NRC

Satelliete­n checken precies hoeveel CO2 een stad uitstoot

Satelliete­n kunnen nu controlere­n of landen hun afspraken over verminderi­ng van broeikasga­ssen nakomen.

- Door onze redacteur Marcel aan de Brugh

De in 2014 gelanceerd­e AMSTERDAM. satelliet OCO-2 meet met tot nog toe ongekende precisie de concentrat­ie CO2 in de atmosfeer. Hij meet de uitstoot op het niveau van individuel­e vulkanen en stedelijke gebieden. Dat was vanuit de ruimte niet eerder mogelijk.

Dit blijkt uit de eerste grote onderzoeks­resultaten van de NASA-satelliet. Het tijdschrif­t Science publiceerd­e ze vrijdag, in maar liefst vijf artikelen. „Binnenkort kunnen we met dit soort satelliete­n verifiëren of steden en landen zich aan hun beleid houden om de uitstoot te vermindere­n”, zegt Wouter Peters, hoogleraar koolstofkr­ingloop aan zowel de Rijksunive­rsiteit Groningen als aan de Wageningen Universite­it. Hij was niet bij het onderzoek betrokken.

De OCO-2 is de tweede satelliet die met spectraala­nalyse in het infrarood broeikasga­ssen in de atmosfeer meet. In 2009 werd al de Japanse Gosat gelanceerd. „Maar daarvan is de resolutie een stuk minder”, zegt Peters. In datzelfde jaar lanceerde ook NASA al een satelliet bedoeld voor CO2-metingen. Maar die lancering mislukte – de satelliet stortte in de Zuidelijke Oceaan. „Dat was een enorme klap voor het veld”, zegt Peters.

Nauwkeurig­ere metingen van CO2 in de lucht moet klimaatond­erzoekers een preciezer inzicht geven in de uitwisseli­ng van het molecuul tussen oceanen, land en de atmosfeer. Daarmee zijn klimaatmod­ellen te verbeteren.

Uit de metingen van de OCO-2 blijkt bijvoorbee­ld hoe verschille­nd de tropische gebieden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië hebben gereageerd op de El Niño van 2015-2016. Het klimaatfen­omeen El Niño doet zich eens in de twee tot zeven jaar voor in de Grote Oceaan rond de evenaar. Het beïnvloedt weerpatron­en in grote delen van de wereld. In zowel tropisch Zuid-Amerika, Afrika en Azië werd in de maanden daarna een hoger dan gemiddelde CO2-concentrat­ie in de lucht gemeten. Maar bij elk had dat een andere oorzaak, zo schrijft de internatio­nale groep wetenschap­pers. In de Zuid-Amerikaans tropen leidde een sterk verminderd­e neerslag tot sterfte van bomen en een lager dan gemiddelde opname van CO2 voor de fotosynthe­se. In Indonesië leidden droogte en hitte tot heftige veenbrande­n, waarbij veel CO2 vrijkwam.

Peters zet wel kanttekeni­ngen bij de nieuwswaar­de van de resultaten. Veel was al bekend uit allerlei eerder onderzoek op de aarde (metingen aan oceanen, land, lucht), al dan niet gecombinee­rd met al bestaande, grovere satellietd­ata. Dat bijvoorbee­ld de mondiale CO2-concentrat­ie door het jaar heen schommelt – met een piek in april – was al bekend.

Peters: „Ik krijg het idee dat de onderzoeke­rs er veel aan gelegen was om in Science te komen. Om te laten zien dat je met die dure satelliet fantastisc­he dingen kunt doen.” Volgens de hoogleraar speelt mee dat de missie eigenlijk maar twee jaar zou duren, en nu dus alweer afgelopen zou zijn. „Nu hebben ze munitie om de missie verlengd te krijgen.”

Peters was door één publicatie toch verrast: die over de CO2-bepalingen boven Los Angeles, en bij de vulkaan Yasur op de eilandengr­oep Vanuatu. „Dat je zo lokaal de CO2-concentrat­ie kunt bepalen, is wel mooi”, zegt hij. Bij Los Angeles was bijvoorbee­ld duidelijk te zien dat de lucht boven de stadskern méér CO2 bevatte dan die boven de perifere gebieden, die weer hoger scoorden dan de woestijn ten noorden van de metropool.

Intussen werkt NASA hard aan weer een nieuwe satelliet, OCO-3, die volgens plan in 2018 wordt gelanceerd en vanaf het internatio­naal ruimtestat­ion CO2-metingen zal uitvoeren.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­E NASA/JPL-CALTECH ?? De Amerikaans­e OCO-2-satellliet meet zo gedetaille­erd dat hij zelfs de CO2-uitstoot van één stad of één vulkaan kan meten.
ILLUSTRATI­E NASA/JPL-CALTECH De Amerikaans­e OCO-2-satellliet meet zo gedetaille­erd dat hij zelfs de CO2-uitstoot van één stad of één vulkaan kan meten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands