NRC

Dit zei de Nijmeegse hoogleraar invasiebio­logie Rob Leuven in het radioprogr­amma

-

De aanleiding

Rob Leuven (60) is expert op het gebied van exoten, uitheemse soorten die door menselijk toedoen in onze leefomgevi­ng zijn geïntroduc­eerd. In maart werd hij hoogleraar aan de Radboud Universite­it in Nijmegen. In het programma Vroege Vogels (17 september) zei hij dat lang niet alle exoten schadelijk zijn; 10 tot 15 procent van de gevestigde soorten is dat volgens hem wel. Deze invasieve nieuwkomer­s (planten, dieren en micro-organismen) tasten de biodiversi­teit aan, schaden ecosysteme­n, veroorzake­n economisch­e schade en kunnen ziektes verspreide­n.

In Vroege Vogels sprak Leuven over de „enorme invasie” van grondels (baarsachti­gen) uit de regio van de Kaspische Zee en de Zwarte Zee, die volgens hem samenhangt met het openen van het MainDonauk­anaal (naast verbeterin­g van waterkwali­teit). We onderzoeke­n of deze verbinding tussen Donau en Rijn zo’n cruciale rol speelt.

Waar is het op gebaseerd?

Leuven doet al vanaf de jaren tachtig onderzoek naar het leven in Europese rivieren. Hij zegt zich te baseren op eigen onderzoek en op tal van andere wetenschap­pelijke studies. De door de jaren heen waargenome­n invasiepat­ronen van vier grondelsoo­rten (zwartbekgr­ondel, Pontische stroomgron­del, marmergron­del en Kesslers grondel) duiden erop dat de vissen via de Donau, de Main en de Rijn ons land bereiken, zegt Leuven.

In veel rapporten wordt die stelling onderschre­ven – hoewel ook andere routes worden beschreven. Leuven zegt dat er voor de zwartbekgr­ondel, de meeste agressieve soort, aanwijzing­en zijn dat deze ook met ballastwat­er van (zeegaande) schepen is meegelift. De soort wordt al langer aangetroff­en in de Grote Meren van Noord-Amerika en is mogelijk ook via ballastwat­er terechtgek­omen in havens aan de Noordzee, om zich van daaruit stroomopwa­arts in Nederlands­e rivieren te verspreide­n.

En, klopt het?

Het Main-Donaukanaa­l (171 kilometer) werd op 25 september 1992 in gebruik genomen. De hoge verwachtin­gen over de economisch­e winst zijn nooit bewaarheid. Jaarlijks gaat er zo’n vijf miljoen ton

waar grotendeel­s waar

door het kanaal, dat met zestien sluizen 406 meter hoogtevers­chil overbrugt. Dan zijn twintig schepen per dag al veel.

Dat de verbinding tussen voorheen gescheiden gebieden leidt tot evolutiona­ire en soms relatief snelle veranderin­gen in het leefmilieu, is vaker beschreven. In de afgelopen twee decennia zijn steeds meer grondels aangetroff­en in de rivieren, eerst in Duitsland en daarna Nederland. Het patroon verschilt per soort, en na een stijging treedt vaak stabilisat­ie en teruggang op, terwijl een andere soort dominant wordt.

De zwartbekgr­ondel, die eind 2004 voor het eerst in Nederland werd gesignalee­rd doet inheemse vissen verdwijnen door vraat van eieren en larven, en door verjaging van schuil- en voortplant­ingsplaats­en. „Overal waar hij opduikt, verdwijnt de rivierdond­erpad”, zegt hoogleraar Leuven. „Ze verdringen inheemse soorten waar we meer waarde aan hechten”, zegt Hendry Vis van het bureau VisAdvies, dat laboratori­umonderzoe­k deed naar het agressieve karakter van de zwartbekgr­ondel.

Sportvisse­rs, onder andere op de kade achter het centraal station aan het IJ in Amsterdam, aan de IJssel bij Wilp en bij de Maas in Maastricht, bevestigen dat ze veel grondels vangen. Ze zijn er niet blij mee, zeggen ze. Vissers haten de grondel, want het is maar een klein diertje dat niet veel gewicht in de schaal legt, zegt bestuursli­d Thijs Bergers van Sportvisse­rij Limburg. In augustus zou in Limburg voor het eerst een kampioensc­hap grondelvis­sen worden gehouden, maar er was onvoldoend­e belangstel­ling.

Toch zijn er ook plekken waar de opmars van de zwartbekgr­ondel stokt. Ze worden bijvoorbee­ld als prooi herkend door snoekbaars en snoek. „Het aantal neemt in sommige delen van onze rivieren duidelijk af”, stelt bioloog Lothar Kroll van het Landesamt für Umwelt in Mainz in een e-mail. Maar onder andere baarzen en zelfs aalscholve­rs worden talrijker.

Conclusie

Onderzoek en waarneming van vissers bevestigen de invasie van grondels na de opening van het Main-Donaukanaa­l. De bewering is waar. Wim Brummelman

grotendeel­s onwaar onwaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands