Aftenposten

BERGENS STORE VM-FEST

- KURT. B.M. HAUGLI Bergen kurt.haugli@aftenposte­n.no

– Takk, Norge, sa gullvinner Tom Dumoulin.

– Slik har eg aldri sett Bergen, naermest roper en forbipasse­rende ung bergensjen­te i vrimmelen i sentrum der hvor syklistene tok av opp den spektakula­ere klatringen opp til Fløyen.

Slik hadde nok knapt Tom Dumoulin opplevd et sykkelritt før, selv om han har vaert med på mye før. Det var vilt, vakkert, og en usannsynli­g mengde tilskuere som ga alle ryttere et mentalt puff opp serpentins­vingene til Fløyen.

Nederlands­ke Tom Dumoulin ble båret opp i duskregnet av bergensk villskap til en seier som var svaert etterlengt­et. Han var favoritt, men da Chris Froome meldte sin ankomst til Bergen ble det mer usikkert.

– Jeg kan ikke tro dette. Det startet å regne, og jeg måtte ta det virkelig rolig i svingene før klatringen. Jeg tror også det var riktig av meg ikke å skifte sykkel før stigningen, sa en veldig, veldig lykkelig Tom Dumoulin etter at det hele var over.

Også han må få lov til å rose tilskuerne:

– Takk, Norge. Selv da det begynte å regne og på de siste kilometern­e til toppen var det en helt fantastisk stemning rundt meg, sa Dumoulin.

Sykkelbytt­edrama

Muligheten til sykkelbytt­e fra tung temposykke­l til lettere landeveiss­ykkel var blitt tillatt og satte en ekstra spiss på det hele. Dumoulin og Chris Froome gjorde det ikke. Den tidligere slovenske skihoppere­n Primoz Roglic byttet sykkel og kan trolig takke sykkelbytt­et for den overrasken­de sølvmedalj­en.

– Tusen takk til alle som kom opp hit i dag. Det var en fantastisk følelse å kjøre opp her i dag. Dette var stort. Takk, sa Chris Froome både høflig og oppriktig etter at han hadde kjørt inn til en noe skuffende bronsemeda­lje.

Men lenge før disse tre medaljevin­nerne tenkte på å reise til Bergen, var det mange skeptikere i syvfjellsb­yen. Det handlet om regn, et mulig underskudd, bilstengt by, hotellrom som ikke var solgt, og hviskerne snakket om fiasko i krokene. Så kom denne tempodagen.

Det ble dagen da Bergen ble sykkelby. Tre timer før den første rytteren hadde tenkt å naerme seg Skansen brannstasj­on på vei til Fløyens topp, krydde det av folk og flagg i rundt den smale veien opp. Her kom det til å bli trangt skjønte både arrangører og politi. Dermed måtte forsterkni­nger sendes ut og opp i åssiden.

På fotballpub­ene i sentrum var det sykkel på skjermen, og fra tidlig morgen var gatene fylt av tusener av skolebarn på sykkel. Mange hadde Chris Froome som favoritt til å vinne gullet.

Mesterskap har liksom ikke vaert Chris Froomes greie. Et mesterskap­sgull er noe han vil ha. Sykkelrytt­eren som jobber hardt for å oppnå legendesta­tus, tenkte at han skulle krone en sesong helt utenom det vanlige med å vinne også i Bergen. Det passer seg liksom ikke for en som vil skape sykkelhist­orie kun å stå med bronsemeda­ljer fra mesterskap. Han hadde to OL-bronse og to VM-bronse fra før. Det ble nok en bronse på ham.

– Jeg må vaere fornøyd med dette. Jeg gjorde alt i dag, og Tom Dumoulin var ustoppelig, sa Chris Froome etter at det hele var over.

Norges to innslag i festen, Andreas Vangstad og Edvald Boasson Hagen, ble sportslige statister, men ute i løypen var de hovedperso­ner. Da Edvald Boasson Hagen skulle sykle opp Fløyen, var det hele i ferd med å gå over i ren galskap.

– Jeg har ikke opplevd noe villere. Det tror jeg heller ikke utlendinge­ne har gjort, sa Edvald Boasson Hagen etterpå.

Han havnet til slutt på en 17. plass. Det var omtrent som forventet på forhånd.

Han var drøye to minutter bak vinner Dumoulin, og han mente selv at dette tegnet godt for det rittet som han virkelig satser på, søndagens fellesstar­t.

– Det var skikkelig gøy å kjøre. Har aldri kjørt en tempo med så mye folk. Når det er på det vondeste, blir du jaget opp av publikum.

Andreas Vangstad ble til slutt nummer 31.

Ble lagt merke til

TV 2 gjentok og gjentok nesten til det kjedsommel­ige at dette var en folkefest uten sidestykke. Greit å vaere selvgod, men hvordan reagerte de der ute i resten av sykkelverd­en.

– Tusen takk Bergen for å ha heiet på våre ryttere, tvitret det canadiske landslaget og inkluderte en video av folkelivet langs svingene opp til fløyen.

Flere tvitrere la ut bilder fra folketom sykkelaren­a i Doha i Qatar under fjorårets VM og kontret med bilde fra folkehavet opp til fløyen.

Det var ikke bare nordmenn som lot seg imponere.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Han vant ikke medalje, men han vant et ellevilt publikum opp til Fløyen. Det ble en fest Bergen knapt noen gang før har opplevd da Edvald Boasson Hagen dro seg opp den tøffe stigningen til Fløyen på avslutning­en av tempoetapp­en.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Han vant ikke medalje, men han vant et ellevilt publikum opp til Fløyen. Det ble en fest Bergen knapt noen gang før har opplevd da Edvald Boasson Hagen dro seg opp den tøffe stigningen til Fløyen på avslutning­en av tempoetapp­en.
 ??  ?? Gullvinner Tom Dumoulin på vei til toppen av fløyen. Han var favoritt og innfridde til tross for at Chris Froome meldte seg på til VM-tempoen i siste liten.
Gullvinner Tom Dumoulin på vei til toppen av fløyen. Han var favoritt og innfridde til tross for at Chris Froome meldte seg på til VM-tempoen i siste liten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway