NRC

Burns eerste Noord-Ierse winnaar van Booker Prize

Anna Burns wint de grootste literatuur­prijs voor een Engelstali­ge roman. Met Milkman is de 56-jarige de eerste Noord-Ierse winnaar.

-

De roman Milkman van schrijver Anna Burns is de winnaar van de Man Booker Prize 2018. Burns ontving de grootste literatuur­prijs in het Engelse taalgebied, ter waarde van 50.000 pond, dinsdagavo­nd tijdens een ceremonie in Londen. Burns (1962) is de eerste NoordIerse auteur die de prijs ontvangt.

Burns’ roman gaat over een achttienja­rige vrouw die in Belfast leeft ten tijde van de Troubles, in de jaren zeventig. „Vanaf de eerste bladzijden trekken haar woorden ons in het dagelijkse geweld van haar wereld – doodsbedre­igingen, moorden door de knokploege­n van de staat – terwijl ze ook moet reageren op de alledaagse realiteit van haar leven als jonge vrouw”, aldus de jury. De naamloze vertelster ontmoet ‘Milkman’, die interesse in haar krijgt én banden heeft met bendes en paramiliti­es. Ze kan aan zijn avances niet ontkomen, tegen haar wil. De jury oordeelde dat Milkman „gewoonweg prachtig” van taal was en „op bril- jante wijze de kracht van geruchten en sociale druk in een hechte gemeenscha­p” weergeeft.

Verrassend­e keuze

Burns’ boek kan gezien worden als een verrassend­e keuze van de jury, die deze derde roman van de 56-jarige Noord-Ierse auteur verkoos boven de romans van Richard Powers en Rachel Kushner, die internatio­naal veel meer weerklank krijgen. Burns’ roman is tot nog toe niet aangekocht voor een vertaling door een Nederlands­e uitgeverij.

Burns, geboren en getogen in Belfast, schreef eerder twee romans en een novelle, telkens boeken die zich afspeelden tegen de achtergron­d van de roerige Ierse geschieden­is. Deze Booker Prize is haar eerste grote onderschei­ding, na een nominatie voor de Orange Prize, een prijs voor boeken van vrouwen. Burns is de eerste vrouw die de Booker Prize ontvangt sinds 2013, toen de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton onderschei­den werd.

Bij gokkantore­n werd Burns vooraf weinig kans toegedicht. De gedoodverf­de winnaar was The Overstory, een „eco-epos” van de Amerikaan Powers, op de voet gevolgd door Daisy Johnson, genomineer­d voor haar debuutroma­n Everything Under. Johnsons boek is van de zes momenteel ook het grootste verkoopsuc­ces in Britse boekhandel­s, op de voet gevolgd door Milkman , zo bleek uit boekverkoo­pcijfers waarover The Guardian berichtte. Dat Burns’ roman, die in kranten wisselend besproken werd, de shortlist haalde, wekte bij boekkopers de nodige nieuwsgier­igheid. Nóg beter verkochten twee romans die door critici node gemist werden bij de laatste zes: Warlight van Michael Ondaatje en Normal People van Sally Rooney.

 ??  ?? Anna Burns met haar roman.
Anna Burns met haar roman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands