NRC

‘Als deeltijdvr­ouwen een uur extra werken, zijn er geen tekorten in onderwijs en zorg’

-

Dat stelt adviesbure­au McKinsey in het rapport

De aanleiding

Adviesbure­au McKinsey stelt in het rapport Het potentieel pakken dat als alle in deeltijd werkende vrouwen in de zorg en het onderwijs één uur extra zouden werken per week, de tekorten aan verpleegku­ndigen en onderwijze­rs zouden zijn opgelost. Het Financieel­e Dagblad opende op 12 september de krant met bevindinge­n uit dit rapport over vrouwen op de arbeidsmar­kt.

Waar is het op gebaseerd?

In het rapport, dat de positie van de vrouw op de arbeidsmar­kt analyseert, staat onder meer de stelling ‘Al bij gemiddeld minder dan een uur extra werk door in deeltijd werkende vrouwen kunnen de huidige tekorten in zowel de gezondheid­szorg als het onderwijs in theorie worden opgelost’. Maar een duidelijke onderbouwi­ng ontbreekt. Telefonisc­h legt Wieteke Graven, een van de opstellers van het rapport, daarom uit hoe McKinsey tot deze conclusie kwam. „We hebben alle cijfers verzameld bij het CBS en Eurostat. En daar hebben we een paar eenvoudige sommen op losgelaten.”

Er zijn momenteel 28.000 vacatures in de zorg. Dat zijn ongeveer 18.000 fte’s ( fulltime equivalent­s), omdat het vrijwel allemaal deeltijdfu­ncties zijn. Als we uitgaan van een 40-urige werkweek, gaat het om 720.000 arbeidsure­n die gevuld moeten worden.

70 procent van de 1.293.000 mensen die in de zorg werken, zijn vrouwen die werken in deeltijd. (De rest is vrouw met een voltijdsba­an of man.) Dat zijn 905.100 vrouwen, die gemiddeld 20 tot 24 uur per week werken. „Als je het aantal arbeidsure­n (720.000) waar ze nu iemand voor zoeken deelt door 905.100 vrouwen, dan zouden al die vrouwen 80 procent van een uur – 48 minuten – extra moeten werken. Dat zou moeten kunnen, boven op die 20 tot 24 uur per week.”

Een soortgelij­ke som maakte McKinsey voor het onderwijs. Daar zijn nu 5.000 vacatures, oftewel 4.000 fte’s, en gaat het om 160.000 arbeidsure­n waarvoor leerkracht­en moeten worden gevonden.

In het onderwijs werken 561.000 mensen. Als alle in deeltijd werken-

waar grotendeel­s waar

de leraressen – 272.100 vrouwen – 58 procent van een uur, oftewel 34,8 minuten, extra zouden werken per week, dan zouden die vacatures onnodig zijn volgens McKinsey. Want dat zou 160.000 extra gewerkte uren opleveren.

In het onderwijs zijn 48,5 procent van de werknemers vrouwen die in deeltijd werkt. 16 procent zijn mannen die in deeltijd werken.

Waarom heeft McKinsey de in deeltijd werkende mannen niet meegenomen in de berekening? Zij kunnen toch ook een halfuurtje per week erbij nemen? Graven: „Dat zijn er te weinig in aantal.”

En, klopt het?

In theorie klopt het. Maar in de praktijk zal het lang niet altijd opgaan. Neem een basisschoo­l die een onderwijze­r zoekt voor 28 uur per week. Die school zou volgens dit model 28 andere leraren bereid moeten vinden om allemaal één uur per week extra te werken. Of veertien leraren die er twee uur bijnemen. Of zelfs 56 leraren die een halfuur per week (de genoemde 34,8 minuten) langer werken. Maar de gemiddelde basisschoo­l heeft volgens sectororga­nisatie PO-Raad 23 leerkracht­en. Dus dat zou niet lukken. Bovendien zou één klas op de school op deze manier niet één of twee juffen, zoals nu, hebben maar 14 of... 56.

Als vier deeltijdon­derwijzers op één basisschoo­l een hele dag extra gaan werken, dán houdt de school misschien één juf over die de vacature van 28 uur kan vullen. Maar dat is heel wat anders dan iedereen er een uurtje bij.

Een groot ziekenhuis, waar een paar duizend verpleegku­ndigen werken, heeft meer mogelijkhe­den. Misschien kan daar wél iedereen op één afdeling een uur langer werken om zo één hele vacature op te lossen.

Conclusie

In theorie klinkt de rekensom van McKinsey aantrekkel­ijk, maar in de praktijk zou de genoemde oplossing toch vooral tot onoverkome­lijke problemen leiden. We beoordelen de stelling daarom als grotendeel­s onwaar. Frederiek Weeda

grotendeel­s onwaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands