Aftenposten

Mulig latterbomb­e blir bare småmorsom

- Gunnar Germundson Mona Levin

tross alt bursdagen hans. Han får en sjanse til å rette opp situasjone­n, og avlegger jorden, i form av norske Bangstad, et besøk akkurat på den verste tiden, når julenisser og juleglitte­r, juleutstil­linger og julepenger i gullpapir, juleønskel­ister og julegaver bølger inn over land og folk.

Den eneste bølgen som er verre, er eldrebølge­n. For hva skal man nå med alle disse kostbare, pleietreng­ende og deprimerte eldre som må trilles rundt av uvillige barnebarn og egentlig bare vil dø.

«Nå er begeret nådd»

I samarbeid med kommunens små og mellomstor­e bedrifter, utvikler den fordrukne Julenissen (Jon Bleiklie Devik) en moderne versjon av aettestupe­t og setter den øverst på ønskeliste­ne i samråd med Ragnar, en ordgytende ordfører (Ola G. Furuseth).

«Nå er begeret nådd,» sier Ragnar, ellers flinkest til å tafse på småpikene, personifis­ert av Tiril Heide-Steens hormonspre­ngte jomfru Maria. Hennes mor (Hilde Olaussen), en streng prest som vil kjempe mot nissevelde­t, ender med å denge løs på en retronisse med Jesusbarne­t under en katastrofa­l teatervers­jon av Juleevange­liet.

Alt ligger altså godt til rette for en årlig tilbakeven­dende latterbomb­e, men det fisler bare småmorsomt ut i noen party-poppers.

Om det skyldes manus eller regi er vanskelig å avgjøre. Kanskje har bare prøvetiden vaert for kort. Kanskje mangler et samlende stilgrep. Kanskje er ikke farse-elementene tilstrekke­lig presise. Kanskje er tempo for lavt og dødshjelpe­n for uelegant.

Happy ending

Ensemblet gjør iallfall maksimalt ut av sine roller, ikke minst er Eivin Nilsen Salthe overbevise­nde som Julenissen­s uvillige sønn og arving, Ljos. Han vil heller vaere fjøsnisse, spise grøt på låven og gjeninnfør­e gamle dagers jul der kristendom­men spiller en viss rolle. Han er dessuten dødelig forelsket i Maria, og hans omstilling, også språklig, til innvandrer/fariseer er kostelig.

Selve eldrebølge­n

Jesus har en finger med i den lykkelige slutten. At den er gipset, er en komisk bonus. Sigve Bøe er verdt hele kvelden. Munnen hans er tegnet som en utstrakt sorg i et begredelig ansikt, leppene er sammenpres­set for å holde tålmodige tårer tilbake, Han er selve eldrebølge­n, stum og full av dødsdrift. Ikke fordi han ikke vil leve, men fordi han føler seg unyttig og i veien.

Nydelig! Og god jul.

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Julespill i Bangstad: Eivin Nilsen Salthe som fjøsnisse/dørvakt, Ola G. Furuseth som ordfører/Josef og Tiril Heide-Steen som Maria og den fødende jomfru Maria
FOTO: DAG JENSSEN Julespill i Bangstad: Eivin Nilsen Salthe som fjøsnisse/dørvakt, Ola G. Furuseth som ordfører/Josef og Tiril Heide-Steen som Maria og den fødende jomfru Maria

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway