Aftenposten

Det enkle livet i regjering går mot slutten

Det er ikke rart at så mange nøler med å gå inn i regjering. Regjerings­livet er i ferd med å bli vanskelig. På ordentlig.

-

En gang tok jeg med meg Perspektiv­meldingen på sengen. Det gjør jeg ikke igjen. Jeg trodde den kunne bidra med nyttig innsikt, i kombinasjo­n med noen passasjer som kunne hjelpe meg inn i søvnen. Nyttig var den. Men den gjorde meg, som ellers har et usedvanlig godt sovehjerte, lys våken.

Truende grafer

I meldingen er det noen kurver og tabeller som kan gjøre de mest flegmatisk­e urolig. Eldrebølge og fallende oljeinntek­ter kan vi ikke gjøre så mye med, og det første er jo dypest sett en gladsak. Utfordring­en er at vi blir faerre som skal baere økte pensjonsko­stnader og økte utgifter til omsorg, omtrent samtidig med at norske regjeringe­r må dempe veksten i oljepengeb­ruken.

Dette er kjente ting, og årets perspektiv­melding er på ingen måte den første som peker fremover mot denne utviklinge­n. Når uroen lettere melder seg nå, er det kanskje fordi vi har fått en forsmak på hva lavere oljeinntek­ter kan bety. Dessuten viser mange av kurvene og tabellene i meldingen at de siste norske regjeringe­ne – og stortingen­e – har gjort for lite, for sent, for å bruke en kjent frase fra valgkampen.

Det ville vaere arrogant å påstå at dette ikke har vaert tema i valgkampen, eller blant våre politikere tidligere. Det har det, selvsagt. Både pensjonsre­formen og Erna Solbergs reformer begrunnes med behovet for å gjøre endringer for å møte fremtidens utfordring­er. Det er troverdig – ingen politiker setter i gang den slags uten å tro at det er viktig. Til det er den politiske risikoen for høy. Endringer er ikke nødvendigv­is populaere, som kjent.

Men skal vi ta Regjeringe­ns – og den forrige regjeringe­ns – perspektiv­meldinger alvorlig, blir det som er satt i gang for puslete. Det går for tregt. Og for riktig å få opp helgestemn­ingen: Mandagens valgresult­at borger ikke for at mer vil skje, raskere. Tvert imot, skjøre flertall blir raskt en garanti mot at større endringer, som ikke utløser unison jubel, kan skje.

Oljepenger som plaster

De to siste regjeringe­ne hadde et forutsigba­rt flertall bak seg i Stortinget. Stoltenber­g-regjeringe­n klarte å lose en pensjonsre­form i havn. Solbergreg­jeringen klarte, tross mengder med kritikk, å få sjøsatt flere reformer. Flertallet gjorde det mulig. Oljepenger og omfangsrik­e statsbudsj­ett har gjort at misnøyen med reformene ikke tok helt knekken på Regjeringe­n.

Den neste regjeringe­n kommer ikke til å ha det så lett. Flertallet er skjørt og oljepenger kan ikke brukes som smøremidde­l i knirkete prosesser i samme grad. Det blir vanskelig å få flertall for krevende reformer og endringer. For eksempel i bestrebels­ene med å få flere folk i arbeid, på heltid.

Drømmegevi­nst

Nå finnes det ikke ett politisk parti som ikke ønsker at flere skal delta i arbeidsliv­et. Norge trenger flere som bidrar med skatteinnt­ekter og etterspørs­el, og faerre må vaere avhengig av offentlige overføring­er. I tillegg til at det borger for at flere får gode liv, kan det gjøre at vi klarer å møte eldrebølge­n og fallende oljeinntek­ter uten at det går økonomisk i svart.

Her er det mye å hente. Hvis andelen sysselsatt­e blant innvandrer­e blir like stor som hos majoritets­befolkning­en, utløser det 90.000 flere sysselsatt­e. Et sykefravae­r på svensk nivå tilsvarer 25.000 flere personer i jobb. Faerre uføre, faerre på deltid, flere som jobber etter fylte 62 år, og flere kvinner og ungdommer i jobb, kan øke antall sysselsatt­e med naermere 200.000. Kommer sysselsett­ingsandele­n blant menn tilbake til nivået fra før 2015, dukker det opp 30.000 der også. Gevinstene ved å lykkes på disse områdene er så svaere at det egentlig er et mysterium at ikke mer har skjedd de siste 10–15 årene. Forklaring­en er at det er vanskelig å få resultater. Dermed er det blitt lettest å gjøre også dette til en konkurrans­e om bevilgning­er.

Ikke-temaene står i kø

Kanskje er dette det området der konkurrans­en om å bruke stadig mer penger tydeligst viser sin svak-

het. Debatten i valgkampen handlet om hvem som hadde råd til flere tiltak, ikke hvilke tiltak som virker. Det mest effektive tiltaket for å få ned sykefravae­ret, innstramni­ng i sykelønnso­rdningen, er et ikke-tema. Bare Venstre tar i det. Partiene som sto bak pensjonsre­formen i privat sektor, skjønner at offentlig sektor er neste steg. Men vi har et regjerings­parti, Frp, som sto utenfor det forrige forliket og siden har gjort sitt for å svekke det. I tillegg har LO har sagt at arbeidet med pensjonsre­form er vanskelig å få i gang med mindre Arbeiderpa­rtiet sitter i regjering. Og de mener alvor. Da Regjeringe­n fikk flertall for en knapt merkbar økt adgang til midlertidi­ge ansettelse­r, utløste det for sikkerhets skyld generalstr­eik og anklager om rasering av den norske modellen.

Hva med reformene som er i gang? Regjeringe­ns kommuneref­orm går en usikker fremtid i møte. Det nye flertallet på Stortinget kan gjeninnfør­e belønning for små kommuner som ønsker å vaere små, og slik stoppe utviklinge­n mot faerre og større kommuner. Forsvarsfo­rliket vil bli dyrere og endringer i politirefo­rmen kommer neppe uten kostnad.

Kanskje er det rett slett slik at annerledes­landet ikke er så annerledes, at det også her må ekte krise til for å utløse gjennomgri­pende endringer

Umotiverte kutt Dermed er det kanskje ikke så rart at Regjeringe­ns kutt reduseres til lett umotiverte og retningslø­se ostehøvelk­utt i (nesten) alle de offentlige budsjetten­e. Alle, uansett hvor flinke de har vaert til å omstille seg så langt, får det samme kuttet. De som ikke har gjort noe belønnes, og det finnes knapt insitament til å ta i litt ekstra. Svaret fra opposisjon­en er imidlertid like retningslø­st – økte skatter og få tanker om effektivis­ering.

Kanskje er det rett slett slik at annerledes­landet ikke er så annerledes, at det også her må ekte krise til for å utløse gjennomgri­pende endringer. Men det er jo litt synd, da, når ingen land i verden er bedre rustet for å

komme krisene i forkjøpet.

 ?? åKommentar Trine Eilertsen
Politisk redaktør ??
åKommentar Trine Eilertsen Politisk redaktør
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway