Aftenposten

Departemen­tet diskuterte SSBansatte med Meyer

- SIGURD BJØRNESTAD

Meyer kaller det «uhørt innblandin­g».

Striden mellom Finansdepa­rtementet og Statistisk sentralbyr­ås (SSB) avgåtte sjef Christine Meyer (53) ruller videre. Meyer sier til Aftenposte­n at hun i hele sin tid i SSB er blitt utsatt for det hun kaller «mildt press» fra departemen­tet knyttet til innvandrin­g.

– Høytståend­e embetsmenn har ringt meg og sagt: «Hvis du uttaler deg om innvandrin­g, så bruker du av din kapital hos statsråden». De sa at jeg «må trå varsomt», sier hun.

Meyer har opplevd dette som forsøk på politisk kontroll.

– Hvis jeg ikke retter meg etter dette, har budskapet vaert at jeg kan miste støtte i andre saker, for eksempel knyttet til Teknisk beregnings­utvalget for inntektsop­pgjørene – TBU, sier Meyer.

Kan svekke tilliten

Kommunikas­jonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepa­rtementet benekter ikke noe av det Meyer sier.

– Dette har bakgrunn i at Meyer har gitt uttrykk for sine personlige meninger knyttet til innvandrin­g, sier Wålen.

– Finansdepa­rtementet har vaert opptatt av at objektivit­eten i byråets arbeid kan undergrave­s og tilliten svekkes dersom SSB-direktøren opptrer med politiske synspunkte­r, sier hun.

Wålen sier at også styret i SSB har vaert opptatt av dette.

– Det er dessuten problemati­sk når ledelsen gir en politisk begrunnels­e for om SSB bør eller ikke bør ha egen statistikk og analyser på utvalgte områder, sier Wålen.

Over til personalpo­litikken

VG skriver at Meyer få dager før sitt møte med finansmini­steren 30. oktober fikk telefon fra en toppbyråkr­at i Finansdepa­rtementet om at alt ville «gå fint» hvis forsker Erling Holmøy ble flyttet tilbake til forsknings­avdelingen.

Aftenposte­n har snakket med Finansdepa­rtementet og avgått SSB-sjef Christine Meyer om kontakten mellom dem.

De to partene står steilt mot hverandre i sin historiesk­riving.

I løpet av september og oktober var det ved flere anledninge­r kontakt mellom de to partene på telefon og i møter. Temaene var:

Om noen av SSBs regnemodel­ler skulle forbli i forsknings­avdelingen eller om de skulle flyttes ut til statistikk­avdelingen.

Om hvilke personer som skulle ha ansvaret for å utvikle og drifte to av modellene.

Kriteriene for å bestemme hvem av de SSB-ansatte som skulle bli vaerende i forsknings­avdelingen.

Skille person og modell

Én av disse modellene blir brukt til å fremskrive de langsiktig­e effektene av innvandrin­g. Personen knyttet til denne modellen er forsker Erling Holmøy.

Diskusjone­n mellom SSBs ledelse og departemen­tet gikk på om modeller og personer skulle følge hverandre i disse tilfellene.

Meyer ville ha frihet til å bestemme hvem som skulle jobbe med hvilke modeller, uavhengig av i hvilken avdeling de er plassert.

Finansdepa­rtementet har på sin side vaert bekymret for modellenes videre liv hvis nøkkelpers­oner på disse modellene ble satt til nye oppgaver.

Mange runder

Så har det vaert en lang prosess mellom departemen­tet og Meyer i mange steg:

Opprinneli­g vurderte SSBs ledelse å flytte noen av regnemodel­lene ut av forsknings­avdelingen.

Finansdepa­rtementets syn var at modellene burde forbli i forsknings­avdelingen. Dette miljøet var etter departemen­tets syn best egnet som et hjem for dem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway