Aftenposten

Forfattere­ns virkelighe­t

- Margrethe Basberg Aanestad Steinar Larssen cand.polit., cand.philol., master i spesialped­agogikk Ellen Munthe-Kaas

Helga Hjorth lot ikke sin prisbelønt­e søster få det siste ordet. Bøkene hennes ble revet bort! Arv og miljø var tidligere hevet opp i skyene. Ingunn Økland spurte: Hvor går grensen for virkelighe­ts romaner?

Vigdis Hjorth hadde trukket oss inn i en familiekon­flikt om arvestrid, men mest alvorlig, om incest. Hun siterer og beskriver familien slik hun ønsker at andre skal se dem.

Kan forfattere tillate seg hva som helst ved å forandre navn? Var det et oppgjør hovedperso­nen hadde sett frem til fordi hun hadde følt seg dårlig behandlet? Da hun plutselig som voksen trodde hun husket at hun var misbrukt av sin far?

En far som var død, uten mulighet til å forsvare seg. Vigdis Hjorth visste at hun hadde et ess i ermet. Det brukte hun ved å skrive en bok som leserne oppfatter mer som virkelighe­t enn en roman. Setningen som er tatt ut av Arv og miljø, kan få enhver av oss til å tenke sitt: «Min stakkars døde far, min første og største ulykkelige kjaerlighe­t.» Hun elsket sin far, men ble ikke sett slik hun håpet. Det ser ut til at boken Fri vilje har gjort noe med oss. En etter en står forsiktig frem, klarer å se nye vinklinger. Det viser seg at friheten til å vaere en umoralsk forfatter nå er innskrenke­t i mange land. Vi er på vei! kompetanse­n til medarbeide­rne og ikke minst de stramme begrensnin­gene i sendetid, gjør det påkrevd å prioritere. (….) En ting er den vedvarende fascinasjo­nen for drap og annen kriminalit­et. Enda viktigere er det at redaksjone­n er så vedvarende svak på naeringsli­v og alt annet liv utenfor Ring 3, slo han fast. I dag ble det markert at de første F-35 flyene er kommet til Ørlandet. Og vår nye forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen uttaler: «Det er alvorlige saker vi driver på med, men jaggu er dette en guttedag.» Sjefen for Luftforsva­ret er generalmaj­or Tonje Skinnarlan­d, lederen i den utvidede utenriks- og forsvarsko­mité på Stortinget er Anniken Huitfeldt, finansmini­ster er Siv Jensen, statsminis­ter er Erna Solberg og Bakke-Jensen er nylig blitt forsvarsmi­nister etter Ine Marie Eriksen Søreide. Forsvarsmi­nister da F-35 ble vedtatt anskaffet til Norge var Anne-Grete StrømErich­sen. Vi har hatt allmenn verneplikt siden 2015.

Jaggu en guttedag, BakkeJense­n?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway