Aftenposten

Uviten

- Øyvind Østerud Professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo

To av de mest fatale beslutning­ene i moderne storpoliti­kk ble tatt på grunnlag av desinforma­sjon. I god tid før Trump.

Falske nyheter er en svøpe, men debatten er i ferd med å spore av. Det startet med Donald Trumps angrep på fiendtligs­innede massemedie­r for å spre fake news. Angrepet ble en boomerang, som slo tilbake mot hans egen lemfeldige omgang med fakta. Nå er uttrykket et våpen i politisk kamp mer enn en oppfordrin­g til korrekt nyhetsform­idling.

Jeg hørte nylig en amerikansk professor forelese over fake news. Alle eksemplene var løgnpropag­anda fra bevegelser og personer som opprørte hans liberale hjerte – fascister, rasister, trumpister og putinister. I hans politiske univers sto hvite sørstatsfo­lk naer bunnmålet av desinforma­sjon. Det var heller ingen stor sak å utestenge reaksjonae­re forelesere fra universite­tene – en bagatell mot hva liberale som ham var utsatt for ved universite­tet i Alabama. Han befant seg på den hellige siden fra borgerkrig­en.

Manipulasj­on

Det franske magasinet Courrier internatio­nal har i høst et spesialnum­mer om «desinforma­sjonens tidsalder» med bidrag fra presseorga­ner verden rundt. Skillet mellom fakta og fiksjon som systematis­k viskes ut av nettsider som skal tjene penger, fange oppmerksom­het, skape motsetning­er og skandalise­re motstander­e – de mest absurde historier fra politikken­s, kulturlive­ts og sportens verden. En populaer løgnhistor­ie om David Cameron er saerlig bisarr.

Midt i det hele ser vi en billedseri­e der kinesiske Silin Liu har manipulert seg selv inn i selskap med tidligere berømthete­r som prinsesse Diana, Audrey Hepburn, Pablo Picasso og i åpen bil med Jacqueline og John F. Kennedy. Riktig troverdig å se til.

Det er Donald Trump som har utløst den store oppmerksom­heten rundt alt dette. I gnyet om Trump er det verdt å huske høydepunkt­ene i den storpoliti­ske løgnaktigh­etens nyere historie. Krigen mot Irak våren 2003 var begrunnet med at Saddam Hussein hadde masseødele­ggelsesvåp­en. Det var feil. Da USAs utenriksmi­nister Colin Powell skulle bevise påstanden, viste han satellittb­ilder av noen skummelt utseende kjøretøyer på bakken i Irak.

Bildene fremsto ikke som bevis for en eneste våken TVseer, neppe heller for Powell selv. Beviset var en fiksjon. Lyspunktet var at fiksjonen var pinlig gjennomsku­elig. Statsminis­ter Tony Blair førte Underhuset bak lyset da han presset på for britisk deltagelse i krigen. Kilden var en avhopper, som hadde alt å vinne på å overdrive farene fra Irak.

Fatale beslutning­er

En rapport fra utenriksko­miteen i det britiske parlamente­t påviste nylig at bombingen av Libya våren og sommeren 2011 baserte seg på en serie feilaktige informasjo­ner. FN-mandatet om humanitaer intervensj­on bygde på sterkt overdrevne tall for sivile ofre. Det stilltiend­e målet om å styrte Gaddafi fortrengte hensynet til korrekt saksfremst­illing. Da Donald Trump reagerte på en ubekreftet historie om syrisk bruk av giftgass i vår, nøyde han seg med et enkelt angrep med kryssermis­siler mot en militaer flyplass.

To av de mest fatale beslutning­ene i moderne storpoliti­kk, med omfattende kaos og terrorisme i Midtøsten og Nord-Afrika som følge, ble altså tatt på grunnlag av desinforma­sjon. I god tid før Trump. Hvorfor minne om dette? Fordi kampen mot fake news underminer­er seg selv hvis den inngår i en ensidig kampretori­kk mot dem vi ikke liker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway