Q&A

HOME Magazine NZ - - News - ME­GAN ED­WARDS Me­gan Ed­wards Ar­chi­tects

What did you set out to achieve with this ren­o­va­tion?

A trans­for­ma­tion of the ex­ist­ing liv­ing spa­ces, so that they were light and en­joy­able to oc­cupy. The project in­volved a modest change to some spa­ces that were av­er­age – they were stiff and dark. In terms of light, the larger north­ern win­dow was trans­for­ma­tive. An un­usual veran­dah on the rear of the house – prob­a­bly not orig­i­nal – was changed to be­come a us­able out­door room with the Lou­vretec roof al­low­ing mod­er­a­tion of west­erly light. The ef­fects of light en­liven the room now. We also cre­ated a gar­den bed­room us­ing the old mono­pitch lean-to.

We know cre­ativ­ity loves re­straint. How did the con­sent process for a 1900s villa in a con­ser­va­tion area im­pact the plans?

I orig­i­nally had more rad­i­cal plans for a clerestory cut into the liv­ing spa­ces but it was con­sid­ered too as­sertive by Coun­cil’s her­itage ad­vi­sors. The more re­strained scheme de­liv­ers es­sen­tial el­e­ments while pre­serv­ing the dig­nity of the villa in this street of vil­las.

You’ve de­scribed the ap­proach to this ren­o­va­tion as nu­anced. How has that tran­spired?

Given that we weren’t adding much in terms of space, the scheme was all about nu­ance: mak­ing ex­ist­ing spa­ces work bet­ter. I do like the new veran­dah, in­cor­po­rat­ing the Lou­vretec roof with the feath­ered-edge cedar sof­fits and cop­per spout­ing. This new roof unites the villa with the un­usual ex­ist­ing mono­pitch lean-to.

Talk us through one of your favourite fea­tures – the arch and door­way into the new kitchen and liv­ing room.

We lo­cated the new door to the liv­ing rooms un­der the arch, mak­ing the new work dis­tinct from the old – frame­less glass sep­a­rates the new door from the old arch. And the new tran­som and mul­lions pro­vide a great con­trast to the shape of the arch.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.