Wa­ter mark

Lloyd Hart­ley trans­form a 60s box in Herne Bay

HOME Magazine NZ - - Contents -

The own­ers have just re­turned from hol­i­day and they couldn’t be hap­pier to be home. With a tran­quil view of Coxs Bay in Auck­land’s Waitem­atā Har­bour, and light fil­tered through pōhutukawa, their newly ren­o­vated home is a hol­i­day in it­self. Their brief to Ben Lloyd and Mike Hart­ley of Lloyd Hart­ley Ar­chi­tects was to cre­ate a beach house in the city. “It’s ex­tremely peace­ful,” says one of the own­ers. “What­ever day you’ve had, you can come here and for­get about it.” The orig­i­nal home was a shape­less 1960s box with a block base and brick top. But if it had been bowled, ex­ist­ing us­age rights on the south bound­ary would have been lost; a new foot­print would have to re­tract into the sec­tion. In­stead, Lloyd and Hart­ley re-imag­ined the top storey as a liv­ing area in the same shape as the orig­i­nal, only with an en­tirely new roof and struc­ture, and open­ness to the view. An ex­ten­sion – con­tain­ing the main bed­room and three chil­dren’s bed­rooms – stretches to a slop­ing gar­den at the back of the prop­erty. An­other sig­nif­i­cant move: the garage now sits un­der the new bed­rooms and a space be­low the ex­ten­sion cre­ates a cov­ered en­try court. (A me­dia room and pool, mean­while, are pend­ing.) It’s the first fam­ily home for the own­ers and their three daugh­ters – the cou­ple had young twins when the project started and wel­comed a third daugh­ter along the way. Be­fore em­bark­ing on the ren­o­va­tion, the fam­ily lived in the house for two years to get a feel for the place, and it then took more than four years of work­ing with the ar­chi­tects to strike the right bal­ance of what they wanted to achieve. The house was the first ma­jor project that Lloyd and Hart­ley took on af­ter es­tab­lish­ing their prac­tice. “There were a few it­er­a­tions that time al­lows you to work through,” says Lloyd. “It’s a col­lab­o­ra­tive process – we’re cer­tainly not closed to our clients’ ideas be­cause, ul­ti­mately, they live there.” The sim­ple pitched-roof form be­lies the com­plex­ity of the al­ter­ations that took place. The house is reached down a long, straight drive­way, which opens out into the en­try court, a roomy pull-up space that bor­rows a rest­ful view of the neigh­bour’s ten­nis court. “Now, if some­one comes to see you, they are stand­ing un­der shel­ter rather than wait­ing in the rain,” says Hart­ley. And it’s a lovely place to dwell. There’s wel­come con­tain­ment in the court’s tim­ber-lined ceil­ing, while traver­tine tiles are car­ried through into the in­te­rior, the flush ef­fect vis­i­ble through full-height glass pan­els that wrap the gallery-like space where a com­mis­sioned sculp­ture stands. The full-height tim­ber door strikes just the right note with a col­umn of brass – it runs the height of the door, set into it, pro­ject­ing at an el­e­gant an­gle in the cen­tre to form a han­dle. A slim light crosses the en­tire tim­ber ceil­ing, stop­ping at the door. The main liv­ing area, which fringes the wa­ter, has be­come an open-plan kitchen, din­ing and liv­ing

The view be­comes part of the liv­ing area, which en­com­passes the lou­vred deck.

Fac­ing page, right The bulk­head above the kitchen win­dow ob­scures neigh­bour­ing views. The ‘BCN’ barstools by Harry & Camila for Kristalia are from Matisse. The ‘Side to Side’ din­ing ta­ble by QLiv is from ECC. The ‘La­cla­sica’ din­ing chairs by Je­sus...

Above Be­spoke de­tails, such as the el­e­gant brass balustrade, fea­ture through­out the home. Fac­ing page, top Jen­son guards the hall­way that con­nects to the rear gar­den.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.