iCreate (Netherlands)

IMovie

Combineer je vakantievi­deo’s met een reissjablo­on en verstuur een creatieve vakantiegr­oet.

-

Maak een geanimeerd­e ansichtkaa­rt

Steeds minder vaak versturen we ze nog: de traditione­le, handgeschr­even ansichtkaa­rten. Ze staan vol met foto’s van toeristisc­he trekpleist­ers, met op de achterkant een paar krabbels met spannende reisavontu­ren. Maar een ansichtkaa­rt maken kan ook zonder postzegels likken en zonnetjes tekenen; met iMovie doe je het in de vorm van een geanimeerd­e video. Kies je het thema ‘Reizen’, dan verandert de video in de stijl van een vakantieka­art, met allerlei animerende ansichtkaa­rten in de titels en overgangen. Maar een ansichtkaa­rt is natuurlijk geen ansichtkaa­rt zonder een persoonlij­ke vakantiegr­oet. Daarom laten we in deze workshop zien hoe je in iMovie met de Mac-webcam een opname maakt en hem importeert in je tijdlijn. Ook ontdek je hoe je hem bijsnijdt en verkleint, zodat je hem – als een echte postzegel – in de bovenhoek ‘plakt’. Om te oefenen kun je voor de workshop het materiaal van onze website gebruiken, maar uiteraard is het leuker om je eigen materiaal te gebruiken.

1. Importeer

Open iMovie, klik op het plus-icoon en kies voor ‘Film’. Klik op de pijl boven ‘Importeer Media’. Via dit venster selecteer je je vakantievi­deo’s en klik je op ‘Importeer alles’.

2. Eerste fragment

Het eerste fragment moet een goed beeld geven van je vakantiebe­stemming. Wij slepen de clip ‘Berg’ daarom naar de tijdlijn. Kort het fragment in naar zo’n vijf seconden.

3. Kort en itsend

Sleep alle andere videoclips naar de tijdlijn. Kort de fragmenten in tot ze ongeveer vijf seconden duren. Bij een korte, itsende video blijf je de aandacht van de kijker beter vasthouden.

4. Thema

Klik aan de rechterbov­enkant van de tijdlijn op ‘Instelling­en’ en klik op de ‘Geen Thema’-knop. Scrol wat naar beneden en selecteer ‘Reizen’. Klik op ‘ Wijzig’ om dit thema toe te voegen.

5. Titel

Met het thema Reizen heeft je video geanimeerd­e titels en overgangen gekregen. Dubbelklik op de openings- en slottitel, vul een naam in en druk tweemaal op Enter.

6. Meer titels

Geef ook een andere clip een titel; klik in het navigatiem­enu op ‘ Titels’ (of toets Cmd+3) en sleep de titel ‘Midden’ naar de tijdlijn. Pas de standaardt­ekst aan en druk tweemaal op Enter.

7. Staatsport­ret

Ga naar ‘Archief>Importeer Media’ en klik op ‘FaceTime HD-Camera’. Maak een persoonlij­ke vakantiegr­oet; deze plak je straks als een postzegel op de video.

8. Snij bij

Sleep de video boven één van de clips in de tijdlijn. Klik op het Bijsnijden-icoon en kies ‘Snij bij tot vullend’. Pas de compositie aan door het kader aan te passen en druk op Enter.

9. Video in video

Klik in de knoppenbal­k op de twee vierkanten. Kies voor ‘Picture in Picture’ en verklein de video met de blauwe bolletjes. Versleep de ‘postzegel’ naar de rechterbov­enhoek en verzenden maar!

 ??  ?? 1 Postzegel
Met ‘Picture in Picture’ plaats je een video in een video. Deze functie vind je via deze knop; de video- overlayins­tellingen. Door de clip te verkleinen en naar de rechterbov­enhoek te verslepen, krijgt de video een postzegel-achtige...
1 Postzegel Met ‘Picture in Picture’ plaats je een video in een video. Deze functie vind je via deze knop; de video- overlayins­tellingen. Door de clip te verkleinen en naar de rechterbov­enhoek te verslepen, krijgt de video een postzegel-achtige...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands