THE UR­BAN RU­RAL EX­PE­RI­ENCE

A new home south of Auck­land blends city chic with ru­ral rus­tic.

NZ Lifestyle Block - - Advertorial -

If there was a word that de­fined the home that Mark and Manyu Wood­ward have cre­ated on the out­skirts of the South Auck­land com­mu­nity of Tuakau it might well be ‘rur­ban­i­sa­tion’. It’s the hy­brid word that ex­plains how con­tem­po­rary edgi­ness can feel right at home in the coun­try.

It helps that Mark’s job as a con­cept de­sign con­sul­tant re­quires him to test new ideas and push the bound­aries of what works where peo­ple come to eat, drink and play.

Al­though there is a city slick­ness to their home, the Wood­wards love the ‘com­pletely off the beaten track’ land they’ve built on.

“We have north-west views down the val­ley with Tuakau town­ship in the dis­tance. It is a truly ru­ral set­ting so we felt the rus­tic look of board and bat­ten would suit the lo­ca­tion and out­look.”

For that and other rea­sons, Cus­tomkit came on board as a build­ing part­ner.

From the out­side the home looks like a pleas­ant ru­ral home, but it is on the in­side that things re­ally come alive. Cus­tomkit’s LVL por­tals pro­vided the means to cre­ate dra­matic liv­ing and en­ter­tain­ing ar­eas. Mark and Manyu used this to their ad­van­tage in de­sign­ing their own dec­o­rated ex­posed trusses and rak­ing ceil­ing.

Eat, drink and play

En­ter­tain­ing and en­joy­ing wide open spa­ces came very much to the fore in de­vel­op­ing the plans for their four bed­room home says Mark.

“The Cus­tomkit build­ing sys­tem gave us the means to cre­ate ar­eas that flowed to­gether but that also func­tioned on their own. We went af­ter an in­dus­trial feel to the in­te­rior de­sign with the open plan kitchen, din­ing area and lounge. This is ac­cen­tu­ated with the pol­ished con­crete floors also be­ing a fea­ture.”

Bath­rooms have been fit­ted with be­spoke, clas­si­cal English-style but­ler sinks. A se­cret gar­den out­look for the main bath­room and a re­cessed front deck area adds to the mod­ern feel­ing that Mark and Manyu cher­ish.

While much of the over­all project was big on de­tail and scale, two episodes in par­tic­u­lar will re­main in their mem­o­ries. One was the on-site in­stal­la­tion of the ex­posed trusses which, from both an en­gi­neer­ing and trans­port per­spec­tive, was no mean feat.

The other, and per­haps with the most press­ing life­style out­comes, was in­stalling a cast iron, 250kg claw foot bath tub in the main bath­room through the win­dow.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.