zijn opgebouwd rondom termen als ‘incredible’, ‘great’ en ‘breakthrou­gh’. Dit keer was het marketing- baas Phil Schiller die tijdens de WWDC 2017- keynote bijna uit elkaar knapte van enthousias­me: ‘Met iPod heeft Apple een nieuwe invulling gegeven aan de manier waarop we onderweg naar muziek luisteren; met HomePod doen we hetzelfde met de manier waarop we thuis muziek streamen en genieten.’ HomePod dus: een draadloze speaker om muziek mee te beluistere­n, en tegelijker­tijd de zoveelste belichamin­g van Apple’s virtuele assistent Siri. Want Apple wil de markt voor slimme speakers natuurlijk niet overlaten aan Amazon Echo en Google Home.

Focus op muziek

HomePod is eerst en vooral bedoeld om muziek mee te streamen. En dat doet de speaker, als we de eerste geluiden van WWDC-bezoekers mogen geloven, zeker niet onverdiens­telijk. HomePod is uitgerust met wat Apple noemt ‘ technologi­e voor automatisc­he kamer detectie’ en ‘spatial awareness’. Dat betekent dat de speaker het geluid aanpast op de ruimte waarin hij

staat. Het maakt daarbij niet uit of je hem nu naast je televisie, op de vensterban­k of in de hoek van je huiskamer plaatst. De gadget is slim genoeg om het geluid in alle gevallen te optimalise­ren en de ruimte ten volle te benutten.

En waardoor wordt dat geluid dan voortgebra­cht? Heel groot is HomePod niet: amper 18 centimeter hoog en cilindervo­rmig – hij doet nog het meest denken aan een kleinere en dik uitgevalle­n Mac Pro. Maar in deze kleine, geperforee­rde behuizing gaan heel wat herriescho­ppers schuil. Om te beginnen: ergens boven in het apparaat zit een krachtige 4- inch woofer die een hoop lucht kan verplaatse­n, en zodoende de lage tonen zo diep en zo zuiver mogelijk weergeeft. Dan zijn er ook nog zeven tweeters met elk een versterker die rondom aan de onderzijde van het apparaat zijn geplaatst. Die zorgen ervoor dat de hoge tonen zich gelijkmati­g door de ruimte verspreide­n.

Focus op muziek

De HomePod maakt niet alleen geluid: hij hóórt het ook. Want we hebben het hier niet over zomaar een speaker, maar over een slimme

In de kleine, geperforee­rde behuizing gaan heel wat herriescho­ppers schuil.

speaker, met een A8- chip die we al kennen uit de iPhone 6. Siri huist hierin: zes microfoont­jes aan alle kanten van de HomePod staan klaar om je muzikale verzoekjes op te vangen. En je wordt gehoord, belooft Apple ons, zelfs als je aan de andere kant van de kamer staat terwijl er knetterhar­de metal uit je HomePod schalt. HomePod werkt naadloos samen met Apple Music – Schiller benadrukte dat dat de insteek was bij het ontwikkele­n van HomePod. Het is nog maar zeer de vraag of je bijvoorbee­ld Google Play Music en Spotify kunt gebruiken.

Siri toont zich in de HomePod als een ware muziekkenn­er en als je een beetje interactie met hem voert, helpt hij je bij het ontdekken van nieuwe muziek of het samenstell­en van afspeellij­sten die passen bij jouw muzikale voorkeur. Vind je een liedje leuk? Zeg: ‘ Hé, Siri. Ik vind dit een goed nummer’, en Siri leert beetje bij beetje wat je leuk vindt. Tegelijker­tijd is hij een wandelende muziekency­clopedie. Vraag hem bijvoorbee­ld welke drummer je hoort in een bepaald nummer, of wat er in 1983 populair was en de kans is groot dat zijn antwoord even accuraat is als dat van Leo Blokhuis.

Hé Siri

Zodra je Siri aanroept met de magische woorden ‘Hé Siri’, begint de kleurrijke golfvorm boven op de speaker zenuwachti­g te sidderen. Klaar voor een volgende vraag of opdracht. En die hoeft echt niet per se over liedjes of al lang vergeten muzikanten te gaan. Siri helpt je ook met de praktische dingen in het leven. Tijdens de keynote verschenen in de achtergron­d kort een aantal vragen en opdrachten die je Siri kunt voorleggen in beeld. Hoe lang duurt het om ergens naartoe te rijden? Zet een timer van drie minuten. Kop of munt? Zet de wekker om 5 uur ’s ochtends. Speel de laatste podcast van S-Town. Wat zijn de populairst­e bergen in Californië? Hoe hard waait het buiten? Stuur Erik een bericht met: ‘ We zien elkaar bij het theater om 7 uur.’

Kortom, je kunt Siri bestoken met vragen, net zoals je dat al gewend bent van de iPhone en de Mac. Alles verloopt via de servers van Apple, natuurlijk met inachtnemi­ng van je privacy. Ten slotte: zijn er in jouw huishouden meer van dat soort slimme apparaten? Als ze samenwerke­n met HomeKit, kun je ze ook aansturen van je HomePod. Misschien denk je, slimme apparaten, ik loop zelf wel naar een knopje want dat is me allemaal veel te futuristis­ch. Maar vergis je niet. Zelfs Ikea verkoopt tegenwoord­ig lampen met HomeKit- integratie en dat betekent dat het langzaam maar zeker gemeengoed aan het worden is.

Beschikbaa­rheid HomePod

Dat Apple de HomePod nu heeft aangekondi­gd, betekent niet dat je hem morgen al in je huiskamer hebt staan. Sowieso komt de speaker pas uit in december en Apple wil nog wel eens uit- lopen. Dus reken op 2018. Volgende pijnpunt: de release vindt aanvankeli­jk alleen plaats in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Kortom: je hebt nog even de tijd om na te denken of je hem in wit of spacegrijs wilt en of je het de 350 dollar die het apparaat kost ook echt waard vindt.

De HomePod maakt niet alleen geluid: hij hóórt het ook.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands