iCreate (Netherlands)

XTRA

Wat is een MIDI-bestand?

-

MIDI-bestanden bevatten geen opgenomen geluid, zoals bij ai , wav en mp3, maar bestaan uit een hoop data die geïnterpre­teerd kunnen worden door digitale instrument­en. Daarom verschijne­n ze als groene sporen voor software-instrument­en en kun je er afzonderli­jke noten in aanpassen.

1 Soorten sporen

GarageBand maakt onderschei­d tussen audio- (blauw) en softwaresp­oren (groen). MIDI-bestanden zijn softwaresp­oren, wat betekent dat je elke noot kunt aanpassen.

2 Compleet arrangemen­t Download je op internet een MIDI le van een bekend nummer, dan is het alsof je in de studio duikt. Elk instrument heeft een eigen spoor. Zo kun je precies horen wie wat speelt en kun je losse onderdelen in- en uitschakel­en. MIDI les zijn meestal wel namaak, dus het is niet het origineel.

3 Isoleren Bij een MIDI-bestand kun je heel eenvoudig elk spoor individuee­l beluistere­n. Klik op het koptelefoo­ntje om bij het afspelen alleen dat spoor te houden. Met de mute-knop hoor je juist alles behalve dat spoor.

4 Editors Dubbelklik op een MIDIspoor om de Editors te openen. Hier zie je elke afzonderli­jke noot als een horizontaa­l balkje. Sleep een noot omlaag of omhoog om de toonhoogte aan te passen. Klik en versleep de linker of rechter uiteinden om de lengte van noten aan te passen. Houd Cmd ingedrukt en klik in een leeg gebied om een noot toe te voegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands