Kiosk to re­place i-Site in CBD

Car park re­design and toi­lets also planned

Kapi-Mana News - - NEWS - By KRIS DANDO

New public toi­lets and a kiosk cost­ing $ 500,000 are to be in­stalled in Cob­ham Court in Porirua’s city cen­tre by Oc­to­ber, and ap­proval has been given to de­mol­ish the i-Site build­ing.

The first stage of a re­design for the car park was signed off by Porirua City coun­cil­lors at last Thurs­day’s Te Komiti meet­ing. Ar­chi­tects from the Isth­mus Group out­lined op­tions for the kiosk, which will likely have a re­tail ten­ant and will be placed op­po­site the i-Site. A ten­ant is be­ing sought. A grassed area where the cen­tral strip of car parks will be built to cre­ate a wider pedes­trian space, com­plete with seat­ing.

Resur­fac­ing paved ar­eas, re­moval of some car parks, light­ing and sig­nage will cost about $960,000. Work be­gins in May.

The re­designed car park will still be a one-way lay­out.

Porirua mayor Nick Leggett said it was a while com­ing, but he was com­pli­men­tary of the ar­chi­tects’ work.

‘‘The res­i­dents will be ex­cited to see stuff hap­pen­ing,’’ he said. ‘‘This is part of a good ac­tion plan and it will make the area that much more at­trac­tive.’’

Coun­cil­lor Ken Dou­glas said the re­freshed look for Cob­ham Court was good and that speed in get­ting the work done was im­por­tant.

Te Komiti chair­man Euon Mur­rell said at­tract­ing qual­ity re­tail­ers to the city cen­tre was cru­cial, so a kiosk, along with other ini­tia­tives like pop- up shops and ex­hi­bi­tions in va­cant shops, was pos­i­tive.

Longer- term im­prove­ments in­clude a shared ve­hi­cle/pedes­trian re­con­fig­u­ra­tion for Serlby Place, road­ing lay­out changes, im­proved ac­cess to Cob­ham Court from the rail­way sta­tion and new bus shel­ters in Sta­tion Rd.

The fu­ture of the Canopies will go out for public com­ment as part of the coun­cil long-term plan process.

Mur­rell said he was get­ting ex­cel­lent feed­back about the open­ness with­out the cov­er­ings, but com­ment from the public was needed be­cause there were three op­tions – full re­place­ment, part re­place­ment or no re­place­ment.

New lay­out: An artist’s im­pres­sion of the new Cob­ham Court lay­out, with kiosk and public toi­lets.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.