Sewer plan made more ac­cept­able

Auckland City Harbour News - - NEWS - By EMMA WHIT­TAKER

Car parks should be the only ca­su­al­ties of the Cen­tral In­ter­cep­tor in Mt Al­bert War Me­mo­rial Re­serve.

Three shafts will need to be dug in the park to al­low for con­struc­tion, ven­ti­la­tion, and main­te­nance of the 13 kilo­me­tre pipe­line that will run be­neath it from 2017.

The pipe­line is to re­place the de­te­ri­o­rat­ing sewer line that ser­vices the cen­tral Auck­land isth­mus and will run from West­ern Springs to the Man­gere Waste­water Treat­ment Plant.

The bulk of the tun­nel’s con­struc­tion will hap­pen un­der­ground and at the plant, West­ern Springs, and on May Rd in Mt Roskill.

The re­serve is one of 16 smaller sites where shafts will be dug.

They are to be per­ma­nently cov­ered and sit flush with the ground. It’s likely they will only be opened to vent gasses once ev­ery two to five years if a se­vere weather event causes a bub­ble in the pipe.

Con­struc­tion isn’t due to start un­til 2017 and Water­care has been work­ing with the Al­bert-Eden Lo­cal Board over the past year to come up with a blue­print for work.

The plan will see the shafts and ven­ti­la­tion duct con­structed in the car park, rather than in the green space as was orig­i­nally pro­posed to res­i­dents last year and ob­jected to by some.

The new plan will also mean the shafts are built at least 40 me­tres away from the near­est home, rather than 15 me­tres.

This should help spare res­i­dents from noise and vi­bra­tions that will come from blast­ing needed to get through the bedrock be­neath the park.

The trade-off is that the re­serve will lose around 60 park­ing spa­ces, but the board will seek mit­i­ga­tion for them.

Al­bert-Eden Lo­cal Board chair­man Peter Haynes says the board has found the best so­lu­tion.

‘‘What­ever op­tion we went with there are go­ing to be some peo­ple who aren’t happy.

‘‘On the whole I think most res­i­dents will be happy,’’ he says.

Mov­ing the work away from homes has meant mov­ing it closer to the recre­ation cen­tre.

‘‘Users of the rec cen­tre might be in­con­ve­nienced for an hour or two when they come to visit, but that will be the ex­tent of their in­con­ve­nience. If you were liv­ing next door there wouldn’t be much you could do,’’ Mr Haynes says.

A sound bar­rier is to be put up around the park dur­ing con­struc­tion.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.