A CUT ABOVE

– the hair sa­lon re­defin­ing in­dus­trial chic

Simply You - - Contents - asc­sa­lon.com

Nes­tled among the art gal­leries and jew­ellers on Par­nell Rd in Auck­land is a hair sa­lon that is giv­ing cus­tomers a very stylish ex­pe­ri­ence in­deed. Opened in July by hus­band and wife team Stephen and An­drea Cockle, ASC Sa­lon is split across two dis­tinct lev­els. A veiled en­try leads into the ground floor of the sa­lon, which is des­ig­nated for cut­ting and styling, while up­stairs is a com­fort­able lounge area for those un­der­go­ing lengthy treat­ments, com­plete with a cof­fee ma­chine and a bar stocked with wine and beer.

The cou­ple worked with Auck­land-based de­sign prac­tice Ma­te­rial Creative for the in­te­rior fitout. “The brief was an in­dus­trial aes­thetic, while still be­ing warm and invit­ing,” ex­plains direc­tor Toni Brandso. “They wanted a space that would be un­ex­pect­edly cool in the heart of the very tra­di­tional Par­nell sub­urb.”

Black steel work­sta­tions – cus­tom-made by sculp­tor, black­smith and artist Jon Hall from Forg­ing Stu­dio – fea­ture across both floors, help­ing to trans­form the heritage build­ing into a more con­tem­po­rary space.

“We took out the old wooden stair­case and cre­ated a new steel and mesh stair­case and plat­form that al­low more room un­der­neath for ad­ding an­other wash­basin,” ex­plains Brandso.

The harder, more in­dus­trial el­e­ments of the de­sign, such as glass, pol­ished con­crete and me­tal, are off­set with warm­ing tex­tures like wood and touches of colour. The larger, more airy space up­stairs boasts a high stud and sash win­dows, while a fea­ture wall cov­ered with Nu­v­o­lette cloud wall­pa­per from Cole & Son’s For­nasetti II col­lec­tion soft­ens the room. “I wanted to cre­ate a space within the wash area where peo­ple would feel calm,” says Brandso. “I saw the cloud wall­pa­per at Icon Tex­tiles a while ago and saved it in my mem­ory bank for a rainy day.”

Floor-to-ceil­ing her­ring­bone tiles line the hall­way at the rear of the down­stairs sa­lon, while white light­ing, rather than yel­low, mim­ics day­light, mak­ing hair colour­ing eas­ier. The work­sta­tions are free­stand­ing and move­able to al­low re­con­fig­ur­ing of the sa­lon as the busi­ness grows. “It does feel a bit like you churn clients in and out when you’re in a big, busy sa­lon,” says An­drea. “We wanted to be able to give our clients the ser­vice they ex­pect and de­serve.”

Top: the up­per floor of the sa­lon mixes heritage fea­tures, like sash win­dows, with con­tem­po­rary ma­te­ri­als.

Mid­dle: cus­tom­made black steel work­sta­tions down­stairs can be moved as the busi­ness grows.

Bot­tom: a com­fort­able lounge area up­stairs al­lows clients hav­ing longer treat­ments to re­lax.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.