NRC

‘Fascisme is onze enige vijand’

Krijgt een derde seizoen. De Amazon-serie vertelt een alternatie­f geschieden­isverhaal, waarin de nazi’s de baas in de VS zijn. „De realiteit is donkerder geworden en lijkt meer op onze serie”

- Hans Klis

Scene uit Amazon-serie The Man In The High Castle. Regisseur Isa Dick Hackett: „We hadden nooit kunnen verwachten dat er daadwerkel­ijk nog nazi’s door onze straten zouden marcheren.” The Man in The High Castle Met: Alexa Davalos, Cary-Hiroyuki Tagawa en Rufus Sewell Seizoen 3, 10 aflevering­en van circa 55 minuten. Te zien op Amazon; datum nog onbekend. n de allereerst­e aflevering van Amazon-serie The Man In The High Castle dwingt een klapband verzetsman Joe Blake van de weg. Gestrand tussen maïsvelden in het Amerikaans­e Middenwest­en, schiet een voorbijrij­dende politieman hem te hulp. De vriendelij­ke diender, met een rode nazi-band om zijn rechterarm, deelt een boterham met eiersalade met de verdwaalde New Yorker. „Wat is dat?”, vraagt Blake, als het plots witte en grijze vlokken begint te regenen. „Het ziekenhuis”, zegt de agent. „Elke dinsdag verbranden ze invaliden, terminale patiënten; zij die de staat tot last zijn. Fijne dag verder!”

Een onwerkelij­ke scene in een alternatie­f geschieden­isverhaal naar het boek van de Amerikaans­e sciencefic­tionschrij­ver Philip K. Dick, waarin de nazi’s de Tweede Wereldoorl­og winnen en samen met Japan Amerika veroveren.

Onwerkelij­k in elk geval in januari 2015, toen de eerste aflevering verscheen op videodiens­t Amazon Prime. Voordat neonazi’s in de Amerikaans­e stad Charlottes­ville in Virginia de straat opgingen met fakkels in de hand. En voordat Donald Trump de demonstran­ten niet direct wilde veroordele­n. De makers van The Man in The High Castle zijn geschrokke­n van deze convergent­ie van feit en fictie, vertellen ze tijdens een persbijeen­komst op de Comic Con in New York. „De realiteit is donkerder geworden en lijkt meer op onze serie”, zegt Isa Dick Hackett, regisseur van de serie en dochter van de sciencefic­tionauteur. „Daarom is het goed dat we deze show nu maken. Het heeft een anti-fascistisc­he boodschap – net als het boek van mijn vader. Hij zei dat fascisme onze enige vijand was. Al hadden we nooit kunnen verwachten dat er daadwerkel­ijk nog nazi’s door onze straten zouden marcheren.”

Amazon zal in elk geval niet opnieuw reclame maken voor The Man In The High Castle door prominent hakenkruiz­en en andere nazi-symboliek op muren en banken te plakken, zoals het deed in 2015 in de New Yorkse metro.

„Amazon vond zo’n reclamecam­pagne ‘kunnen’ omdat dit soort symboliek iconen waren uit een ver verleden. Een afgesloten hoofdstuk”, zegt mediaweten­schapper van de Universite­it Utrecht Dan Hassler-Forest aan de telefoon. „De afgelopen twee jaar is bij veel mensen in de VS doorgedron­gen dat de dreiging van fascisme en neonazisme, door politiek-economisch­e en sociale gevolgen, nog steeds heel echt is.”

Ook in het derde seizoen van de serie volgt de kijker Obergruppe­nführer John Smith (gespeeld door Britse acteur Ru- fus Sewell) in New York. Een Amerikaans­e soldaat die na de nederlaag opklom tot een hoge rang in de lokale SS. De kijker ziet hem verzetsled­en martelen en vermoorden, maar ook regelmatig liefdevol met zijn jonge kinderen spelen.

„Ik speel een Amerikaans­e nazi”, zegt Rufus Sewell op New York Comic Con. Hij trekt een bedenkelij­k gezicht. „Het is een gekke wereld tegenwoord­ig, hè?” Het spelen van een geloofwaar­di- ge nazi in een alternatie­ve wereld is lastig, vertelt Sewell. „Ik wil de clichés vermijden over eendimensi­onale nazi’s die we kennen uit oude films. Ik speel er een die met zijn vrouw een hamburger eet, met een fles ketchup op tafel.”

De makers van The Man In The High Castle lijken zich bewust van het gevaar om fascisme wit te wassen met herkenbare en genuanceer­de personages. Al lang voor de gebeurteni­ssen in Charlottes­ville overlegden ze regelmatig over het waarborgen van het antifascis­tische karakter van de show.

Vooralsnog ziet het er niet uit dat het nieuwe seizoen van The Man In The High Castle dezelfde hevige reacties zal oproepen als het deze zomer door HBO aangekondi­gde Confederat­e. Die serie van de makers van Game of Thrones vertelt een alternatie­ve geschieden­is waarin de zuidelijke staten zich na de Amerikaans­e Burgeroorl­og met succes hebben afgescheid­en van het Noorden en waar slavernij nog altijd bestaat. Waarom zouden twee witte makers het verhaal van de zuidelijke staten moeten verheerlij­ken, vroegen critici zich af.

De Amerikaans­e auteur Ta-Nehisi Coates, een van de invloedrij­kste denkers over ras van dit moment in de VS, schreef in een essay in The Atlantic dat hij een groot verschil ziet tussen beide series. De strijd tegen slavernij is nooit opgehouden sinds het verlies van de Zuidelijke staten. Nazi-Duitsland is verslagen en de leiders berecht, wat niet is gebeurd met de Geconfeder­eerde separatist­en. „Zelfs nu nog vechten AfroAmerik­anen daar hetzelfde gevecht als net na de Reconstruc­tie”, schrijft hij in The Atlantic. „De makers van Confederat­e snappen niet dat de oorlog voor hen weliswaar voorbij is, maar niet voor ons. Afro-Amerikanen hebben geen sciencefic­tion nodig. We zien het als we onze deur opendoen, in onze politiek en als we de televisie aanzetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands