NRC

De ‘Erasmus-generatie’ wil met Volt, de eerste pan-Europese partij van het continent, meedoen aan de verkiezing­en in 2019.

- Door onze correspond­ent

Caroline de Gruyter oen de Britten in juni 2016 voor de Brexit stemden, was Andrea Venzon nog gewoon een Italiaanse twintiger die werkte naast zijn studie als consultant. Hij was apolitiek, zoals zovelen van zijn generatie. Het nieuws volgde hij amper. Door de Brexit werd hij met het politieke virus besmet: nu is Venzon voorzitter van Volt, een nieuwe politieke partij, die in zeventien Europese landen is opgericht om mee te doen aan de Europese verkiezing­en in mei 2019. De Nederlands­e tak is in oprichting.

Eind 2016 besloot hij die politieke draai te maken, vertelt Venzon vanuit Londen, waar zijn partij is gelanceerd. „Iedereen praatte over de Brexit en de verkiezing van Trump. Men voorspelde dat Wilders in Nederland de verkiezing­en zou winnen en Le Pen die in Frankrijk. Maar er was niemand in de politiek die de waarden verdedigde waarmee ik ben grootgebra­cht. Een open maatschapp­ij. Sociale gerechtigh­eid. Een sterk Europa. Zelfs middenpart­ijen hadden het daar nauwelijks over: die namen het discours van de populisten steeds meer over. Ik dacht: als wij niet vechten voor de samenlevin­g die wij willen, gaat het fout.”

Eind maart 2017 begon Venzon (26) met Volt, met vijf vrienden. Wat begon als een pagina op Facebook is uitgegroei­d tot een partij die in veel Europese landen actief is. Van begin af aan wilde hij een echte Europese partij oprichten. „De politiek in Europa is nationaal”, zegt Venzon. „Zelfs in het Europees Parlement is iedereen door landgenote­n gekozen. De meeste Europarlem­entariërs bedrijven nationale politiek in Brussel. Er is geen Europese publieke ruimte. Alleen een pan-Europese partij kan daarvoor zorgen.” Maar een partij die uitsluiten­d pan-Europees is, ontdek- te hij al snel, zou niet werken. In sommige landen, zoals Duitsland, is ‘bemoeienis’ door buitenland­se partijen verboden. Met het oog op Russische destabilis­atiepoging­en op internet zal dat niet snel veranderen. Vandaar dat Volt, een naam die verwijst naar elektrisch­e stroom („We willen nieuwe energie in Europa brengen”), in elk land apart geregistre­erd en geleid wordt, met eigen campagnes en eigen financieri­ng.

Pragmatisc­h en rationeel

Volt wil volgens Venzon pragmatisc­he, rationele politiek bedrijven. Met specialist­en die zaken zorgvuldig wegen. Alleen dan, zegt hij, krijg je resultaat. Volgens het programma moet de overheid op alle niveaus efficiënte­r worden. De economie moet moderner worden en meer focussen op innovatie. Tegelijker­tijd moeten achtergest­elde groepen in de maatschapp­ij extra aandacht krijgen. Op Europees vlak bepleit de partij een gezamenlij­ke asiel- en immigratie­politiek, één Europese stem bij internatio­nale fora als de VN, Europese belastinge­n en een Europees arbeidsbur­eau. Op alle niveaus wil Volt burgers meer betrekken bij politiek en bestuur. Niet met ja/nee-referenda, oprichter Volt

Nederlands­e tak in oprichting

maar met geïnformee­rde discussie. „Wij zijn niet links of rechts, maar gematigd”, zegt Venzon. „Sommigen vergelijke­n ons met En Marche, van Emmanuel Macron. Misschien is Macron wat te rechts voor ons. Wij willen doen wat het beste werkt. Als Estland de beste e-government heeft en Zweden het beste onderwijss­ysteem, waarom zouden anderen dan het wiel opnieuw uitvinden? In Milaan, mijn geboortest­ad, betaal je belasting met je smartphone. Dat kunnen anderen overnemen.”

Venzon haalde zijn master openbaar bestuur in december. Hij reist heel Europa door, met hulp van crowdfundi­ng is hij nu fulltime met Volt bezig. Zijn vriendin woont in Genève. Dit is de Erasmus-generatie, definieert Venzon, verwijzend naar het internatio­nale studiebeur­zensysteem ‘Erasmus’ dat het voor zijn generatieg­enoten gewoon heeft gemaakt om in het buitenland te studeren. Opgegroeid met het goede wat Europa te bieden heeft, willen ze „ dat de volgende generatie er ook van geniet.”

Veel is Europees geregeld of heeft een sterke Europese dimensie – handel, economie, klimaatbeh­eersing, zegt Venzon. „Maar de politiek in Europa is nationaal. Daar moet je bij aansluiten. Je moet vanuit de lidstaten de politiek in. Bij termen als ALDE (de Europese groep van liberale partijen) of EVP (de conservati­eve groep) haken burgers af.” Maar Venzon verwacht dat burgers die herkenning wél hebben als een partij lokaal, nationaal én Europees actief is.

Als Volt straks Europees een standpunt inneemt, zegt hij, denken mensen misschien: „Hé, daar heb ik bij de gemeentera­adsverkiez­ingen op gestemd.” Het verbaast hem hoe soepel de partij sympathisa­nten trekt. „Men zei: Amsterdam wordt moeilijk. Pulse of Europe [pro-Europese burgerbewe­ging, red.], dat vorig jaar in diverse Europese steden duizenden mensen trok, liep in Nederland niet zo goed. Nederlande­rs willen niet met Europese vlaggen zwaaien. Italianen ook niet. Ze willen actie.”

Andrea Venzon

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands