NRC

‘Circus’ Pegida is blij met Enschede

Doodzwijge­n of heel boos reageren? De burgemeest­er van Enschede koos voor het laatste na een actie van Pegida tegen een moskee.

- Door onze correspond­ent

Annette Toonen

Burgemeest­er Onno van Veldhuizen (D66) van Enschede kreeg er „Ku Klux Klan-achtige” associatie­s bij. Aanhangers van de antiislamb­eweging Pegida Nederland ‘wijdden’ zondag in alle vroegte met varkensblo­ed het braakligge­nde terrein in waar een nieuwe moskee is gepland. Ze plaatsten een ‘kerk’ (een partytent) met een kruis en lieten klokgelui horen via een megafoon.

Bij wijze van verzet tegen de islam. En omdat de 75 bezwaren die bij de gemeente waren ingediend tegen de moskee „zonder pardon van tafel zijn geveegd”, zoals de aanvoerder van Pegida Nederland, Edwin Wagensveld, het stelt.

Walgelijk, vond de burgemeest­er de actie. Schandalig, oordeelde wethouder Eelco Eerenberg (D66). Ze laten uitzoeken welke bestuursre­chtelijke stappen zij hiertegen kunnen ondernemen. Politie en justitie gaan na of sprake is van strafbare feiten.

Wagensveld, zondag aanwezig, „lacht alleen maar”, zegt hij een dag later aan de telefoon. „Ik vind het schitteren­d; iedereen schrijft over onze actie. We hebben ons punt gemaakt. Ik bedank de burgemeest­er.”

Wéér Pegida in Enschede, wéér anti-islamsenti­ment in de grootste stad van Overijssel. Enschede kende fel protest tegen een asielzoeke­rscentrum; in 2015 werden varkenskop­pen en een zak met bloed gevonden op het beoogde azc-terrein.

Toeval of niet? Wagensveld reageert: „Binnenkort zijn we in Nijmegen. Van de afgelopen drie acties waren er twee in Amsterdam en één in Enschede. Zaterdag stonden we met bordjes bij een Amsterdams kraakpand dat wordt bewoond door uitgeproce­deerde asielzoeke­rs, en laatst bij het beeld ter nagedachte­nis aan Theo van Gogh. In Amsterdam is er wat rustiger gereageerd dan in Enschede.”

De woordvoerd­er van de burgemeest­er zegt: „De belangrijk­ste reden dat die demonstrat­ies hier zijn, is omdat er iemand rondloopt die vindt dat hij dat in Enschede moet doen. Wij vragen ons af wat hij hier telkens te zoeken heeft.” Wagensveld woont in Duitsland. De woordvoerd­er schetst het dilemma bij de reactie hierop: „Als je niet reageert, vraagt de bevolking zich af waarom je niets zegt. Als je wel reageert, weet je dat je woorden worden verdraaid en tegen je kunnen worden gebruikt.”

Volgens Willem Wagenaar, onderzoeke­r bij de Anne Frank Stichting, is Pegida een „rondreizen­d circus met een vaste aanhang” van 50 tot 70 mensen die op acties afkomen. Vol-

ZAAK-MITCH HENRIQUEZ

Pegida voert actie in Enschede, in september. „Wij vragen ons af wat hij hier telkens te zoeken heeft”, zegt de gemeente over de organisato­r ervan.

Enschede

gens hem is Enschede „niet uniek” wat betreft het aantal demonstrat­ies.

In september demonstree­rde Pegida ook in Enschede, naar eigen zeggen als protest tegen arrestatie­s die waren gepleegd na een actie in februari 2016, tegen de komst van een azc in de stad. Ze hadden in juni al actie willen voeren, maar dat had de burgemeest­er verboden.

De Nederlands­e Volks-Unie (NVU), een politieke partij met een neonazisti­sch karakter, vroeg ondertusse­n ook toestemmin­g voor een demonstrat­ie – die had zondag 1 oktober plaats, precies twee weken na die van Pegida. „Om zich af te zetten tegen Pegida”, stelt Wagenaar, die onderzoek doet naar onder meer extreem-rechts. „Bij de NVU vinden ze Pegida een stelletje amateurs; Pegida had nagelaten het demonstrat­ieverbod door Enschede aan te vechten bij de bestuursre­chter.”

Onderzoeke­r Wagenaar ziet een koerswijzi­ging bij de anti-islambeweg­ing: „Na de geflopte demonstrat­ie in september in Enschede – er kwamen veel minder mensen dan verwacht – lijkt Pegida te kiezen voor kleinschal­ige acties, zoals afgelopen weekeinde. Ze proberen dat te spinnen, en dat is goed gelukt. De meeste burgemeest­ers zouden op zo veel symboliek en onsmakelij­ke aspecten net zo hebben gereageerd als Van Veldhuizen.”

In de buurt is weinig begrip voor de actie. „Ik ben het niet eens met de plannen voor de moskee, maar ook niet met dit soort acties”, zegt een oudere bewoonster die anoniem wil blijven. De buurt is vooral gekant tegen de grootte van de moskee en de wekelijkse oproep tot gebed. Er zijn geluidsmet­ingen uitgevoerd om te bepalen hoe luid die oproep mag klinken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands