Bath­rooms

The in­ter­nal bath­rooms in the Home of the Year 2017 work with na­ture for a lux­u­ri­ous fin­ish.

HOME Magazine NZ - - Contents - Ar­chi­tect . . . . . . Christo­pher Beer Pho­tog­ra­phy . . Pa­trick Reynolds Location . . . . . . . Cam­bridge, Waikato Brief . . . . . . . . . . . . Cre­ate two lux­u­ri­ous in­ter­nal bath­rooms while work­ing to a tight bud­get.

Lux­ury achieved in five dif­fer­ent ways

You’ve used slate here, which you’ve used else­where in the house. What was the at­trac­tion? Slate is fan­tas­tic ma­te­rial be­cause it’s so au­then­tic: just tiles split from nat­u­ral stone. Visu­ally, it con­veys both lux­ury and rus­tic­ity and, when used in a bath­room, brings warmth to a space which can of­ten feel overly cool and slick. Stand­ing on its rough and un­even sur­face brings a nat­u­ral, pri­mal feel­ing to show­er­ing – like stand­ing on a rock be­neath a water­fall. The two bath­rooms are in­ter­nal. How did you get light into the space? Large sky­lights are used, which flood the spa­ces with a beau­ti­ful, dif­fused nat­u­ral light. We were work­ing within a tight bud­get, so the sky­lights were cre­ated us­ing sim­ple, low-cost ma­te­ri­als: cor­ru­gated poly­car­bon­ate roof­ing above with a flat, twin-wall poly­car­bon­ate sheet be­neath. Tell us about the door from the bed­room – there’s no han­dle? We wanted the shower room to be pri­vate and feel quite sep­a­rate from the bed­room, so the door is dis­guised from the out­side as a weath­er­board-clad wall. Be­ing han­dle-less re­in­forces this ap­pear­ance, and to open the door, one sim­ply pushes (in the right place) and en­ters the room – the door self-closes be­hind. Bath­rooms are ex­pen­sive and the bud­get was tight, yet the re­sults feel lux­u­ri­ous. How did you achieve that? Lux­ury can be con­veyed by vis­ual el­e­gance and sim­plic­ity, and also through the feel and sub­stance of fit­tings and sur­faces. The bud­get was al­lo­cated ac­cord­ingly, and firstly fo­cused on things that are seen and touched – qual­ity tap­ware and tiles. Slate is used ex­ten­sively to en­ve­lope and im­bue the space with that sense of qual­ity and lux­ury. There’s no cab­i­netry around the sink. How did you deal with stor­age? Func­tion­al­ity is im­por­tant with small spa­ces, so we lo­cated stor­age within a wall to the side of the basin, be­hind full-height bi-fold doors. These doors fold open to re­veal floor-to-ceil­ing stor­age, and their location means that they can re­main open while the room is in use. The doors are flush with the ad­ja­cent wall sur­face, so when they’re closed they’re in­vis­i­ble, giv­ing the room a clean, un­clut­tered ap­pear­ance and en­hanc­ing the feel­ing of spa­cious­ness.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.