3 A clever ex­ten­tion

Your Home and Garden - - Your Renovation -

In 2008 Gail and Cory added an ex­ten­sion to the rear of the home to ac­com­mo­date the re­quire­ments of a grow­ing family. The kitchen and ad­join­ing liv­ing area were prov­ing too small. They briefly con­sid­ered adding a loft con­ver­sion but cost es­ti­mates made that op­tion un­eco­nom­i­cal. They en­gaged an ar­chi­tect to en­sure the planned ad­di­tion did not de­tract from the villa’s orig­i­nal style. The ex­ten­sion’s roof and win­dows fol­low the same lines as the orig­i­nal struc­ture, mak­ing it dif­fi­cult to dis­tin­guish the old from the new. French doors from the new liv­ing space open out to a shel­tered deck area which is a sun trap all year round.

Prior to ex­tend­ing the back of the home, floor cov­er­ings dif­fer­en­ti­ated each zone: lino in the kitchen gave way to car­pet in the liv­ing area. Now, wooden-look vinyl plank­ing through­out has trans­formed the space. A free­stand­ing is­land bench added last year has re­placed a tres­tle ta­ble bal­anced on baked bean cans which served as a stand-in while Gail de­lib­er­ated over whether to make the in­stal­la­tion per­ma­nent. “I just wanted to be sure that we wouldn’t re­gret putting in an is­land and break­ing up the space. It’s great.”

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.