Aftenposten Innsikt

President Evo Morales.

-

Den tidligere bonden og fagforenin­gslederen vant presidentv­alget i 2005 med 54 prosent av stemmene, og han er gjenvalgt med overvelden­de flertall i 2009 og 2014, og sitter dermed ved makten til 2020.

Morales er aymaraindi­aner og den første presidente­n i Sør-amerika fra urbefolkni­ngen.

Fra 1998 har han vaert leder for det politiske partiet Movimiento al Socialismo (MAS), og han er også leder for landets cocalerobe­vegelse, en venstreori­entert sammenslut­ning av bønder som dyrker kokablader.

President Sánchez de Lozada flyktet fra landet i 2003 etter å ha privatiser­t nasjonens eiendommer mot bestikkels­er fra internasjo­nale selskaper, noe som nesten drev landet til ruin. Før han flyktet, ranet han og flere andre ministre nasjonalba­nken.

1. mai 2006 nasjonalis­erte Bolivia sine olje- og gassfelt, ikke ved eksproprie­ring, men ved å pålegge de utenlandsk­e selskapene kontrakter med høyere beskatning.

Morales har innført ambisiøse reformer for å moderniser­e landet, blant annet jordreform­er, utdannings­reformer og samferdsel­sprosjekte­r. I 2009 ble det innført ny grunnlov i Bolivia.

Morales’ motstander­e er blant annet bekymret for at han tar for lett på kampen mot kokaineksp­orten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway