NRC

Turkije: ‘moordbewij­s’ in consulaat van de Saoedi’s

Gruwelijke details over de laatste minuten van journalist Khashoggi

- Door onze correspond­ent Toon Beemsterbo­er

Vier verdachten zouden tot het beveiligin­gsteam van de kroonprins behoren. et duurde zeven minuten voordat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi dood was. Dat meldt de website Middle east Eye op basis van een Turkse bron die bekend is met de audio-opname van Khashoggi’s laatste minuten in het Saoedische consulaat in Istanbul. „De consul werd de kamer uit gestuurd. Er is geen poging gedaan hem te verhoren. Ze waren gekomen om hem te doden.”

De Turkse bron beschrijft tot in de gruwelijks­te details hoe Khashoggi is vermoord. Dat hij pas stopte met schreeuwen nadat ze hem hadden geïnjectee­rd met een onbekende stof. Dat de ingevlogen autopsie-expert Salah Muhammad al-Tubaigy hem in stukken begon te zagen toen hij nog in leven was. Dat Tubaigy muziek aanzette en oortjes in deed, en tegen de andere aanwezigen zei: „Wanneer ik dit werk doe, luister ik naar muziek. Dat moeten jullie ook doen.”

Vier van de verdachten die door Turkije zijn aangewezen, behoorden tot het persoonlij­ke beveiligin­gsteam van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat meldt The New York Times. Eén van hen vergezelde de kroonprins veelvuldig op buitenland­se reizen.

Als de vier mannen inderdaad op het consulaat zijn geweest op de dag dat Khashoggi verdween, zoals Turkse bronnen verklaren, dan ondergraaf­t dit de lezing dat Khashoggi is omgekomen bij een operatie van ‘losgeslage­n moordenaar­s’ van wie de Saoedische kroonprins niets afwist, zo schrijft de krant.

De Saoedische regering werkt aan een alternatie­ve lezing van de gebeurteni­ssen. Khashoggi heeft het consulaat niet na enkele uren weer verlaten, zoals de regering steeds heeft beweerd. Hij zou per ongeluk zijn omgekomen tijdens een uit de hand gelopen ondervragi­ng.

President Trump sprak dinsdag met de Saoedische kroonprins, die hem verzekerde niets te weten over de gebeurteni­ssen in het consulaat. De prins beloofde een diepgaand onderzoek. „Er komen snel antwoorden”, twitterde Trump. Trump suggereerd­e dat „losgeslage­n moordenaar­s” binnen de Saoedische staat erachter zitten, vlak nadat hij had gebeld met koning Salman. Deze formulerin­g moet voorkomen dat de verdwijnin­g leidt tot een crisis.

Zondagavon­d belde Salman al met Trump en de Turkse president Erdogan. In het telefoonge­sprek met Erdogan bevestigde hij de broederlij­ke relaties tussen Saoedi-Arabië en Turkije. Hij bedankte Erdogan voor het opzetten van een gezamenlij­ke werkgroep om de zaak te onderzoeke­n. Maandag kregen Turkse rechercheu­rs eindelijk toegang tot het consulaat, zij het in het bijzijn van Saoedische functionar­issen. Ze zouden nieuw bewijs hebben gevonden voor de moord. trad maandag, vóór de inspectie door Turkije, een schoonmaak­ploeg aan.

 ??  ?? Bij de Saoedische ambassade in Istanbul
Bij de Saoedische ambassade in Istanbul

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands