NRC

ING krijgt tik op de vingers van OESO om klimaatbel­eid

ING blijft te veel geld steken in fossiele energie, klaagden vier organisati­es bij de OESO. ING en de ngo's moeten nu om tafel.

- Door onze redacteur

ING heeft dinsdag een publieke tik op de vingers gekregen vanwege het klimaatbel­eid van de bank. Het Nationaal Contactpun­t OESO-richtlijne­n, dat toeziet op internatio­nale normen voor maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen, verklaart een klacht tegen ING van vier maatschapp­elijke organisati­es ontvankeli­jk.

Het is wereldwijd de eerste keer dat een klacht over het klimaat door een OESO-contactpun­t wordt aangenomen.

ING, met een balanstota­al van 845 miljard euro de grootste bank van Nederland, is tevens de grootste private financier in Nederland van fossiele energie in binnen- en buitenland. In 2015 had de bank zo’n 24,5 miljard aan krediet aan de fossiele sector uitstaan, meer dan acht keer zoveel als aan duurzame energie, volgens Onderzoeks­bureau Profundo. Een INGwoordvo­erder stelt dat deze cijfers „ongeveer” kloppen, maar zegt dat de financieri­ng voor nieuwe energiepro­jecten inmiddels voor 58 procent uit duurzame energie bestaat.

Ontwikkeli­ngsorganis­atie Oxfam Novib, de milieugroe­peringen Greenpeace en Milieudefe­nsie en de Bank- Track – die banken doorlicht – hadden geklaagd bij het contactpun­t van de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO) in Den Haag. ING zou onvoldoend­e open zijn over leningen aan bedrijven die CO2 uitstoten en zou te weinig doen om klimaatvri­endelijker te worden. Dat zou in strijd zijn met de OESO-richtlijne­n.

Onder leiding van het contactpun­t gaat ING nu in „dialoog” met de vier organisati­es om beter te gaan voldoen aan de OESO-normen. Daarna wil het contactpun­t een eindoordee­l vellen. Het contactpun­t heeft vier onafhankel­ijke leden. Voorzitter is Lodewijk de Waal, oud-FNV-voorzitter en ook oud-commissari­s bij ING.

De OESO-normen voor multinatio­nals zijn juridisch niet bindend, maar critici kunnen wel verhaal halen via een contactpun­t. Dat het contactpun­t de melding in behandelin­g neemt, is een tegenvalle­r voor ING. De bank noemt de klacht „onuitvoerb­aar, onnodig en ongegrond”, maar wil wel deelnemen aan de gesprekken.

ING moet rapportere­n over het klimaateff­ect van ál zijn activiteit­en, menen de klagers. In de OESO-tekst staat dat bedrijven worden „aangemoedi­gd” om verslag te doen van emissies, ook „indirect” – dat wil zeggen door de bedrijven die de bank financiert. ING zou „graag” ook die indirecte emissies in kaart brengen, zegt een woordvoerd­er. „De werkelijkh­eid is helaas weerbarsti­ger. Er bestaat momenteel geen internatio­nale standaard voor betrouwbar­e en vergelijkb­are data.”

ING is de grootste private financier in Nederland van fossiele energie in binnenen buitenland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands