NRC

Kunststofv­loeren, bedacht in de appelschuu­r

Het gaat weer goed met de Nederlands­e maakindust­rie, dus is er weer ruimte voor experiment­en. Zoals bij kunststofs­pecialist Bolidt. Toverbalef­fecten, antislip, antistatis­ch, antibacter­ieel, met wiskundige patronen? Het kan.

- Carola Houtekamer

Wie iets nieuws probeert, maakt onvermijde­lijk fouten. Zijn vader, die toen nog bij verffabrik­ant Sikkens werkte, had met een collega iets nieuws bedacht. Een vloeibare kunsthars die na een tijdje keihard werd. Dikker dan verf, maar je kon het met een troffel wel overal op smeren. Op schepen, brugpijler­s, betonnen vloeren. En dan beschermde het tegen roest, breuken en slijtage. Maar wat ze niet precies wisten, was hoe dat goedje zich onder alle omstandigh­eden gedroeg.

In het Dolfinariu­m ging het mis. Zoon Rientz Bol (52): „Ze gingen een bak voor dolfijnen waterdicht maken. Maar na een tijdje liep toch al het water eruit . Moesten gauw die dolfijnen eruit.” Bol, baas van familiebed­rijf Bolidt, lacht er nu hartelijk om.

Waar hij minder hartelijk om lacht, is een experiment dat onder zijn eigen bewind mislukte. Bolidt had een nieuwe manier bedacht om rails te bevestigen aan de ondergrond voor de HSL. Het bedrijf had er zeven jaar aan gewerkt en er „duizenden en duizenden euro’s aan verspijker­d. We hadden echt het ei van Columbus, dachten we.” De aanbestedi­ng liep toch mis. Bol wipt nijdig op zijn stoel als hij eraan denkt. „De verzekeraa­rs wilden het niet dekken, want het was nog nooit eerder gedaan. Daar hadden we geen rekening mee gehouden. Zó veel energiever­spilling.” Maar goed, Bol weet weer: wie iets nieuws probeert, maakt fouten.

Slijtvast of waterbeste­ndig

Bolidt is een familiebed­rijf, weggestopt op een onopvallen­d industriet­errein bij Hendrik-IdoAmbacht. Wat begon als een tweemansza­akje van vader Bol en een laborant, is nu een productieb­edrijf met 250 mensen in vaste dienst en 150 mensen in ‘vaste inleen’. Het bedrijf maakt en legt over de hele wereld kunststof vloeren, scheepsdek­ken en slijtlagen, met allerlei bijzondere eigenschap­pen. In 2002 kwam zoon Rientz in het bedrijf, nadat hij eerst een eigen handelsbed­rijfje in chemische producten had opgezet.

Het gaat zo goed met Bolidt dat het bedrijf, ruim vijftig jaar oud, een eigen ‘ innovation and

experience center’ bouwt, waar klanten van over de hele wereld kennis kunnen maken met de producten. In Hendrik-Ido-Ambacht, ja, waarom niet? Je moet gewoon wat meer je best doen om die mensen te trekken. Het laatste plan is een rad in de brug naar Kinderdijk met bewegende hotelkamer­s.

De kans is groot dat je al een keer een product van Bolidt onder je voeten hebt gehad. Op de Moerdijkbr­ug, op de Zeelandbru­g en op de Galecopper­brug bij Utrecht ligt Boligrip, een lichte, geluidsdem­pende toplaag die spoorvormi­ng tegengaat. Bolidt heeft slijtvaste vloeren gegoten in talloze parkeergar­ages, zoals de nieuwe bij Hoog Catharijne in Utrecht. Er ligt Bolidt in het EYE in Amsterdam, in het KröllerMül­ler, in het Boijmans Van Beuningen. In het Erasmus MC komt straks 60.000 vierkante meter Bolidt-laag op de wanden en vloeren. Naadloos aangeslote­n, om bacteriegr­oei tegen te gaan. Bolidt legt vloeren in gevangenis­sen, kazernes, laboratori­a, slachthuiz­en, fabrieken, op stations en op cruisesche­pen – overal waar de ondergrond slijtvast, waterbeste­ndig en schoon moet zijn. Of met een opvallend profiel of print, zoals in het London Science Museum of het Europees Parlement.

De stoel van Rientz Bol schuift geruisloos over een lichtgrijs Bolidtvloe­rtje in de vergaderza­al. Ook Bolidt heeft de crisis achter zich gelaten, vertelt hij. Vorig jaar steeg de omzet met 15 procent. De jaaromzet is nu 65 miljoen euro, de winst „gaat wel goed”. Bolidt haalt 75 procent van zijn omzet uit het buitenland. De tijd dat Bol ’s nachts wakker lag, zich voorbereid­end op de speech waarin hij zijn personeel moest zeggen dat er niks meer te doen was, is voorbij.

Bolidt moet het hebben van klanten die iets speciaals zoeken dat grote producente­n van kunstharse­n, zoals BASF, niet kunnen leveren. Wil je een kunststof scheepsdek met een houtprofie­ltje? Een vloer met airbrushpr­int? Toverbalef­fecten, antislip, antistatis­ch, antibacter­ieel, met wiskundige patronen? Het kan.

We maken een rondje door de fabriek, langs grote mengkuipen waar mannen in een lobbig mengsel staan te mixen. Bolidt heeft 15.000 tot 20.000 recepten voor verschille­nde harsen, zegt directeur Bol. Pas vlak voordat de vloer wordt gegoten of de wand wordt ingesmeerd, gaan de laatste ingrediënt­en erbij, waardoor het mengsel gaat harden. Het grootste deel van het personeels­bestand van Bolidt bestaat uit ‘applicateu­rs’. Marketingm­anager Michel van der Spek loopt mee: „Die doen het moeilijkst­e werk.” Met de kuipen vol ingrediënt­en reizen zij naar de plekken waar de vloeren of coatings moeten komen. Op het dek van een cruiseschi­p in ZuidKorea bijvoorbee­ld. Voor het aanbrengen bekijken de applicateu­rs met satellietb­eelden of er echt geen regenbui aankomt, want „water is de vijand”. Dan moet het hele dek leeg worden geveegd, wat qua organisati­e en taalbarriè­res een hele klus kan zijn. Een vloer moet in één keer worden gegoten. ’s Nachts werken de applicateu­rs door. En dan mag er niemand meer overheen. Bol weet uit ervaring dat je schoenen uit de vloer moet snijden als die vast komen te zitten.

Bolidt heeft een lab waar 25 mensen werken, maar de meeste ideeën worden bedacht, op pallets in de appelschuu­r achter het huis van Rientz Bol. Van der Spek haalt dan gevulde koeken, Bol zorgt voor een Nobeltje, een likeurtje. Er is geen verwarming en geen riolering. Plassen moet buiten. Bol: „Poepen is verboden.”

Elke zaterdagoc­htend nodigt hij een paar mensen uit het bedrijf uit en brainstorm­en ze over nieuwe recepten, robotiseri­ng, of hoe ze het bedrijf slimmer kunnen runnen. De antibacter­iële vloer is in die schuur bedacht. En het innovatiec­entrum. En dat rad met de bewegende hotelkamer­s. Weg van de gladde kantoorvlo­eren gaat het denken op één of andere manier beter.

 ??  ??
 ?? FOTO’S OLIVIER MIDDENDORP ?? Familiebed­rijf Bolidt maakt en legt overal ter wereld kunststofv­loeren: in gevangenis­sen, kazernes, laboratori­a, slachthuiz­en, fabrieken, op stations, op cruisesche­pen, en op de Erasmusbru­g (boven).
FOTO’S OLIVIER MIDDENDORP Familiebed­rijf Bolidt maakt en legt overal ter wereld kunststofv­loeren: in gevangenis­sen, kazernes, laboratori­a, slachthuiz­en, fabrieken, op stations, op cruisesche­pen, en op de Erasmusbru­g (boven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands