GO WITH THE FLOW

This fam­ily dwelling has a won­der­ful ease to it that was well worth the wait.

Homestyle New Zealand - - CONTENTS - WORDS Leanne Moore PHOTOGR APHY He­len Bankers

This fam­ily dwelling has a won­der­ful ease to it that was well worth the wait.

LIKE A GOOD CUP OF COF­FEE, RE­BECCA AND PAUL

Hawthorn gave the re­design of their Auck­land home time to per­co­late. The cou­ple spent five years imag­in­ing how to trans­form its 1970s lay­out to meet the needs of mod­ern fam­ily life, un­til last year, when they were ready to be­gin the ma­jor makeover, strip­ping the two-storey home of its dated fea­tures, switch­ing the liv­ing area from up­stairs to ground level and adding a new pavil­ion-style wing.

“The lay­out was all wrong for how we wanted to live,” says Re­becca. “The main liv­ing was up­stairs, which was a night­mare when the kids were lit­tle be­cause they al­ways wanted to be out­side and it was dif­fi­cult to keep an eye on them from in­side.”

Re­becca and Paul have cre­ated their own pri­vate oa­sis. “I re­ally wanted the home to have a flow from the in­side out,” says Re­becca. Pre­vi­ously the liv­ing area was po­si­tioned to take ad­van­tage of the har­bour views. One of the ben­e­fits of get­ting to know the site well be­fore ren­o­vat­ing was that they re­alised they could have ground-floor liv­ing and re­tain their view of Ran­gi­toto. “We’ve ended up with the best of both worlds,” says Paul.

The en­trance re­mains in the same spot, but the main liv­ing area is housed in the new north-fac­ing ad­di­tion that catches all-day sun. The sud­den ex­pan­sion of the gen­er­ous liv­ing area from the en­try­way of­ten catches vis­i­tors off guard. “Ev­ery­one en­joys the sur­prise when they come around the cor­ner into this space,” says Paul.

This area leads to a re­sort-style gar­den and swim­ming pool, and when the doors are open there’s a seam­less con­nec­tion be­tween in­side and out. “I love that I can be at the kitchen bench and watch my kids in the pool,” says Re­becca. “And they love be­ing able to run in­side to grab some­thing to eat be­fore head­ing back out to play.”

The in­te­rior is so­phis­ti­cated and glam­orous, but re­lax­ation and prac­ti­cal­ity are also strong themes. Mak­ing a com­fort­able •

“I love that I can be at the kitchen bench and watch my kids in the pool. And they love be­ing able to run in­side to grab some­thing to eat be­fore head­ing back out to play.”

The chil­dren can re­treat up­stairs to their own re­lax­ation zone for pizza and movies while the adults crank up the mu­sic and dim the lights down­stairs.

home for their chil­dren Is­abella and Miller was key for the cou­ple. There are times when the house is im­mac­u­late, and days when it has a more laid-back, lived-in look. “We want it to have a re­laxed vibe that suits our fam­ily life,” says Re­becca. “I wanted to cre­ate a place where the chil­dren were happy to bring their friends, and so far it’s work­ing re­ally well.”

When Re­becca and Paul are en­ter­tain­ing, the chil­dren can re­treat up­stairs to their own re­lax­ation zone to gather in the play­room on the over­sized so­fas for pizza and movies while the adults crank up the mu­sic and dim the lights down­stairs. “Hav­ing [spa­ces that work] so well for both adults and chil­dren is one of my favourite parts of our home,” says Re­becca.

An in­ter­na­tional fash­ion buyer, Re­becca’s of­ten sur­rounded by colour and pat­terns, so at home she prefers more muted tones and al­lows tex­ture and thought­fully cho­sen ob­jects to pro­vide sub­tle de­tail. The home’s dé­cor was built around the dark oak floor­ing, which was Paul’s idea. “He saw it at a sup­plier’s and loved it,” says Re­becca. She dis­cov­ered the cop­per light­ing, and ev­ery­thing else fell into place from there.

The cou­ple worked with ar­chi­tect Paul Clarke from Stu­dio2 Ar­chi­tects, but brought a lot of their own ideas to the ta­ble. “He was our sec­ond ar­chi­tect – be­cause the first one didn’t want us closely in­volved in the project,” says Re­becca. “Paul was great – he took our ideas and then added his magic to them. We love what we’ve ended up with.”

This is the sec­ond ren­o­va­tion for the cou­ple; their first project to­gether was giv­ing a new lease of life to a bun­ga­low in One­hunga. “Paul and I work re­ally well to­gether,” says Re­becca. “He’s not your av­er­age builder – he’s ac­tu­ally a gifted de­signer who can imag­ine how some­thing will look, and he’s got the tal­ent to build it as well.”

The pair en­joyed the process so much they reckon they have a few more ren­o­va­tions in them. “But,” says Re­becca, “for now, we just want to en­joy what we’ve cre­ated here.”

OP­PO­SITE & ABOVE Miller, Re­becca, Paul and Is­abella en­joy a snack in the kitchen de­signed by Colleen Holder De­sign. “I’ve al­ways wanted to do a black kitchen – I like the glam­our and drama of such a dark pal­ette,” says Re­becca. “Our brief was to have a su­per-func­tional space with a cen­tral is­land bench that would serve as a break­fast bar, workspace and cock­tail bar.” Sleek pow­der­coated alu­minium shelves with oak dow­elling are among the de­sign details in this space, which also fea­tures an art­work Re­becca cre­ated by hav­ing an im­age orig­i­nally in­tended for fab­ric ap­plied to a can­vas.

ABOVE LEFT The oak ve­neer cab­i­netry in the kitchen con­tin­ues into the ad­join­ing sunken lounge. Re­becca found the pat­terned cush­ion on a trip to Noosa, Aus­tralia; the vel­vet cush­ions are from Città. ABOVE RIGHT Floor-to-ceil­ing glass stacker doors from Alu­minium City al­low an easy tran­si­tion to the re­sort-style out­door area. OP­PO­SITE

LEFT A patch­work vin­tage rug from Source Mon­dial is a stand­out piece in the lounge, where a Sto­vax Riva Stu­dio wood-burn­ing fire­place set into folded steel tiles by Pow­er­surge pro­vides warmth in win­ter.

OP­PO­SITE RIGHT Part of the stair­well is en­cased in cop­per pan­els cre­ated from the home’s orig­i­nal down­pipes. Ad­di­tional cus­tom-made cop­per tiles were added to cre­ate a strik­ing fea­ture wall. An art­work by lo­cal artist Flox draws the eye to­wards the land­ing.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.