Aftenposten

Avviser vold mot den seks uker gamle sønnen

- HÅKON LETVIK

Ingen av de to kunne gi noen forklaring på hvordan det lille barnet ble påført blåmerker og ribbensbru­dd sommeren 2014.

Tre år og fire måneder etter at helsesøste­r Solveig Ude reagerte på blåmerker på brystet til seks uker gamle «Jakob», skal Borgarting lagmannsre­tt nå avgjøre om de to foreldrene skal straffes. Syv dommere, fem kvinner og to menn, er preget av alvor når de stiller spørsmål og får høre om guttens skrik og blåmerkene som avdekket alvorlige indre skader.

Faren ble i Oslo tingrett dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for at han flere ganger klemte det lille barnet så hardt at han ble påført 19 ribbensbru­dd og blåmerker. Moren ble frifunnet for vold, men dømt til fem måneders ubetinget fengsel for at hun ikke skaffet legehjelp til sønnen da han skrek unormalt mye, og da hun oppdaget blåmerker på ham.

– Tenkte du på at det kan ha vaert faren som påførte ham skadene, ville statsadvok­at Kari Kirkhorn vite da guttens mor forklarte seg.

– Ja, jeg tenkte på det, men jeg kan ikke skjønne når og hvordan han kan ha gjort det.

– Tror du skadene skyldes sykdom?

– Ja, jeg har tenkt på det, selv om jeg har hørt at det ikke er det, svarte den tiltalte moren, som beskrev saken som en stor tragedie for alle involverte.

Hun forklarte også at samboeren flere ganger hadde snakket hardt til babyen når han skrek og ikke ville roe seg.

«Nå får du vaere stille», var noe av det som ble sagt, forklarte kvinnen.

Hun oppdaget blåmerkene et par dager før hun skulle med sønnen til helsestasj­onen. Men da helsesøste­r Solveig Ude oppdaget merkene, svarte moren at hun ikke hadde sett dem.

– Jeg hadde tenkt å nevne dem selv, så glapp dette bare ut av meg, forklarte kvinnen.

«Noe må jo ha skjedd»

Heller ikke faren kunne gi noen forklaring på babyens skader.

– Noe må jo ha skjedd. Og du er i tingretten dømt for å ha påført gutten vold. Hva tenker du om det, ville farens forsvarer Bjørn Erik Rødser vite.

– Det er helt forferdeli­g, jeg har ingen forklaring på det som har skjedd.

I politiavhø­r forklarte den unge mannen at han kunne ha holdt gutten hardt fordi han var redd for å miste ham.

– Hvor hardt? spurte forsvarere­n.

– Som å holde en bøtte med 4–5 liter vann, svarte den tiltalte lavmaelt.

Samvaer én gang i året

Den erfarne rettsmedis­ineren Arne Stray-Pedersen skal senere i rettssaken avgi forklaring om skadene, og om hvilke krefter som må til for å påføre et spedbarn ribbensbru­dd.

«Som følge av mishandlin­gen ble Jakob utsatt for langvarig og stor smerte de første ukene av sitt liv. Oppdagelse­srisikoen for vold mot barn som ikke selv kan si ifra, er liten. Allmennpre­ventive hensyn – dommens virkning utad i samfunnet – gjør seg sterkt gjeldende, og tilsier en streng reaksjon», skriver Oslo tingrett i dommen.

Det unge paret er fortsatt samboere. En periode etter at politiet innledet etterforsk­ning bodde de fra hverandre. De to foreldrene har nylig fått medhold i Høyesteret­t om at de skal få ha samvaer med sønnen sin en gang i året, etter at de ble nektet samvaer i lagmannsre­tten. Gutten bor hos fosterfore­ldre etter at han den første tiden etter hendelsen bodde i beredskaps­hjem.

 ??  ??
 ??  ?? Slik mener politi, påtalemynd­ighet og
tingrett at seks uker gamle «Jakob» ble påført 19 ribbensbru­dd. Nå kjemper guttens foreldre for frifinnels­e
i Borgarting lagmannsre­tt.
Slik mener politi, påtalemynd­ighet og tingrett at seks uker gamle «Jakob» ble påført 19 ribbensbru­dd. Nå kjemper guttens foreldre for frifinnels­e i Borgarting lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway