NRC

Mensen die de grenzen willen sluiten, ontvangen Poetins ideeën met open armen.

-

Dus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beging nogal een fout door een nepgetuige van de ramp te helpen bij het verspreide­n van verdere verwarring over de toedracht, zoals NRC onthulde. Omtzigt heeft zijn MH17-woordvoerd­erschap neergelegd – de beste uitkomst voor nabestaand­en, die lijden onder al het Russische nepnieuws. Een Poetin-adept is Omtzigt trouwens niet: de CDA’er was eerder uiterst kritisch over mensenrech­tenschendi­ngen in Rusland.

De kwestie onderstree­pt de kwetsbaarh­eid van onze democratie­ën – niet alleen de Amerikaans­e – voor de combinatie van Russische beïnvloedi­ng en nepnieuws. El País schetste laatst hoe de Russen ook het Catalaanse conflict opstoken. Baudet zag in dat conflict zelfs een middel de EU ‘stuk te maken’. Omtzigts partijleid­er Buma noemde de Russische inmenging op het laatste CDA-congres ook „een bedreiging voor onze democratie”. Het lijkt me niet overdreven.

Dus het zou goed zijn als we de binnenland­se posities helder krijgen. Politici en opinieleid­ers kunnen gesloten grenzen bepleiten, prima, maar waarom moeten de grenzen dan open voor Poetins opvattinge­n – voor zijn desinforma­tie, zijn hackers, zijn anti-EU-campagne?

Van Nederland houden én Poetin steunen: dat is een nogal onwaaracht­ige combinatie geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands